19 Ekim 2010 00:00

‘Yetkililer Şili’deki operasyondan ders almalı’

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Şili’deki maden işçilerinin kurtarılma operasyonunun hükümete örnek oluşturmasını istedi.

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Şili’deki maden işçilerinin kurtarılma operasyonunun hükümete örnek oluşturmasını istedi. TTB, Hükümet yetkililerinin Zonguldak’ta 2 işçinin hâlâ ulaşılamayan cesetlerine rağmen, Şili’de kurtarılan madenciler için “Bizde olsa 3 günde çıkarırdık” sözlerinin yürekleri sızlattığını açıkladı.
TTB Merkez Konseyinden dün yapılan yazılı açıklamada, Hükümet yetkililerinin Şili’deki kurtarma operasyonundan ders alması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, 17 Mayısta Zonguldak’ta taşeron ocağındaki göçük altında kalan 28 işçinin hayatını kaybettiği kazada 2 işçinin cesedine hâlâ ulaşılamadığı halde, hükümet yetkililerinin Şili’de kurtarılan madenciler için “Bizde olsa 3 günde çıkarırdık” açıklaması eleştirildi.
YALNIZCA 2010’DA 66 MADEN İŞÇİSİ ÖLDÜ
Türkiye’de yalnızca 2010’un ilk altı ayında kömür madenlerinde 66 kişinin öldüğü, ocak 2008-haziran 2010 arasındaki 2.5 yılda ise bu sayının 182 olduğu hatırlatılan açıklamada, hükümetin bütün uyarılara karşın, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) ‘Madenlerde güvenlik ve sağlık Sözleşmesi’ni yürürlüğe koymadığı vurgulandı. Açıklamada, ülkedeki onlarca maden kazasına, kot işçilerinin trajedilerine, tersane cinayetlerine rağmen, hükümetin taşeronlaştırma ve özelleştirme uygulamalarına devam ettiği belirtildi.
400 MADENE SADECE 4 SIĞINMA ODASI
Hükümetin çıkarmaya çalıştığı yasa ve yönetmeliklerle çalışanların yüzde 65’i, kazaların yüzde 75’i ve işyerlerinin yüzde 97’sinin işçi sağlığı hizmetlerinin kapsama alanı dışında kalacağı vurgulanan açıklamada, 400 tane yeraltı işletmesinin bulunduğu Türkiye’de sadece 4 madende 20 işçinin 55 saat yaşayabileceği sığınma odalarının bulunduğu kaydedildi. Gelişmiş bir ülke için bu sayının çok az olduğunun altı çizilen açıklamada, sığınma odalarının, yasayla acilen zorunluluk haline getirilmesi istendi.
İŞÇİ SAĞLIĞI TAŞERONA TESLİM
Ülkemizde artan maden kazalarının ardından Bakanlık tarafından yeni İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasa Tasarısı’nın görüşmelerinin hızla başlatıldığı belirtilen açıklamada, yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmelikle işçi sağlığı hizmet sunumu ve eğitim hizmetlerinin taşerona devredilmesi de eleştirildi. Açıklamada, Çalışma Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün taşeronlaştırmanın düzenleyicisi ve destekleyicisi olmasının ise bütünüyle ironik olduğu belirtildi.
Türkiye Taş Kömürü Kurumunun yeni bir ihale yapacağına dikkat çekilen açıklamada, bunun, yaşananlardan hâlâ ders çıkarılmadığının göstergesi olduğu vurgulandı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Köylüler OSB’ye karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

iZLENiM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...