31 Ekim 2010 00:00

AKP’li başkan bile karşı


TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Karedenize düzenlediği HES Teknik Gezisinde bölgedeki plansız ve kuralsız HES çalışmalarının doğaya ciddi tahribatlar verdiğine işaret etti.
Yörede yaşanların tahribatı gördükçe öfkesi kabarıyor. Hatta Rize’nin İkizdere Vadisi’nin Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edilmesiyle bölgedeki 22 HES Projesinin rafa kalkması AKP içinde de tartışma yarattı. İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu hükümetin aksine kararı destekleyerek “İkizdere’ye HES yapılması doğayı öldürür, bir cinayettir”dedi.
EMO önceki gün başlayan ve 3 gün sürecek olan HES teknik gezisi kapsamında Trabzon, Rize ve Artin’de bulunan HES santrallerini gezdi. Gezi sırasında Karadeniz’deki santrallerin çok sayıda ve plansız olduğuna vurgu yapılırken, HES’lerin Türkiye’nin enerji ihtiyacının çok az bir kısmını karşıladığına da dikkat çekildi.
Gezinin ilk gününde Trabzon Araklı ve Sürmene Körübaşı vadileri, Akocak, Günayşe HES, Yukarı Manahos HES, Çamlıkaya HES ve Çaykara Trafo Merkezi inaşaatı gezildi. Gezi sırasında HES’ler hakkında bilgi veren EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, EMO’nun HES’e tamamen karşı olmadığına, ancak bu projelerin enerji ihtiyacına duyulan ihtiyacı karşılamadığına dikkat çekti. Göltaş, Karadeniz’deki HES çalışmalarının enerji ihtiyacını karşılayamayacak kadar küçük ve çok sayıda olduğunu ve doğayı tahrip ederken, enerji ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
Türkiye gelinde 1500 HES projesinin varlığından söz eden Göltaş, “Enerji ihtiyacının karşılandığı 46 bin mega wat kurulu gücün 15 bin megawatı HES’e ait” dedi.
Kuralsız ve plansız yapılan, piyasaya terk edilen normalden çok fazla ve bölge halkının istediklerinin dikkate alınmadığı projelerin yapılmasının doğru olmadığını savunan Göltaş, İkizdere yaylasındaki 22 HES projesinin Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından iptal edilmiş olmasının da “ülkede bir aklı selimin” hala var olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
‘ŞİRKETLERE VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMA
ÇABASI’
Çevre Bakanı’nın HES projeleri ile ilgili yorumlarına cevap veren Göltaş, “ çevreye duyarlı, çevreyle barışık olmayan bir çevre Bakanıyla karşıkarşıyayız” dedi.
Yasa taslağı ile ilgili konuşan Göltaş, taslağın enerji sektöründeki özelleştirmelerin önünü açacağını ve Türkiye’nin su kullanımını ve enerji üretimini piyasalaştırmak için hazırlandığını belirtti. Göltaş, hazırlanan yasa taslağının AKP Hükümetinin şirketlere vermiş olduğu sözleri tutmak adına hiçbir kural tanımadığının bir göstergesi olduğunu dile getirdi. .
Çevre Bakanı’nın “yasa taslağının HES’lerle ilgisi yok” sözlerine yanıt veren Göltaş: “Tıpkı geçmişte mobil santrallerde gördüğümüz bir takım yönetmelikleri iptal ettirme, o yönetmeliklerin uygulanmasını engelleme sürecinde olduğu gbi, burada da Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı by pass edilerek Meclis’e yasa tasarısının sunulmuş olması tamamen bir skandaldır. Bütün bunlar denetimlerin nasıl by passtan geçtiğinin göstergesidir. Türkiyenin enerji yatırımlarını doğru bir şekilde planlayarak suyumuz daha verimli bir şekilde kullanılabilir. Ama kuralsız, doğayı tahrip eden bir şekilde yapılan projelere tüm bilim insanlarının, meslek odalarının ve tüm halkın karşı çıkması gereklidir” dedi.
Göltaş,T ürkiye’de kamuoyunu aldatmak şeklinde bir siyaset izlendiğini işaret ederken, bölge halkının “karanlıkta kalacağız, enerji krizi var” diye aldatıldığını söyledi.
HES projelerinin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Göltaş, “Biz eğer demokratik bir hukuk devletiysek ÇED raporlarının sağlıklı bi şekilde kullanılması lazımdır. Havza planlaması ÇED raporları ve o bölgedeki santralin yer seçimi, santralin niteliği çok iyi hesaplanmalıdır.” diye konuştu.
(Trabzon/EVRENSEL)

KARADENİZ’DEKİ HES PROJELERİ
Artvin 25 proje 898 megawatt
Rize 27 proje 637 megawatt
Trabzon 48 proje 619 megawatt
Trabzon Artvin Giresun ve Rize’de 341 firma hes yapımı için müracatta bulundu, 73’üne izin verilirken bunlardan 17 sinin de mahkeme kararıyla durduruldu.
Trabzonda 76 proje 27sinin çalışmaya devam ediyor
Rizede 67 proje 8inin inşaatı fiilen başladı
Rizede Heslerden 17sine çed raporu verilirken 42 tanesi fizibilite aşamasında
Giresunda 82 hes proj4si için müracaat yapılmış 12sinin yapımı devam ediyor.
Artin 116 hes projesi başvurusu 25 başaldı 53 fizibilite aşamasında
194 milyar kilovat saat enerji üretiminin hes ile üretilen kısmı 35 milyar kilova saati
Bu da yüzde 18.5’ini oluşturuyor.

İKİZDERE AKP’Yİ GERDİ
İkizdere’nin SİT alanı ilan edilerek 22 HES projesinin rafa kalkmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu sert tepki göstermişti. Bakan Eroğlu çevrecileri “Bir yerlerden para almakla”bile suçladı. Buna karşın AKP içinden çok farklı bir ses yükseldi. İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu Taraf’ şunları söyledi: “Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun verdiği karar doğanın yararına bir karardı. Hem doğaya hem enerjiye ihtiyacımız var ama doğaya daha çok ihtiyacımız var. Ben 22 HES Projesi’ne karşıyım. Bu vadiler 22 tane elektrik santrali kaldıracak durumda değil” HES’lerin yapılmasının enerji sorununu çözmeyeceğini vurgulayan Kösoğlu hükümetin Meclis’e sunduğu yasa tasarısını da değerlendirdi: “22 santral bu vadinin ölümüne sebep olacak. Çevre Bakanlığı’nın oluşturacağı kurulda sadece iki sivil toplum kuruluşu temsilcisi olması yetersiz, daha fazla olabilirdi.”
2023 yılına kadar yapılması planlanan yaklaşık 2 bin HES’in tamamlanması durumunda Türkiye enerjisinin yüzde 5’lik bir kısmını karşılayacağına dikkat çeken Doğa Derneği’nden Yücel Sönmez şu değerlendirmeyi yaptı: “Buna karşılık biyolojik çeşitliliğin tamamı yok olabilir. Ayrıca 2 milyon insan göç edebilir. Ciddi sosyal maliyetleri de olacak. Enerji üretmek için başka alternatifler var ama devlet her şeyi kaynak olarak görüyor. Devletin bir an önce ciddi bir enerji politikası oluşturması gerekiyor.’’ Sönmez, üzerlerine HES kurulmasıyla birlikte derelerin suyu kullanılarak yapılan tarım ile kimi vadilerdeki turizm faaliyetlerinin son bulacağına dikkat çekti.

Ulaşım zammına tepkiler sürüyor
EMEK Partisi üyeleri Avcılar metrobüs durağı turnikeleri önünde yaptıkları eylemle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma yaptığı zamlara tepki gösterdi. Eylemde konuşan EMEP Avcılar ilçe başkanı Sezgin Kavyar, belediyenin yaptığı hesapsız harcamaların yükünü halktan çıkarmaya çalıştığını söyledi.
İstanbul şehrinin en büyük problemi olan trafik çilesi bir türlü bitmek bilmezken ulaşım araçlarına yapılan zamlar ise halkı canından bezdiriyor” diyen Kavyar, böyle gitmesi halinde alınan maaş ve ücretlerin sadece yol paralarına gideceğini söyledi.
Daha bir yıl önce yine aynı yerde ulaşıma yapılan zamları protesto ettiklerini, bir süre sonra açılan davalar ve halkın tepkisi ile ulaşım zamları geri alındığını hatırlatan Kavyar şunları belirtti: “Ama anlaşılan Büyükşehir Belediyesi başkanı halkın yaşadığı sorunları anlamazlıktan gelerek yine ulaşıma fahiş zamlar yaptı. Her geçen gün yoksullaşan halkımızın ve emekçilerin cebinde bir kez daha ulaşım zammı adı altında paralar çalınıyor. İstanbul belediyesi ulaşımı sorunun çözmek yerine, zam yaparak halkı yoksullaştırıyor. İSKİ, İGDAŞ gibi kârlı kuruluşları kendi yandaşlarına peşkeş çekmek için hazırlıklar yapan belediye başkanı Kadir Topbaş İstanbul halkını ve emekçileri hiç düşünmüyor.”
İstanbul Belediyesi’nin şu an Türkiye belediyeleri içinde en fazla borcu olan belediyeler arasında yer aldığına değinen Kavyar, “Artık zam değil daha sorunsuz ve kolay ulaşım istiyoruz. Bir an önce yapılan zamların geri alınmasını talep ediyoruz. Başta idari mahkemesine dava açmak olmak üzere her türlü meşru haklarımız kullanarak zamları geri aldıracağız” dedi.
ZAM YARGIYA TAŞINIYOR
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı yargıya taşıyacaklarını bildirdi. ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş yaptığı yazılı açıklamada, yapılan zammın haksız, hukuksuz ve yersiz olduğunu belirterek “Maaşlarda ve gelirlerde herhangi bir artış söz konusu değilken ne değişti ya da ne gibi bir zarara uğradılar da ulaşıma yüzde 10 zam yapıldı” diye sordu. “Millet zaten alım gücü sıkıntısı içinde, insanların cebinde para yok, enflasyon oranları da apaçık ortada” diyen Göktaş, tam bilet, öğrenci ücretleri, aylık mavi kart ve diğer tümünde meydana gelen artışlara tepkisiz kalmayacaklarını ve yargıya taşıyacaklarını bildirdi. (HABERMERKEZİ)
Ceyhan Bağrıyanık

Evrensel'i Takip Et