25 Ekim 2010 00:00

Haiti’de kolera salgını başkente sıçradı

KARAYİP Denizi’ndeki bir ada ülkesi olan Haiti, 10 ay önce şiddetli depremle yerle bir olurken, şimdi de kolera salgını ile mücadele ediyor.

Paylaş

KARAYİP Denizi’ndeki bir ada ülkesi olan Haiti, 10 ay önce şiddetli depremle yerle bir olurken, şimdi de kolera salgını ile mücadele ediyor. Ülkede faaliyet gösteren yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler (BM) kuzey kesimlerde başlayan salgının, artık nüfusun yoğun olduğu başkent Port-au-Prince’e ulaştığını aktardı. Kolera salgını sonucu ölü sayısı 220’ye ulaştı.
Başkentte depremzedelerin sığındığı çadır kamplara ulaşmasından endişe edilen salgını önlemek için çalışmalar yapılıyor. Sağlık önlemlerinin zayıf olduğu yüz binlerce insanın yaşadığı Port-au-Prince çevresindeki çadır kentler, hastalığın kolay yayılmasını sağlayacak ortama sahip. Salgının Ocak ayındaki depremde mağdur olanların kaldığı kamplara yayılması halinde ölü sayısının çok yükselebileceği tahmin ediliyor. Ülkenin kuzeyindeki Saint Marc kentindeki hastane ve sağlık merkezlerine yaklaşık 3 bin vaka daha belirlendi. Bir hapishanede de 50 tutuklu salgına yakalandı ve 3’ü hayatını kaybetti. Kirli su ve yiyeceklerden geçen bakterinin yol açtığı bir bağırsak enfeksiyonu olan koleraya Artibonite nehrindeki mikroplu sudan içilmesinin neden olduğu tahmin ediliyor. Tedavi edilmemesi halinde öldürücü olan hastalık, serum ve antibiyotikle kolayca tedavi edilebiliyor.
Haiti Cumhurbaşkanı Rene Preval de kolera salgınını doğruladı. Salgın nedeniyle, ülkede zaten kısıtlı olan sağlık hizmetleri kilitlenirken, hastanelerde yer kalmadığı için hastaların koridorlarda tedavi edildiğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yerleşimler işgali kalıcılaştırıyor

SONRAKİ HABER

İngiltere’de greve gidilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa