24 Ekim 2010 00:00

Cuntanın işten attıkları haklarına kavuşacak


12 Eylül askeri darbesinin mağduru, Eski Vali Güngör Aydın’ın, resen emekli edilmesine yol açan 2559 sayılı Yasa’ya karşı Danıştaya açtığı, Danıştayın da Anayasa Mahkemesine gönderdiği davada, yasanın iptali kararı çıktı. Bu kararla, 12 Eylül döneminde resen emekli edilen binlerce mağdur haklarına kavuşabilecek.
12 Eylül darbecileri tarafından yapılan değişiklikler sonunda, Bakanlar Kurulu Kararıyla 1982 yılında resen emekli edilen Elazığ ve Antalya Eski Valisi Güngör Aydın’ın yürüttüğü hukuk mücadelesinde Danıştayın ardından Anayasa Mahkemesi de “iptal” kararı verdi.
Güngör Aydın, Merkez Valisi olarak görev yaptığı dönemde, 5434 sayılı Emekli Sandığı Yasası’na eklenen ek geçici 2. madde uyarınca, 29 Ocak 1982’de Bakanlar Kurulu Kararıyla resen emekli edilmiş ve kararı İçişleri Bakanlığından, “Olağan hukuk kuralları açıldığında kazanılmış tüm haklarımı arama hakkım saklı kalmak koşulu” ile tebliğ etmişti.
Vali Aydın, emeklilikte geçen 8 yıl 3 ay 22 günlük sürenin sonunda, 25 Mayıs 1990’da görevine geri dönmüştü.
YARGI YOLU 2001’DE AÇILDI
Ecevit hükümeti döneminde, 2001 yılı ekim ayında, Anayasada yapılan değişiklikle, Anayasanın geçici 15. maddesinin son fıkrasının madde metninden çıkarılmasıyla, “Milli Güvenlik Konseyi döneminde çıkarılan kanunlar, kararnameler, alınan kararlar ve yapılan tasarruflara karşı” dava yolu açılmıştı.
Vali Aydın, 11 Aralık 2001’de İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa başvurarak, resen emekliliğe sevk karar ve işleminin iptalini istemiş, ancak talebi reddedilen Aydın, 29 Aralık 2002’de konunun Danıştay aracılığıyla Anayasa Mahkemesine götürülmesini istemişti.
Danıştay 11. Daire tarafından 18.3.2005’de oybirliğiyle reddedilen dava Aydın tarafından 6.7. 2005’te temyiz edilmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 19 Nisan 2007’de, Aydın’ın temyiz istemini kabul edip, daire kararını bozmuş ve Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığının “Karar düzeltme” istem ve itirazlarını da oybirliğiyle reddetmişti.
RESMİ GAZETEDE
YAYINLANDI
Bu kararların ardından yeniden Danıştay 11. Daire’ye dönen dava, 29 yıl aradan sonra 12 Eylül düzenlemelerini mahkumu anlamına gelecek şekilde, “Anayasa Mahkemesine başvurma” kararıyla, 23 Ocak 2009’da sonuçlanmıştı.
Anayasa Mahkemesinin 3 Haziran 2010 tarihli kararı ile 12 Eylül yönetiminin çıkardığı 2559 sayılı Resen Emeklilik Yasası oybirliği ile iptal edildi. Gerekçeli karar dün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
KARAR, 28 YILLIK MÜCADELENİN ÜRÜNÜ
Bu kararla çıkan sonucun, “12 Eylül yönetimi ve güçlerine karşı yürütülen 28 yıllık bir mücadelenin ürünü; zaferle noktalanması” olarak nitelendiren Güngör Aydın, “12 Eylül despotik askersel diktatörlüğüne karşı verilerek kazanılmış ilk büyük kitlesel mücadelenin hukuk alanındaki başarısının sonucudur. Aradan 30 yıl geçmiş olmasına karşın, binlerce insanın öldürülmesinin ya da işkence görüp sakat kalmasının, yüz binlerce yurttaşın haksız yere tutuklanmasının, mağduriyetinin, işten atılmasının, aileleri ile birlikte onarılıp dindirilememiş acılar yaşamasının sorumlusu diktatörlükle, başta bu günkü iktidar olmak üzere, bugüne değin gelip geçmiş iktidarların, yasama ve yargının, bütünüyle ülkenin bir hesaplaşmaya gidememiş olduğu düşünülüp dikkate alındığında, elde edilen bu sonuç büyük ve tarihsel bir önem kazanmaktadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


Sultan Özer

Evrensel'i Takip Et