11 Mart 2011 10:27

Arabistan’da Şiiler ayakta

Krallıkla yönetilen ve petrol zengini Arap ülkelerinin başında gelen Suudi Arabistan’da dini liderlerin protesto yasağına rağmen sokaklar ısındı.Ülkenin doğusundaki Katif vilayetinde toplanan Şiiler özgürlük talebiyle eylem yaptı. Eyleme ateşli silahlarla saldıran polisin 4 kişiyi yaraladığı öğrenildi.Şii azınlığın yapt

Arabistan’da Şiiler ayakta
Paylaş

Krallıkla yönetilen ve petrol zengini Arap ülkelerinin başında gelen Suudi Arabistan’da dini liderlerin protesto yasağına rağmen sokaklar ısındı.

Ülkenin doğusundaki Katif vilayetinde toplanan Şiiler özgürlük talebiyle eylem yaptı. Eyleme ateşli silahlarla saldıran polisin 4 kişiyi yaraladığı öğrenildi.

Şii azınlığın yaptığı eylem, haftaya Cuma yapılması planlanan ‘Öfke Günü’ gösterisinin provası olarak yorumlanıyor.Cuma günü Suudi Arabistan’da yapılacak eylemde Arap dünyasındaki ayaklanmalardan esinlenen Şiilerin Suudi rejiminin iktidardan uzaklaşmasını talep etmesi bekleniyor.Suudi Arabistan'daki Batı destekli monarşi, ülkedeki Şii protestocuların dışardan, özellikle de İran'dan yönlendirildiğini ileri sürüyor

ÜLKEDE PROTESTO YASAK

Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarından ürken dini liderlerden oluşan Suudi Ulema Konseyi, geçtriğimiz ay eylem yapmanın Şeriat’a uygun olmadığı yönünde fetva vermişti. Ardından açıklama yapan İçişleri Bakanlığı da isyanın yasaları çiğnemek olacağını açıklamıştı.

Ulema’dan yapılan açıklamada, “Şeriat’ta ortak isteklerin doğru yolu, Muhammed peygamberin de yaptığı gibi öğütle yapılır. Reformlar ve talepler, eylemle yapılmaz ve bölünme ve parçalanmaya yol açmaz. Geçmişte de şimdi de ulema, bu tür olaylara karşı uyarmıştır ve eylemleri yasaklamıştır.” denilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aşkın vatanı yoktur

SONRAKİ HABER

Elazığ’da krom ocağında göçük!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...