25 Ekim 2010 00:00

Konferans bir son değil mütevazı bir başlangıç


“SALDIRILAR karşısında işçi sınıfı ne yapmalı” sorusunu tartışmaya açan Kocaeli Sendikal Konferansının sonuç bildirgesi, kamuoyuna açıklandı. İşçilere mücadele çağrısı yapılan bildirgede, konferansı düzenleyen sendikaların, işçilerin ve emekçilerin her türlü desteği vermeye hazır olduğu belirtildi. Bildirgede profesyonel sendikacıların ücretlerinin işçilerin ücreti seviyesine çekilmesinden, sendikaların işçi siyaseti yapmasına kadar bir dizi karar alındı. Bildirge, konferansın bir son değil mütevazı bir başlangıç olduğuna dikkat çekilen bildirgede, işçi kurultayına çağrı yapıldı.
Konferans Düzenleme Kurulu adına açıklamayı Genel-İş Kocaeli Şube Sekreteri Vedat Küçük yaptı. Konferansa 20 işyerinden 120 ileri işçi ve sendikacının katıldığını belirten Küçük, işçi sınıfının sorunları, bu sorunlar karşısında sendikaların durumunu ve neler yapılması gerektiğini tartıştıklarını ifade etti.
DESTEĞE HAZIRIZ
Sendikasız çalışmanın işçilerin temel haklarının gaspı olduğunu belirten Küçük “Konferansımız örgütsüz işyerlerinde çalışan işçileri örgütlenmeye, sendikalı, sigortalı, iş güvenceli, insanca yaşayacak bir ücretle, toplusözleşme düzeninde çalışmak üzere mücadeleye girmeye çağırıyoruz! Konferansımız sendikalaşma mücadelesi veren işçi ve emekçilerle buluşmaya, her türlü desteği vermeye hazırdır! Çalışma saatlerinin birçok Avrupa ülkesinde uygulandığı gibi haftalık 35 saate indirilmesi, esnek çalışmanın yasaklanması, taşeronlaştırmanın kamu-özel bütün sektörlerde kaldırılması için mücadele edilmesine; MESS grup toplu iş sözleşmesi 100 binin üzerinde metal işçisini doğrudan ilgilendirirken diğer sözleşmeleri ve bir bütün olarak işçi sınıfını ilgilendirmektedir. Bu nedenle MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecinde metal işçilerinin birliğini ve tüm işçi sınıfının dayanışmasının sağlanması için çaba gösterilmesine karar verilmiştir” diye konuştu.
PROFESYONEL ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ!
Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikal bürokrasinin önünü açan ve sendikaları işçi sınıfından koparan yaklaşımlara karşı sendika içi demokrasinin geliştirilmesi gerekir. Bunun için profesyonel sendika yöneticilerinin alacakları maaşların işçi maaşının üzerine çıkmasının engellenmesi, sendikacılığın bir meslek haline gelmemesi için tüzüksel önlemlerin alınması, sendika içi demokrasinin işyerlerinden başlayarak merkeze ve konfederasyonlara kadar taşınması, görevini yapmayan yöneticilerin geri çağrılması; yani sendikaların işçiler tarafından baştan yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Sendika bütçelerinin her kademede şeffaf olası, grev ve dayanışma fonlarının kurulması, şubelerin kendi bütçelerine sahip olması gerekmektedir.”
SENDİKALAR İŞÇİ SİYASETİ YAPMALI!
Sendikaların siyasete işçi sınıfının çıkarları doğrultusunda müdahale etmesi gerektiğini belirten Küçük “Sendikal hak ve özgürlükler, insan hakları, Kürt sorunu, laiklik, ülkenin bağımsızlığı başta olmak üzere demokratik hak ve özgürlükler konusunda sendikaların işçi sınıfının çıkarları doğrultusunda mücadele etmesi için çalışmalar yapılmasına; ileri işçi ve sendikacıların düzenlediği konferansımız bir son değil, mütevazı bir başlangıçtır. Konferansta alınan kararların işyerlerinde, sendikaların delege, şube ve genel merkez seçimlerinde tartışılması, daha geniş kesimlerin buluşacağı Kocaeli İşçi Kurultayının düzenlenmesine karar verilmiştir” dedi.
(Kocaeli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et