16 Ekim 2010 00:00

Çiçek’ten örtülü ödenek yanıtı

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek, örtülü ödeneğin Başbakan ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamayacağını bildirdi.

Paylaş

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek, örtülü ödeneğin Başbakan ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamayacağını bildirdi.
CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği, örtülü ödenekten AKP mitinglerine dolaylı yoldan kaynak aktarılıp aktarılmadığı, Başbakanın yurt gezilerinde dağıttığı oyuncakların örtülü ödenekten karşılanıp karşılanmadığı ve fotokopi makinesi alınıp alınmadığına yönelik sorularına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yanıt verdi.
CHP’li Ertemür’ün, soru önergesini yanıtlayan Cemil Çiçek, örtülü ödeneği şöyle tanımladı: “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan bir ödenektir. Kanunlarla verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine de örtülü ödenek konulabilir.”
Örtülü ödeneğin bu amaçlar dışında kullanılamayacağına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Örtülü ödenek bu amaçlar dışında ve Başbakanın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz” dedi.
‘BAŞBAKAN BELİRLER’
Başbakan Yardımcısı Çiçek, ilgili yılda tahsis edilen ödenekler toplamının, genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde beşini geçemeyeceğini ifade etti.
Çiçek, örtülü ödeneklere ilişkin giderlerin Başbakan, Maliye Bakanı ve ilgili bakan tarafından imzalanan kararname esaslarına göre gerçekleştirilip ve ödendiğine de dikkat çekti.
Örtülü ödeneğin kullanılma yerinin Başbakan tarafından belirlendiğini vurgulayan Çiçek, şöyle dedi: “Başbakanlık ve diğer ilgili idare bütçelerinde yer alan örtülü ödeneklerin kullanılma yeri, giderin kimin tarafından yapılacağı, hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi, gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağı Başbakan tarafından belirlenir. Örtülü ödenek ile ilgili harcamalar 2007 yılından itibaren Başbakanlık Faaliyet Raporlarında belirtilmektedir.” (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanlığı: ‘Hakim ve savcılara baskı yok’

SONRAKİ HABER

Gönül, füze kalkanını doğruladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...