11 Ekim 2010 00:00

Gönüllerin lideri Lütfü Oflaz konuştu

Darbeci faşist generallere karşı efsaneleşen direniş sergileyen Lütfü Oflaz, “Sivil faşizme de direnirim” dedi.

Paylaş

Sosyalistlerden İslamcılara kadar siyasi görüşleri birbirlerinden farklı tüm kesimlerin “Gönüllerin Cumhurbaşkanı” dediği gazeteci-yazar Lütfü Oflaz, ülkemizde askeri darbeye karşı ilk isyan bayrağını açmıştı. O, askeri darbeden sonra yargılanan ilk yazardı. Lütfü Oflaz, askeri darbelere karşı sadece kalemiyle değil, eylemleriyle de savaştı. Bu yüzden de kendisine “tek kişilik direniş örgütü” adı takılmıştı. Çünkü askeri dönemde herkes susarken, Lütfü Oflaz bir dizi eylem gerçekleştirmişti. O dönemde herkes korkudan sinmişti. Zaten o yüzden Lütfü Oflaz’a “tek kişilik direniş örgütü” denmişti. Örneğin ülkemizde ilk insan hakları kampanyasını da Lütfü Oflaz başlattı. Ve O, 12 Eylül darbecilerinin kendisini kapattığı cezaevinden çıktığı gün, başbakanlığını Oramiral Bülent Ulusu’nun yaptığı askeri hükümetin Adalet Bakanı’nın makamını bastı. Darbeci generallerin astığı astık, kestiği kestik bir dönemde böyle bir eylemin yapılması kelleyi koltuğa almak demekti. İşte Lütfü Oflaz, 12 Eylül döneminde kelleyi koltuğa alarak böyle bir eylem gerçekleştirmişti.

SİVİL FAŞİZME DE DİRENİRİM
Askeri darbeye, askeri faşizme karşı böylesine destansı bir direniş sergileyen Lütfü Oflaz, sivil darbe, sivil faşizm konusunda da açıklamada bulundu. Kendisine yönelttiğimiz soru üzerine Lütfü Oflaz özetele şunları söyledi.
“Eğer ülkemizde Hitler faşizmine benzer bir sivil faşizmin gerçekleşmesi söz konusu olursa, askeri darbeye karşı nasıl ki ilk isyan bayrağını ben açtıysam, sivil darbeye karşı da ilk isyan bayrağını ben açarım. Askeri faşizme karşı kalemimle ve eylemlerimle nasıl direndiysem, sivil faşizme karşı da aynı şekilde direnirim. Çünkü benim için asker ya da sivil fark etmez; faşizm faşizmdir. Faşizmin askeri de, sivili de birdir. ”
GÖNÜLLERİN CUMHURBAŞKANI
Bilindiği gibi Lütfü Oflaz, 2000 yılında her siyasi görüşten aydınlar, yazarlar, sanatçılar, sivil toplum örgütlerince “Cumhurbaşkanını halk seçsin, adayımız Lütfü Oflaz” denilerek cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi fikri ilk kez Lütfü Oflaz’ın adıyla birlikte gündeme getirilmişti. Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, Lütfü Oflaz için, “Lütfü Oflaz’ın şahsında geleceğe yönelik umutların kanat çırpışı toplumun yüreğine su serpiyor. Lütfü Oflaz cumhurbaşkanlığı makamını hak ediyor” demişti. Buna karşılık siyasi görüşleri onun tam zıddı olan Yeni Şafak gazetesinin yazarı Ahmet Kekeç ise, “Lütfü Oflaz farklı ve adına yakışır bir cumhurbaşkanı olacak. O ideolojiler üstü, düşünceler üstü bir insan. Her kesimden hayranları var. Hepimiz onunla gurur duyuyoruz” diye yazmıştı. Lütfü Oflaz hakkında yazarların, aydınların, sanatçıların, sivil toplum örgütleri yöneticilerinin değerlendirmelerini içeren yüzlerce, yorumu, yazıyı www.lutfuoflaz.com sitesinde okumak mümkün.

ÖNCEKİ HABER

BURSA’DA DOST ANTALYA’DA DÜŞMAN

SONRAKİ HABER

Şapka, baston meselesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...