01 Kasım 2010 00:00

Fuara gidip de İstanbul’u gezmemek olmaz!

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı, İstanbul’u Yazmak teması ile açıldı. Fuarda İstanbul fotoğraflarından oluşan bir sergi de yer alıyor. “İstanbul Bir Masaldır” sergisinin fotoğrafları Özcan Yaman’a, metinleri Sennur Sezer’e ait.

Paylaş

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın İstanbul konulu etkinliklerinden biri de, bir fotoğraf sergisi. “İstanbul Bir Masaldır” sergisine gazetemizin iki yazarının emeği geçti; serginin fotoğrafları Özcan Yaman’a, metinleri Sennur Sezer’e ait.
Fotoğrafçı Özcan Yaman ve Şair yazar Sennur Sezer, teması “İstanbul’u Yazmak” olan 29. İstanbul Kitap Fuarı’na, “İstanbul Bir Masaldır” adını verdikleri sergi ile katılıyor. TÜYAP kitap fuarı ile eşzamanlı açılan ARTİST Sanat Fuarındaki “İstanbul Bir Masaldır…” yorumlu fotoğraf sergisi Alternatif Platform standında izleyicileriyle buluşuyor.
Sennur Sezer’in deyişiyle: “… İstanbul’a baktılar. Biri şair, biri fotoğrafçı. Aynı şeyleri görmediler elbet, gördüklerini farklı algıladılar. Biri sözcüklerle gördü, biri renklerle. Durdular, ayırdılar söylemek istediklerini. Şimdi size anlatıyorlar yeniden İstanbul’u. Çünkü İstanbul bir masaldır. Her anlatılışında yenilenir…”
40 yıllık İstanbul’lu Özcan Yaman’ın yıllardır Evrensel Gazetesi’nde yer alan fotoğraflarının bazılarında Sennur Sezer’in kısa ve çarpıcı yazıları kullanılır. Bunları sevinçle arşivleyen Yaman henüz bu çalışmaların bir gün bir sergiye dönüşebileceğini düşünmez. Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner İstanbulu anlatan öykülerden oluşan bir kitap yazdıkları sırada, arşivinden İstanbul görüntülerini istemeleri ile Yaman da sergi açmaya niyetlenir. Fotoğrafçı, Sennur Sezer’e, yorum yapmış olduğu fotograflarının büyük çoğunluğunun İstanbul’la ilgili olduğunu söyleyerek birlikte bir ortak bir sergi açma teklifinde bulunur.
İSTANBUL BİR MASALDIR
Yaşamının kırk yılını İstanbul’da geçiren Özcan Yaman, İstanbul’u “Büyüdüğüm ve yaşlanmakta olduğum bir şehir” olarak tanımlıyor. Fotograflarının büyük çoğunluğunun ana maddesini İstanbul’un insanları, caddeleri, taşı, ışığı, doğası, sosyal ve kültürel dokusu oluşturmuş. Otuz yıldır fotograf dünyasının içinde. “İstanbul’u kendimle ve toplumla fotograflarla paylaşıyorum” diyen Yaman, “böyle bir şehir değil masal, roman bile yazdırır” diyor.
“Çalışmalarım genellikle belgesel ağırlıklıdır” diye devam ediyor: “Fotoğrafın sınırları dahilinde kolaj, montaj, çalışmaları da yapmaktayım. Bu tür çalışmalarım kimi zaman bu dokunun bir malzemesi olmuş, kimi zaman da İstanbul bana malzeme taşımıştır. İstanbul ile aramızda işte böylesine karşııklı değiştiren, dönüştüren, öğreten bir ilişki kurulmuştur.”
İstanbul Bir Masaldır sergisinde İstanbul’un farklı görünümlerinden oluşan 35 fotoğraf yer alıyor. Kitap fuarına gelenler, sergiye davetli. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin belediyesi

SONRAKİ HABER

Hürriyet başyazarı Oktay Ekşi istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...