27 Ekim 2010 00:00

‘Sağlık hakkımızdan, ocağımızdan vazgeçmeyeceğiz’

İSTANBUL’da 1 Kasım günü başlayacak olan ‘Aile Hekimliği’ uygulamasıyla birlikte, sağlık hizmetinin birinci basamağı...

Paylaş

İSTANBUL’da 1 Kasım günü başlayacak olan ‘Aile Hekimliği’ uygulamasıyla birlikte, sağlık hizmetinin birinci basamağı olan sağlık ocaklarının kapatılmasını protesto eden Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, tüm uyarılara rağmen, yürürlüğe girecek uygulamasıyla sağlıkta oluşacak kaos ortamından ve olumsuzluklardan AKP ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumlu olacağını belirtti.
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, 1 Kasım’da uygulamaya başlanacak olan ‘’Aile Hekimliği’’ ile birlikte sağlık ocaklarının kapatılmasını Okmeydanı Mahmut Şevketpaşa Mahallesi Sağlık Ocağı önünde basın açıklaması yaparak protesto etti. “Sağlıkta dönüşüm, yıkımlarla sürüyor, sağlık hakkımızdan, ocağımızdan vazgeçmeyeceğiz” pankartı açılan eylemde, “Aile Hekimliği her aileye bir doktor değil 2500 kişiye bir doktor”, “Sağlık haktır satılamaz”, “Aile hekimliği sağlık hakkının gaspıdır” ve “Aile Hekimliği rüşvetin teşvik edilmesidir” dövizleri taşınarak, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir”, “Herkese sağlık, güvenli gelecek” ve “AKP sağlıktan elini çek” sloganları atıldı. Açıklamadan önce konuşan İstanbul Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, sağlık alanında yaşanan özelleştirmenin 8. yılında sıranın sağlık ocaklarına geldiğini belirtti. Çerkezoğlu, “Aile Hekimliği uygulamasıyla sağlık kâr elde edilen, para kazanılan bir hizmet haline gelecektir. Amaçları birinci basamağı piyasaya açmaktır. Sağılık ocakları kamu sağlığı yerine şirketlerin özel sağlık yerleri olacaktır. Bu uygulamayla sağlık sistemi çökertilecektir. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Yaşanacak sıkıntıdan AKP ve onun Sağlık Bakanı sorumlu olacaktır” dedi.
AKP VE BAKANLIK SORUMLUDUR’
Çerkezoğlunun ardından açıklamayı platform adına Dr. Hüseyin Demirdizen, Aile hekimliği uygulamasına günler kala İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen 3 bin 645 Aile Sağlığı Birimi’nin bir kısmının hala boş olduğunu bilgisinin verildiğini aktardı. Demirdizen, “Boş birimlerin bulunduğu ilçeler Bağcılar, Esenler, Sultangazi gibi yoksul yurttaşlarımızın yoğun olduğu ilçeler olmuştur. Aile Hekimliği daha başlarken, sağlıkta mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir” şeklinde ifade etti.
‘Aile hekimliği’ne geçilmesiyle birlikte devlet hastanelerindeki acil servis hizmetlerinde büyük aksamalar olacağını söyleyen Demirdüzen, şunları kaydetti: “Bu konudaki popülist tutum ve siyasi yatırım içeren yaklaşım, okul sağlığı, aşılamalar, adli hizmetler gibi birçok hizmeti aksatmayı da göze almış durumdadır. Bizler bu dayatmalara karşı durmayı ülkemiz insanlarının sağlık hakkı açısından bir görev olarak kabul ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uygulandığı ülkelerde büyük toplum sağlığı sorunlarına yol açan, cepten, ödemeler ve başka birçok nedenle sağlıkta eşitsizlikleri arttıracak bu uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz. 1 Kasım günü ve sonrasında sağlıkta oluşacak kaos ortamı, sağlık hizmetlerinde meydana gelecek aksamalar ve yaşanacak bütün olumsuzlukların sorumlusu İstanbul’da gerekli altyapı ve uygun koşullar hazırlanmadan bütün uyarılara rağmen Aile Hekimliği uygulamasını başlatmakta ısrar eden Sağlık Bakanlığı’dır.”
(İSTANBUL)




ÖNCEKİ HABER

YTܒde öğrencilerin okula alınmaması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Park için belediyeye yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa