30 Ekim 2010 00:00

Ateş açan polislere takipsizlik

GEÇEN yıl Diyarbakır’da yaşanan olaylarda yaşamını yitiren Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem’in öldürülmesiyle ilgili 4 polis hakkında başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.

Paylaş

GEÇEN yıl Diyarbakır’da yaşanan olaylarda yaşamını yitiren Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem’in öldürülmesiyle ilgili 4 polis hakkında başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.
Kapatılan DTP tarafından 6 Aralık 2009’da düzenlenmek istenen ve yasa dışı olduğu iddiası ile izin verilmedi. Polis yürüyüşe silahlı müdahalede bulundu. Açılan ateş Aydın Erdem’in yaşamını yitirmesini neden oldu. Olay sonrası Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Polis Evi’nde görevli temizlikçi, Polis Evi tuvaletinde 6 mermi kovanı buldu. Yapılan soruşturmada mermilerin olay günü havaya ateş ettiğini söyleyen Terörle Müdacadele Şubesi’nde (TEM) görevli polis memurları; S.B, H.İ, V.Ö, ve T. M. silahından çıktığı belirlendi.Kovanları tuvalete atan polis memuru T.M. hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Olay hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Kurşunun hangi silahtan atılıp atılamadığının tespit edilemediğinin belirtildiği kararda, olay yerinde silahlarına ait boş kovanlar bulunan polislerin havaya ateş ettiği iddia edildi. Boş kovanların bulunup, tuvalete atılması ise , “kötü niyetli kişilerin” eline geçmemesi olarak değerlendirildi. İmha edilen kovanlar içinde bir açıklık getirilmedi. Aydın Erdem’in yüzü puşili ve kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından vurulduğunun iddia edildiği kararda, tanık olarak dinlenenlerin kimler olduğu ve bunların ifadelerinin yer almaması dikkat çekti.
POLİSLER AKLANDI
Takipsizlik kararına itiraz eden Erdem ailesinin avukatları, soruşturmanın eksik yürütüldüğü gerekçesi ile Malatya Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Karara tepki gösteren Erdem ailesinin avukatı ve İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Serdar Çelebi, dosyanın tuvalette bulunan boş kovanlardan sonra Özel Yetkili Savcılığa gönderildiğini ve dosya hakkında gizlilik kararının alındığını ifade etti. Dosya hakkında gizlilik kararı alındıktan sonra bir gizli tanık ifadesinin dosyaya alındığını belirten Çelebi, ondan sonra dosyadaki gelişmelerden haberdar olamadıklarını söyledi. “Elde kuvvetli deliler var” diyen Çelebi, olayın görgü tanığının savcılığa gizli tanık olarak dinletirmek istediklerini belirtti. Çelebi, savcının ise, tanığın getirilmesi durumunda, “Olaylara katılma ihtimali yüksektir. Dolayısı ile ben hakkında soruşturma başlatmak zorundayım. Tanık olma kavramında bir şekilde faydalanamayacak. Çünkü deşifre olacak” olacak açıklamasını yaptığını söyledi. Bununla da olaya katılmış bir kişinin otomatikman ceza alacağını düşünerek, böylesi durumlarda tanıklık yapma ihtimalinin ortadan kalkacağını belirten Çelebi, verilen takipsizlikle polislerin aklandığını söyledi. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Başbakan burnunun ucunu görmedi

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa