28 Ekim 2010 00:00

Clarissa Dalloway’ın dünyası Roman Kahramanları’nda

ROMAN Kahramanları dergisinin dört kahramanın yer aldığı Ekim/Aralık sayısı çıktı.

Paylaş

ROMAN Kahramanları dergisinin dört kahramanın yer aldığı Ekim/Aralık sayısı çıktı.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mümtaz’ı; Virginia Woolf’un Clarissa Dalloway’i; Antoine de Saint-Exupéry’nin Küçük Prens’i ve Herge’nin yarattığı çizgi roman kahramanı Tenten…
Mümtaz dosyası, Abdullah Uçman, Zeynep Bayramoğlu, Nuray Küçükler; Clarissa Dalloway dosyası, Hande Öğüt, Sezar Kesişoğlu, Elif Şahin Hamidi, Burcu Şahin, Rengin Arslan; Küçük Prens dosyası, Şiirsel Taş, Aslı Tohumcu, Fatih Erdoğan, Mustafa Ziyalan, Hülya Soyşekerci ve Tenten dosyası İzel Rozental, Semih Poroy ile Ayşe Başcı’nın yazılarından oluşuyor.
Bu sayıda, serbest yazıların yer aldığı bölümde, Adnan Binyazar’ın, ilk roman ve ilk roman kahramanı sayılan Don Kişot’la ilgili çözümlemesi dikkat çekiyor.
Öner Ciravoğlu ise romanların kadın kahramanlarına ithaf ettiği şiiriyle, şiir ile romanı buluşturuyor…
Bu sayı serbest bölümde Oğuz Atay ağırlığı hissediliyor. Gün Zileli ve Sevda Yüksel imzalı yazıların yanı sıra, Öznur Şahin’in Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ağzından yazdığı, “Azizim Oğuz Atay” diye başlayan mektup, ilginç bir deneme örneği sunuyor.
ZOR ROMAN ZOR KAHRAMAN
Sunuş yazısında derginin yayın yönetmeni Irmak Zileli şunları aktarıyor:
“Virginia Woolf, James Joyce, Marcel Proust gibi romancıların eserleri, herhangi bir olay örgüsünden oluşmadığı için olsa gerek, çoğunluk okur tarafından “anlaşılmaz” olarak nitelendirilir. Roman Kahramanları’nın bu sayısının dosya konularından biri Virgina Woolf’un Mrs. Dalloway romanının kahramanı; Clarissa Dalloway. Bu dosyayı hazırlamaya karar verirken kimi şüphelerimiz vardı. Zor bir roman, zor bir kahraman ve kuşkusuz zor bir yazar seçtiğimizin farkındaydık. Acaba bu zorluk, dergiyi ağırlaştırıcı bir etki yapacak mı kaygısına rağmen geri adım atmadık desek yeridir. İyi ki de atmamışız. Yazılar önümüze geldiğinde, hepsini ardı sıra okuduktan sonra, Roman Kahramanları’nın bir misyonu daha çıktı ortaya: Eserleri berraklaştırmak. Bu yönüyle de yazıyı yazan açık bir çözümleme yapmasa da, dergi okurunun kahramanı ve romanı “çözmesine” olanak sağlıyor. Yalnızca bir günü anlatan bir romanda pek de fazla “olay” olması beklenemez, ama bir güne roman kahramanlarının dünyalarını sığdırmak mümkündür…” (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Ülkücüler “ayetli şarkı”a karşıymış

SONRAKİ HABER

“Kristal Kayısı” Malatya’yı güldürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...