23 Ekim 2010 00:00
Mahkemeden Kürtçeye cezaya
Diyarbakırda görülen PKK davasında yargılanan 6 sanıktan 3ü mahkemede duruşmasında yaptıkları Kürtçe savunmayı mahkeme, örgütsel tavır olarak değerlendirdi. Türkçe savunma yapan kadın sanığın cezasını 12.5 yıla indiren mahkeme, Kürtçe savunma yapanlar için , Sanıklar hakkında lehte hükümlerin uygulanmaması yönünde vicdani kanaate varılmıştır dedi.
Mardinin Kızıltepe ilçesinde geçen yıl bulunan patlayıcılarla ilgili olarak haklarında dava açılan 6 kişiden tutuklu olan Abbas Kaya, Hamdullah Bağdaş, Abdülbari Kalkan ve Netice Kalkan Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.
Savcı, sanıkların PKKye silah temin ettiklerini iddia ederek, 15 yıl hapis cezası verilmesini talep etti. Sanıklardan Viranşehir Belediye Başkan Vekili Abbas Kaya, suçlamaları kabul etmedi. Bomba bulunduğu belirtilen poşetin kendisine ait olmadığını söyleyen Kaya, Kızıltepede polisin kimlik sorduğunda poşeti polisin elinde gördüğünü belirtti.
Abbas Kaya, Abdülbari Kalkan ve Hamdullah Bağdaş savunmalarını Kürtçe yapmak istedi. Mahkeme bu talebi kabul etmedi. Türkçe savunma yapmalarını isteyen Mahkeme Başkanı, cevap alamayınca, Kürtçe savunma yapan sanıkları susma hakkını kullanmış saydı.
Duruşmada söz alan sanıklardan Netice Kalkan ise Türkçe yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmedi.
KÜRTÇENİN İYİ HALİ YOK!
Mahkeme, sanıklardan Mustafa Sevim ile Mihdi Aslanın, üzerine atılı suçu işlediklerinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi. Mahkeme, sanıklardan BDPli Viranşehir Belediye Başkan Vekili Abbas Kaya ile diğer BDPliler Netice Kalkan, Hamdullah Başdaş ile Abdulbari Kalkanın, örgüt amaçları doğrultusunda patlayıcı madde temin ettikleri iddiası ile 15er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, son savunmada diğer Kürtçe savunma yapan sanıklara verilen cezada indirime gitmezken, Türkçe savunma yapan Netice Kalkanın cezasını duruşmadaki iyi halini gözeterek 12 yıl 6 aya indirdi. Sanıklardan 15 yıla çarptırılan Abbas Kaya, Abdulbari Kalkan ve Hamdullah Başdaş ile ilgili gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, Sanıkların tutum ve davranışları ile örgütün talimatı doğrultusunda hareket ettikleri, daha doğrusu örgütsel tavır takındıkları anlaşılmıştır. Sanıkların yargılama sürecinde gösterdikleri olumsuz tutum ve davranışlar da göz önüne alınarak haklarında lehte hükümlerin uygulanmaması yönünde mahkememizde vicdani kanaate varılmıştır denildi.
(DİYARBAKIR)
KÜRTÇE SÖYLEDİKLERİ ANLAŞILMAMIŞTIR
İstanbulda İETT otobüsüne molotofkokteyli atarak üç kişinin ölümüne neden oldukları iddiasıyla dava açılan sanıkların yargılanmasına başlandı. Davanın ilk duruşmasında Kürtçe krizi yaşandı. Kimlik tespiti yapılan sanıklar Kürtçe cevaplar verince tutanağa Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştır yazıldı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu 11 kişi ile tutuksuz 1 kişinin yargılandı. Duruşma sanıkların kimlik tespiti ile başladı. İlk olarak sanıklardan Bilal Aydına söz verildi. Mahkeme başkanı Zafer Başkurtun medeni durumunu sorduğu Aydın, Kürtçe cevap verdi. Bunun üzerine başkan Başkurt tutanağa, Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştıryazdırdı. Daha sonra söz verilen 8 sanık Kürtçe cevaplar verdi. Sanıklardan Mehmet Ali Demircioğlu ise sorulara Türkçe cevaplar verdi. Ancak Sanık Bilal Aydının uyarması üzerine Demircioğlu da Kürtçe konuşmaya başladı. Bunun üzerine Başkan Başkurt, yine Kürtçe konuşulduğunu tutanağa geçirdi. (İSTANBUL)
KÜRTÇE SAVUNMAYA RET
Kapatılan DTPnin İzmir Torbalı ilçe binasına saldırıyı protesto edenlerin yargılandığı dava duruşmasında aralarında BDP PM Üyesi Av. Mehmet Bayraktarın da bulunduğu 9 kişinin Kürtçe savunma talebi reddedildi.
(İZMİR)
Evrensel'i Takip Et