30 Ekim 2010 00:00

İSRAİL KENDİNİ DUVARA HAPSEDİYOR

İsrail, işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria’dan gelebilecek saldırıları önlemek gerekçesiyle başladığı duvar inşaatına Mısır sınırını da ekleyeceğini duyurdu

Paylaş

İsrail, işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria’dan gelebilecek saldırıları önlemek gerekçesiyle başladığı duvar inşaatına Mısır sınırını da ekleyeceğini duyurdu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yasadışı göçleri engellemek için Mısır’la aralarındaki sınıra duvar örülmesini öngören planı onayladı.
DEMOKRASİ ADINA İZOLASYON
Netanyahu, “Güney sınırımızdan yasadışı göçmenlerin ve teröristlerin girmesini engellemek için bu kararı aldım. Bu İsrail’in Yahudi ve demokratik karakterini korumak için alınan stratejik bir karardır” diye konuştu. İki ülke arasındaki 266 kilometrelik sınırdan her hafta en az 100-200 arasında kişinin geçtiğini, her iki ülkenin de bu duruma engel olamadığını belirten Netanyahu kararın zorunlu olduğunu savundu.
Geçtiğimiz yılın Mayıs ayından beri Mısırlı güvenlik güçleri sınırı geçmek isteyen 17 kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi de yaraladı. İsrail’e geçmeye çalışanların başında Afrikalı göçmenler geliyor. Afrika’nın tüm çıkış kapılarını kullanarak başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelere kaçmaya çalışan Afrikalılar, Mısır’ın çok fazla denetlenemeyen çöllerle kaplı sınırlarından İsrail sınırına geliyor.
Geçmiş yıllarda İsrail hükümetinin aldığı kararlar doğrultusunda ülkeyi terk etmek zorunda kalan Türkiyeli işçiler de bir şekilde geri dönebilmek için Mısır’dan yasal olmayan geçişleri kullanmaya çalışmış, bu durum Mısır hükümetinin Türkiyelilere bir takım sıkıntılar çıkarmasına neden olmuştu.
GÖZETLEME CİHAZLARIYLA DONATILACAK
270 milyon dolara mal olması beklenen duvarın bir kısmı Gazze sınırına, bir kısmı ise güneydeki Eylat’a yakın inşa edilecek. İsrail, inşa edilecek duvarların gelişmiş gözetleme cihazlarıyla donatılacağını belirtiyor. Mısır, konunun İsrail’in içişlerini ilgilendirdiğini söyleyerek konuya müdahil olmuyor. Mısır daha önce hem Gazze’ye tünellerden giren ‘kaçak’ maddeleri ve hem de İsrail’e yönelik kaçak girişini engelleyebilmek için 1979 yılında imzalanan Camp David Anlaşması’nın maddelerinde bir takım esnekliklere gidilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu anlaşmaya göre, Mısır Sina Yarımadası’nda hafif silahlarla donanmış sınırlı sayıda güvenlik birimi bulundurabiliyor ve iki ülke sınırına da en fazla 750 asker konuşlandırabiliyor.
İsrail’e yönelik gerçekleştirilen intihar saldırılarının artması üzerine İsrail 2004 yılından itibaren Batı Şeria’yı duvarlarla kapatmaya başlamıştı. 703 km olması beklenen duvarların 2010 yılında bitirilmesi planlanmıştı. Ancak bu duvarların halen yüzde 33’üne yakın kısmının inşasına başlanmadığı belirtiliyor. 8 metre yüksekliğindeki duvarların üzeri dikenli tellerle kapatılırken, pek çok yerde de gözetleme sistemleri bulunuyor.
KENTTEN KENTE GEÇMEK İŞKENCE
Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler çoğu kez bir Filistin kentinden diğerine geçebilmek için saatler süren denetimlerden sonra İsrail askerlerinin gözetimi altında özel kapıları kullanmak zorunda kalıyor. İsrail’in benzer duvarları kuzeydeki Suriye ve Lübnan sınırları ile doğudaki Ürdün sınırında da bulunuyor.
Mısır da Gazze’den gelebilecek muhtemel tehlikeleri önlemek ve tünelleri engellemek için geçtiğimiz ay Gazze sınırına çelik duvar örmeye başlamıştı.
ÇİFTE STANDART
Durumu protesto eden Filistinliler, Mısır’ın İsrail vatandaşlarının vizesiz olarak Sina Yarımadası’ndaki tatil bölgelerini kullanmasına izin verdiğini, kendilerini ise duvarların arkasına hapsettiğini belirtiyor. Mısır ve İsrail arasındaki anlaşmalara göre, İsrail vatandaşları Taba’daki sınır kapısından girerek Mısır’ın dünyaca ünlü tatil bölgelerinde konaklayabiliyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

Patronların saldırılarına karşı dayanışmaya!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...