14 Ekim 2010 00:00

Ebeveynler işe çocuklar kreşe

KESK’in çağrısı üzerine bir araya gelen kamu emekçileri, dün birçok ilde kreş ve ebeveyn izni talebiyle eylem yaptı.

Paylaş

KESK’in çağrısı üzerine bir araya gelen kamu emekçileri, dün birçok ilde kreş ve ebeveyn izni talebiyle eylem yaptı. Çocuklarıyla hastane, okul ve il milli eğitim müdürlükleri önünde toplanan emekçiler kreşin ve ebeveyn izninin emekçilerin temel hakkı olduğuna dikkat çekti.
KESK İstanbul Şubeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde çocuklarıyla birlikte eylem yaptı. Burada konuşan Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube Başkanı Hatun İldemir, temel insan ihtiyaçlarını dahi piyasaların insafına terk eden mevcut devlet anlayışının bir çok hakkı ortadan kaldırdığını dile getirdi.
Sadece devletin kreş konusunda üzerine düşeni yerine getirmemesinden dolayı milyonlarca anne ve babanın mağdur olduğunu hatırlatan İldemir, “Devletin bu hak gaspının bir başka vahim sonucu da bir çok annenin çocuk bakımı gibi çağdaş dünyanın artık bir sorun olarak görmediği bir nedenle çalışma yaşamından ayrılarak eve hapsolmasıdır. Bu hakkın hayata geçirilmemesi, devletin sorumluluktan kaçmasının ebeveynler açısından yarattığı maddi manevi sorunlar bir yana aynı zamanda çocuklarımızın daha sağlıklı ve nitelikli koşullarda yetiştirilmesini de engellemektedir” dedi.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları da ücretsiz kreş hakkı için eylem yaptı. Hastane önünde toplanan sağlık çalışanları burada yaptıkları basın açıklamasında Hükümet'e referandum öncesi vaatlerini hatırlatan sağlıkçılar, "Kreş ve ebeveyn ini emekçilerin temel haklarındandır. Çocuk bakımında kadın ve erkeğin sorumluluğunu eşit gördüğümüz için ebeveyn hakkı diye bastırıyoruz. Devletin Anayasısı'nın 10. ve 49. maddelerini ayaklar altına alan uygulamalarına, herkesi 3 çocuk yapmaya teşvik eden muhafazakar ve çağdışı zihniyete karşı sesimizi yükseltiyoruz" dediler.
3 ÇOCUK DEĞİL, KREŞ İSTEDİLER
Ankara Mamak’ta eğitimciler ve veliler Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube’nin çağrısıyla Tuzluçayır Lisesi önünde kreş ve ebeveyn izni hakkı için basın açıklaması yaptılar. “Üç çocuk değil, kreş istiyoruz” yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada konuşan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Yöneticisi Yurdagül Cabat Boztaş, kreş ve ebeveyn izninin emekçilerin en temel hakkı olduğunu belirterek, “Kamuyu daraltan, temel insan ihtiyaçlarını dahi piyasaların insafına terk eden mevcut devlet anlayışı birçok başka hakkımızı olduğu gibi bu haklarımızı da gasp etmektedir” dedi.
Devletin sorumluluklarını yerine getirmediği için milyonlarca çalışan anne-babanın yakınlarından yardım almak ya da özel kreşlerden hizmet almak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Boztaş, çocukların gelişiminin kamunun ortak sorumluluğunda olduğunu, bunun için devletin ihtiyacı karşılayacak sayıda kreş açması gerektiğini söyledi.
KREŞ VE EBEVEYN İZNİ İSTEDİLER
İzmir’de Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştiren kamu emekçileri “çocuklar kreşe ebeveynler işe” diye formüle edilen taleplerin karşılanmasını istediler.
Basın açıklamasında konuşan KESK Kadın Platformu üyesi Zehra Tınaz, devletin emekçilerin temel haklarından biri olan kreş ve ebeveyn izni konusundaki yükümlülüğünü yıllardır ihmal ettiğini belirtti. Bu ihmalkârlık nedeniyle çalışan anne babaların çocuk bakımı konusunda bireysel ve oldukça masraflı çözüm yollarına başvurmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Tınaz, bu yorucu ve masraflı çözümlerin bir süre sonra kadınları iş yaşamını terk edip evde çocuk bakmak zorunda bıraktığını söyledi. Devletin ihtiyaca yanıt verebilecek kreş ve ana okulları açması gerektiğine dikkat çeken Tınaz, ebeveyni izni ve kreşlerle ilgili taleplerinin bir an önce yanıt bulmasını istediklerini kaydetti.
KREŞ HAKKI İÇİN ALANLARA ÇIKTILAR
KESK Adana Şubeler Platformu çocuklarına kreş kendilerine de ebeveyn izni istedi. KESK üyeleri çocuk bakımında erkek ve kadının sorumluluklarının eşit olduğunu ve bu yüzden ebeveyn hakkı istediklerini dile getirdiler.
Adana Adalet Sarayı önünde bir araya gelen KESK üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Güven Boğa, kamuyu daraltan, temel insan ihtiyaçlarını piyasaların insafına bırakan devlet anlayışının kamu emekçilerinin kreş ve ebeveyn izni haklarını gasp ettiğini söyledi. Bu konuda devletin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini ifade eden Boğa, milyonlarca çalışanın akrabalarından yardım alma ve özel bakıcı tutma ikilemi içinde kaldığını belirtti.
KREŞLER TEKRAR AÇILSIN
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasını okuyan Sevgül Özdemir, bugün tüm Türkiye’de kamu emekçilerinin çocuklarla birlikte işbaşı yaptığını belirterek “İki gündür bulunduğumuz işyerinde işyeri yönetimlerine kreş talebimizi dile getiren dilekçeler verdik bu eylemlerin amacı bir kez daha temel bir hakkımızı elde etmektir” dedi.
Özdemir kapatılan kreşlerin ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açılması gerektiğini vurgulayarak, “0-6 yaş grubu çocuklar için en az elli çalışanın bulunduğu işyerinde ve elliden az çalışanın bulunduğu işyeri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. Bu hizmet bütün çalışma alanlarında verilmeli ve kreşlerde yeterli sayıda uzman personel bulundurulmalıdır” diye konuştu.
EMEKÇİLER İŞE ÇOCUKLAR KREŞE
Kayseri’de Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapalın kreş eyleminde konuşan SES Şube Başkanı Orhan Karakaya hastanede 1500 kadrolu personel, 1000 civarında da taşeron çalışan olmasına ve genelgeye göre kreş açılması gerektiği halde hastane bünyesinde kreş olmadığını belirterek kreşin derhal açılması gerektiğini dile getirdi.
Manisa’da SES Manisa Şubesi Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi önünde kreş ve ebeveyn hakları, mesai saatlerinin uzatılması ve parasız sağlık hakkı için basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını SES Manisa Şube adına Şube Başkanı Zeynel Aibidin Kaplan okudu. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı açıklamada sık sık “Emekçiler işe, çocuklar kreşe, sağlık haktır satılamaz, fazla çalışmak istemiyoruz, direne direne kazanacağız” gibi sloganlar atıldı.


KAMU EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

*Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açılmalıdır. 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır.
*Bu hizmet bütün çalışma alanlarında verilmeli ve kreşlerde yeterli sayıda uzman personel bulundurulmamalıdır.
*Doğum izni sürelerinin bitiminden çocuğun ilköğretime başlayacağı süreye kadar geçen sürede ebeveynlerin 6 ay dönüşümlü olarak kullanabilecekleri 2 yıl ücretli ebeveyn izin hakkı olmalıdır.
*İzin hakları için, ebeveynlerin sosyal ve özlük haklarında kayba uğramamalı ve işyeri ve çalışma koşullarında aleyhte veya rızaları olmadan değişiklik yapılmamalıdır.
*Doğum sonrası, ebeveynlik izni süreci olan 2 yıla kadar kadınlara nöbet, vardiya, mesai gibi fazla çalıştırmaya tabi tutulmamalıdır.
*Yukarıdaki bütün haklar evlat edinme durumları ile evli-bekar tüm çalışanlar için geçerliğini korumalıdır.
*657 sayılı kanundaki 4/B ve 4/C’ye göre çalışanlar kadroya alınmalı ve kaldırılıncaya kadar yukarıda sözü edilen bu iyileştirmeler kendilerine yansıtılmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

KANSER İLAÇLARINDA SAHTEKARLIK

SONRAKİ HABER

TİGEM, besilik dana getirdi, 6 bin liraya satıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...