27 Ekim 2010 00:00

Kadına yönelik şiddete ortak olmayın!

TÜRK Psikologlar Derneği yaptığı yazılı açıklamayla “Fatmagül’ün Suçu Ne?” adlı dizisindeki tecavüz sahnelerinin reyting toplama aracı olarak kullanılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

TÜRK Psikologlar Derneği yaptığı yazılı açıklamayla “Fatmagül’ün Suçu Ne?” adlı dizisindeki tecavüz sahnelerinin reyting toplama aracı olarak kullanılmasına tepki gösterdi. Tüm kurumlara seslenen Türk Psikologlar Derneği, sorumlulara şiddete-tecavüze ortak olmamaları yönünde çağrı yaptı. Bu ve benzer programlarla ilgili olarak gerekli kurumların harekete geçmesini talep eden Türk Psikologlar Derneği, bu durum karşısında tüm yetkililere, kurumlara, medyaya çağrı yaparak, “Kadına yönelik şiddete ortak olmayın, şiddeti teşvik etmeyin” dedi. Şiddetin kadının beden ve ruh sağlığını tehdit ettiğini ve kadına yönelik şiddet bir suç olduğunun belirtildiği açıklamada, tecavüzün komik bir yanının olmadığı ifade edildi. “Şiddet fiziksel, cinsel, duygusal, sosyal ve ekonomik alanlarda çeşitli biçimleriyle var olur ve hızlanırken medya da sürekli olarak, kadına yönelik şiddeti özendiren, sıradanlaştıran, normalleştiren, toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren, kadına yönelik şiddete ortak olan programlara, reklamlara, dizilere, filmlere, yarışmalara yer vererek bu suça ortak olmaktadır” denilen açıklamada, en son olarak Habertürk kanalında Ali Poyrazoğlu’nun sunduğu Gölgede Muhabbetler programında tecavüzün bir futbol maçı gibi ele alınması ve bir komedi malzemesi haline getirilmesi eleştirildi.
TECAVÜZ BİR SUÇTUR
Tecavüzün şiddetli bir ruhsal ve bedensel travma olduğunun ifade edildiği açıklamada, etkilerinin yıllarca, kuşaktan kuşağa sürebileceği belirtildi. Bir kadının bu kadar canını yakan bir olayın komik bir tarafının olmayacağının dile getirildiği açıklamada, “Tecavüz bir suçtur. Kadına yönelik şiddeti reyting malzemesi olarak kullanmak, tecavüzü pornografik olarak sunmak, mizah ve komedi malzemesi yapmak da bu tecavüze ortak olmaktır. Bu programlar nedeniyle tecavüze uğrayan, şiddet gören kadınlar bir kez daha mağdur edilmektedir” denildi.
Kadına yönelik şiddet konusunda politikalar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, önlemler alınması ve kadın sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiği söylendi. Şiddet gören kadının etiketlenmek, aşağılanmak ve alay edilmek yerine devletin koruması altına alınması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, kadın ve erkek eşitliği temelinde kadın haklarının geliştirilmesi ve bunun bir devlet politikası haline gelmesi gerektiği ifade edildi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Praktiker’de sorun masa başında çözülmeli

SONRAKİ HABER

Türkiye 134 ülkede 131. sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...