22 Ekim 2010 00:00

Anakonda’da mücadele büyüyerek devam ediyor

Anakonda Fırın Fabrikası’nda Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan altı işçinin fabrika önündeki direnişi üç haftayı geride bırakırken çalışan işçiler arkadaşlarına sahip çıkmaya devam ediyor.

Paylaş

Anakonda Fırın Fabrikası’nda Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan altı işçinin fabrika önündeki direnişi üç haftayı geride bırakırken çalışan işçiler arkadaşlarına sahip çıkmaya devam ediyor.
Fabrikada çalışanların tamamına yakını sendikaya üye olup yetki başvurusu beklenirken, işçiler atılan arkadaşlarının geri alınması taleplerine sessiz kalan patronu sık sık fabrika içinde yaptıkları eylemler ile protesto ediyor.
Çay molalarında topluca fabrika bahçesine çıkıp alkışlar ile arkadaşlarına destek veren işçiler kollarına siyah kurdele taktılar. Fabrika kapısı önünde direnen işçiler ise içeriden bu destek geldiği müddetçe sonuna kadar direneceklerini bildiriyorlar.
EYLEMLER SONUÇ VERMEYE BAŞLADI
Atılan işçilerin geri alınması konusunda sessizliğini koruyan fabrika yönetimi, işçilerin fabrika bahçesindeki eylemlerinden sonra zorunlu mesaiye kalmaları için işçiler üzerindeki baskısını kaldırıp, işçilere yaklaşımında olumlu gelişmeler olduğu gözlemleniyor. Bunun da önemli bir aşama olduğunu belirten işçiler ama fabrikaya sendika girene ve atılan işçiler geri alana kadar mücadelelerinin devam edeceğini belirtiyorlar.
BİRLİK SÜREKLİ BÜYÜYOR
Kapıdaki direniş devam ettikçe içerideki birlik ve beraberliğin her geçen gün büyüyüp sağlamlaşıyor. Her akşam işçilerin oturduğu ilçeler ve köylerde toplantıların yapıldığını söyleyen işçiler işçilerin tamamının sendikaya üye olduğunu belirtiyorlar. Mücadelenin uzun süreceğini bildiklerini ve buna göre hazırlandıklarını söyleyen atılan işçilerden Zeliha Duran fabrika yönetiminin yasaların boşluklarından yararlanarak süreci uzatmaya çalışsa da nafile bir çaba olduğunu belirtiyor. Ailelerinin de ekmek mücadelesi verdikleri için kendilerini desteklediğini belirten Zeliha Duran babamın bu tutumundan güç aldığını dile getiriyor.
HÜKÜMET YASLARA NEDEN SAHİP ÇIKMIYOR
İş yasalarının işçileri istediği gibi korumaması, var olan hakların ise fiiliyatta kullanılamaması işçilerin tepkisini çekiyor. Patronun yasaların boşluklarından yararlandığı gibi patronların yasadışı ve keyfi uygulamalarına göz yuman hükümeti göreve çağırıyorlar. “Hükümet sendikalaşmak sizin yasal hakkınız demesine rağmen patronla beni karşı karşıya getirip beni işten çıkarıyor” diyen Adem Adakan hükümetten yasasına sahip çıkmasını istiyor. Anakonda Fabrikası’nda işçilerin yüzde yüzü sendikaya üye olmasına rağmen neyi bekliyoruz diyen Adem Adakan iş yasalarının değiştirilerek yetki süresinin kısıtlanmasını istiyor. Anayasa’da işçiye sendikal hak verildiğinden dolayı sendikaya üye olunca işten atılmamalı diyen Ramazan Işıklar ise bakanlık yetkililerinin fabrikaya gelip “Sendikayı istiyor musunuz?” diye sorarak sonuca bağlamalı. Kendilerinin işverenin kazancında gözleri olmadığını ama haklarını da istediğini söyleyen Ramazan Işıklar Anayasa’da hakları olsa da bunu kullanamadıklarını belirtiyor.
(Çorlu/EVRENSEL)

KAZANANA KADAR DEVAM

Hazır Duvan ( Birleşik Metal İş Trakya Şube Bşk.): Dışarıdaki ve içerideki işçi arkadaşların birlik ve beraberliği iyi olduğundan dolayı moralleri çok yüksek. İçeri de açık bir mücadele yürütüyoruz. Bu mücadeleyi kazanana kadar devam ettireceğiz. Hiçbir yerde görülmemiştir işçinin tamamı sendikaya üye oluyor ama sorunlar yaşanıyor. Patronlar bu cesareti iktidarların göz yummasından buluyor.
Tuncay Sağıroğlu
ÖNCEKİ HABER

Anayasaya ‘evet’ diyenler nerede?

SONRAKİ HABER

Aydın Doğan Petrol Ofisi’ni satıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...