19 Ekim 2010 00:00

Fransa’da grev devam ediyor

FRANSA, emeklilik reformu tartışmaları ile yoğun bir haftaya daha başladı.

Paylaş

FRANSA, emeklilik reformu tartışmaları ile yoğun bir haftaya daha başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin reform paketine karşı çıkan sendikalar, grevlerin devam edeceğini duyurdu. Ülkede baş gösteren yakıt krizinin ardından, kamyon sürücüleri de ana yolları kapatma kararı aldı.
Demiryolu işçileri sendikası, geri adım atmayacaklarını belirtti. Sendika sözcüsü, “Hafta başından itibaren grev, karayolu ulaşımı, enerji, posta, telekomünikasyon, metalürji, kamu hizmetleri ve ticaret gibi alanlarda daha devamlı eylemlerle genişleyecek” siye konuştu
Ülkede faaliyet gösteren 12 petrol rafinerisinin geçtiğimiz cuma günü grev zincirine yeni bir halka olarak eklenmesiyle ülkede yakıt krizi baş gösterdi. Bazı havaalanlarında yakıt stoklarının tükeneceği endişeleri arttı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Başbakanı Francois Fillon, “Grev yapma hakkı, insanların yakıt deposuna erişim hakkını elinden almak değildir. Bu, yasa dışı. Ya da çalışmak isteyen insanların iş yerlerine ulaşımlarını engellemek değildir” diye konuştu. Fransız ekonomisinin yakıt sıkıntısı yüzünden etkilenmesine izin vermeyeceğini belirten Fillon, gerekli önlemleri alma taahhüdünde bulunarak, sıkıntı yaşanmayacağını iddia etti.
Sarkozy’nin emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarmayı öngören yasa teklifi, çarşamba günü Senato Genel Kurulunda oylanacak. Oylama öncesinde ülkenin farklı bölgelerinde protesto gösterileri düzenlenecek ve hükümete paketi geri çekme çağrısı yinelenecek.
Fransa’da hükümet, bütçe açıklarını gerekçe göstererek tasarının yasalaşmasını istiyor. Hükümet, önümüzdeki 20 yıl içinde sosyal güvenlik sisteminin iflas etmemesi için 70 milyar avro tutarında kaynak yaratılması gerektiğini öne sürüyor.
ÖNCEKİ HABER

NATO konvoyuna saldırı: 9 ölü

SONRAKİ HABER

AB’nin başkentinde trenler durdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...