28 Ekim 2010 00:00

“Kristal Kayısı” Malatya’yı güldürecek

KASIM ayında ilk kez gerçekleştirilecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali, basın toplantısında tanıtıldı.

Paylaş

KASIM ayında ilk kez gerçekleştirilecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali, basın toplantısında tanıtıldı. Komedi filmleri ağırlıklı programıyla iddialı başlamayı hedefleyen festivalde, Kristal Kayısı ödülü için yarışacak filmler de belli oldu.
Erivan’daki aynı adlı festivalle çıkan “Altın Kayısı” ismi krizi nedeniyle ödülü “Kristal Kayısı” olarak belirleyen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin programı önceki akşam İstanbul’da Point Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısında tanıtıldı. Birbirine benzeyen festivallerden ayrılmak amacıyla komedi filmlerini öne çıkaran Malatya Film Festivali düzenleyicileri, farklı bir festival yapmak istediklerine vurgu yaptı.
Malatya Valiliği tarafından bu yıl ilk kez 26 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin toplantısında Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç. Dr. Ulvi Saran, Festival Yönetmeni Ali Çalışır, Festival Danışma Kurulu Üyeleri Ali Sönmez, oyuncu İzzet Günay, yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz, oyuncu Nehir Erdoğan; festival program danışmanları Serkan Çakarer ve Deniz Ölmez yer aldı.
Ali Çalışır’ın açıklamasına göre, 100’ü aşkın filmin gösterileceği festivale 300’e yakın konuğun katılması bekleniyor. Tam 3, indirimli 2 lira olarak belirlenen biletlerin de “en ucuz festival bileti” olacağı ilan edildi.
Sabah Panoraması: Dünya Sinemalarından bölümünde dünyadan birçok film gösterilecek. Bunlar arasında en dikkat çekeni, Woody Allen’ın son filmi olan Uzun Boylu Esmer’in galası Malatya’da yapılacak. Çalışır, Woody Allen’ı da Malatya’ya beklediklerini açıkladı.
Kristal Kayısı için yarışacak filmler şöyle: Baba (İsveç), Bekleme Müziği (Arjantin), Çakallarla Dans (Türkiye), Görünmez Kadın (Fransa), İsimsiz (ABD), Kutsal Su (İngiltere), Optik Yanılmalar (Şili), Plato’nun Akademisi (Yunanistan), Sevgili(m) Arkadaşım (İspanya), Simon Konianski (Belçika). Bu filmleri değerlendirecek Uluslar arası Uzun Metraj Yarışması ana jürisi Hüseyin Karabey, Gary McVey, Katerina Moutsatsou, Jean Roy ve Hisami Kuroiwa’dan oluşuyor. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinde ise Senem Aytaç, Murat Erşahin ve Ceylan Özgün Özçelik var.
Festivalin bir de ulusal kısa metraj yarışması bulunuyor. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin işitme ve görme engelliler için Gördüm, Duydum, Biliyorum; minik izleyiciler için MişMiş; son bir yılda yaşamını yitiren yönetmenlerin anısına Yaprak Dökümü gibi bölümleri var. Malatyalı bir sinemacı olan Kemal Sunal’ın Anısına bölümünde üç filmin yenilenmiş hali izleyiciyle buluşacak.
Festival yan etkinlikleri arasında birçok atölye yapılacak. Altyazı Dergisi 100. sayısını Malatya’da bir sergi ve söyleşiyle kutlayacak. Sinema öğrencileri için de teknik bir kitap basılacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Clarissa Dalloway’ın dünyası Roman Kahramanları’nda

SONRAKİ HABER

Yaşar Kemal’e mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...