19 Ekim 2010 00:00

İpekçi’ye İsrail’e karşı boykot açıklaması

ANTALYA’ya gelen Emir Kusturica’nın Bosna ile ilgili açıklamalarıyla başlayan tartışma, yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun protestosu ve İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin çağrısının yankılarıyla sürüyor.

Paylaş

ANTALYA’ya gelen Emir Kusturica’nın Bosna ile ilgili açıklamalarıyla başlayan tartışma, yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun protestosu ve İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin çağrısının yankılarıyla sürüyor. Filmin yapımcısı Leyla İpekçi’nin Taraf’taki yazısına sinema eleştirmeni Necati Sönmez’den yanıt geldi.
Bal’ın Yönetmeni Semih Kaplanoğlu’nun eşi ve Filmin Yapımcısı Leyla İpekçi’nin 15 Ekimde Taraf’ta yayınlanan yazısı, Kusturica protestosunu yeni bir boyuta taşıdı. İpekçi köşesinde, geçen hafta bianet’te yayınlanan ve Kaplanoğlu’nun Filistinlilerle dayanışma amacıyla Hayfa Film Festivali’nden aldığı ödülü iade etmeye çağırıldığı haberini “karalama kampanyası” olarak niteledi. Bianet’ten Tolga Korkut ise, “İpekçi’nin “Karalama kampanyası bu kez bianet’ten” yazısından, Kaplan Film’in Altın Portakal protestosunun “Kusturica’yla aynı sofraya oturmamak” olduğunu öğreniyoruz” dedi ve devam etti: “Yazıdaki bazı bilgilerin düzeltilmeye ihtiyacı var.” Karalama değil, haber verdiklerini yazan Korkut, Hayfa Film Festivali ile ilgili çağrının nedeninin festivalde İsrail devletinin desteğinin bulunması olduğunu hatırlattı.
İpekçi’nin yazısında hedef aldıkları, Necati Sönmez’in daha önce yayınlanan “Kusturica’ya Linç: Çifte Standarttan Kim Ölmüş!” yazısı ile, Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin Hayfa Film Festivali’nde filmi dağıtım desteği alan Kaplanoğlu’yla, filmi Altın Çapa Ödülü alan Yönetmen Reha Erdem’e boykota katılma çağrılarının yer aldığı haberlerdi.
Necati Sönmez de İpekçi’ye bir yanıt vererek şöyle dedi: “1990’ların başında Bosna’daki vahşetin acısını duymak, gereğini yapmak ne kadar önemli bir sanatçı ve aydın sorumluluğu ise, Gazzelilerin ve tüm Filistinlilerin ortak çağrısına kulak vermek de o derece önemlidir.”
İpekçi’nin eleştirdiği İsrail’e karşı boykotu da açıklayan Sönmez, şunları yazdı: “Boykot, İsrail Devleti’nin dahlinin olduğu etkinliklere katılmama esasına dayanıyor. (...) Dolayısıyla, İsrailli yönetmenlerin filmlerinin Türkiye’de gösterilmesinde veya Türkiye’den filmlerin İsrail’de dağıtıma girmesinde de bir sorun yok.”
Sönmez, “Hayfa Film Festivali’nde de Loach’ın filmi gösteriliyor! Sinema Yazarı, Belgeselci Yönetmen Sönmez ise Erdem ve Kaplanoğlu’yu hedef gösterirken tüm bunlardan nedense bihaber!” diyen İpekçi’ye şöyle yanıt verdi: “Ben bunlardan haberdarım. Ama siz Loach’un duruşundan ve ta 2006 yılında Hayfa Film Festivali’yle ilgili yayınladığı bu deklarasyondan bihabersiniz anladığım kadarıyla. Şöyle diyor Loach: ‘Filistinli sinemacılar, sanatçılar ve diğer kesimlerin İsrail’deki devlet destekli kültürel kurumları boykot etme çağrısını destekliyor, başkalarını da bu kampanyaya katılmaya çağırıyorum (...) Bu nedenle, Hayfa Film Festivali’nden ve benzeri etkinliklerden gelen herhangi bir daveti geri çeviriyorum.”
(KÜLTÜR SERVİSİ)


ÖNCEKİ HABER

Mahsus Mahal Dostluk Ödülü Sennur Sezer’in

SONRAKİ HABER

‘Başka dilde aşk’ Güney Kıbrıs’ta yarışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa