28 Ekim 2010 00:00
NATO-Rusya arasında işgal pazarlığı
Rusyayı füze kalkanına davet ederek stratejik ortaklığa doğru ilerleyen NATO, Afganistan işgalinde Moskovadan daha fazla katkı bekliyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya ile yeni bir başlangıç yapmak üzere olduklarını, buna Afganistan işgalinde işbirliği ve füze kalkanında ortaklığın dahil olduğunu söyledi.
Financial Timesa konuşan Rasmussen, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedevin 20 Kasımda Lizbonda yapılacak Rusya-NATO Konseyine katılmasının çok önemli olduğunu, 2002de Rusya-NATO Konseyinin kurulduğu Roma zirvesinin ardından Lizbon zirvesinin en önemli toplantılardan biri olacağını ifade etti.
Lizbonda Rusya ile Afganistanda işbirliğinin derinleştirilmesi yönünde müzakerelerde bulunulacağını ifade eden Rasmussen, ABD, Moskovanın 20den fazla helikopteri Afganistan operasyonlarında kullanılmak üzere tedarik etmesi üzerinde çalışıyor dedi. Rasmussen sivil malzemelerin dışında askeri malzemelerin de Rusya üzerinden Afganistana sevkedilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü vurguladı. İngilterede yayınlana The Independent gazetesi, Moskovanın, Afgan ordusu ve narkotikle mücadele edecek askerleri eğitip, Afganistanda kullanması için NATOya helikopter birlikleri sağlamayı prensipte kabul ettiğini bildirdi.
FÜZE KALKANINDA İŞBİRLİĞİ ARAYIŞI
Rusya ve NATOnun gündeminde yer alan önemli konulardan birinin de füze savunma sistemlerinde işbirliği olduğunu söyleyen NATO Genel Sekreteri, Rus radar sistemi ile irtibatlı olan bir kalkanın katılımcı ülkeler için daha iyi bir güvenlik sağlayabileceğini ifade etti. Füze kalkanında işbirliği konusunda alınacak bir kararın zirvenin en önemli sonuçlarından biri olacağına dikkat çeken Rasmussen, Rusya ve NATOnun füze savunma sistemlerinde iş birliği yapmaları Avro-Atlantik alanında tek güvenlik çatısı oluşumuna önemli bir katkı sağlayacak ifadelerini kullandı.
ABD eski başkanı George W. Bush döneminde batılı ülkelerin kurmaya çalıştıkları füze kalkanına Rusya sert bir şekilde karşı çıkmıştı. Değişen füze kalkanı güneye ve denizlere kaydırılırken, Türkiyenin de sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Son olarak Rusya Savunma Bakanı Moskovanın yaklaşımları dikkate alınmadan yapılacak bir füze kalkanını kendilerine yönelmiş bir tehdit olarak görecekleri ve gerekli karşılığı verecekleri uyarısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)
RUSYANIN İŞBİRLİĞİ ŞARTI
Rusya, NATO ile yapılacak her türlü yeni işbirliğini, özellikle Doğu Avrupadaki yeni NATO üyesi ülkelere ittifak tarafından gönderilecek asker sayısının sınırlandırılması şartına bağladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusyada yayınlanan Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, Moskovanın NATOdan soğuk savaşın sona ermesinden itibaren ittifaka üye olan ülkelere gönderilecek önemli askeri kuvvetlerin sınırlandırılmasını istediklerini söyledi. Haberde, Moskovanın bu talebinin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrovun NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussene geçen yıl aralık ayında sunduğu Rusya-NATO İşbirliği Anlaşması taslağında yeraldığı ifade edildi.
Rusyanın NATO özel temsilcisi Dimitriy Ragozin de Kommersanta yaptığı açıklamada, Moskovanın asker sayısını, saldırmazlık anlaşmalarını hukuki açıdan da bağlayıcı kılmak için sınırlandırmak istediğini söyledi. Haberde, NATOnun Moskovanın bu önerisine sesiz kaldığı ve bunun gerekçesinin de Rusyanın önerisindeki önemli askeri kuvvetler ibaresinin belirsizliği olduğu belirtildi. Kommersant, Rasmussenin Medvedevin de katılacağı NATOnun 19-20 Kasımda Lizbonda yapılacak zirvesi öncesinde Moskovaya gelmesinin beklendiğini yazdı.
Evrensel'i Takip Et