01 Kasım 2010 00:00

Kışı da yazlık çadırda geçirecekler

ELAZIĞ’da 8 Mart’ta 42 kişinin hayatını kaybettiği 6.0 şiddetindeki depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen, depremzedelere verilen sözler tutulmadı.

Paylaş

Elazığ’da 8 Mart’ta 42 kişinin hayatını kaybettiği 6.0 şiddetindeki depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen, depremzedelere verilen sözler tutulmadı.
Yanlarındaki Jandarma Karakolu önündeki “Her şey vatan için” yazısı altında evsiz barksız yaşayan depremzedeler, kışı çadırda geçirecek. Başbakan R. Tayyip Erdoğan, sadece birkaç depremzedeye konutlarını teslim etmek için 7 Kasım’da Elazığ’a gelecek. Ancak konutlar tam anlamıyla hazır olmadığı gibi çok sayıda depremzede için konut dahi yapılmamış.
Yaşanan depremden sonra çok sayıda insanın yaşamını kaybettiği Okçular, Kayalar, Yukarı Kanatlı, Göçmezler ve Yukarı Demirci köyünde yaşayan depremzedeler, kışı Kızılay tarafından verilen yazlık çadırlarda geçirme korkusu yaşadıklarını belirttiler.
GEREKÇE: MİSAFİRLİK
Depremzedelerden Harun Geçit, kendilerine karşı yapılanın büyük bir hukuksuzluk olduğunu kaydetti. Yıllardır yaşadığı köyde misafir olarak gösterilip kendisine konut verilmemesini anlam veremediğini belirten Geçit, “Yaklaşık 8 aydır iki küçük çocuğumla bu zor şartlarda yaşamaya çalışıyorum. Yapılmakta olan konutların geçen hafta sahiplerine verilmesi için kuralar çekildi. Benle birlikte köyde toplam 10 kişiye konut verilmedi. Gerekçe olarak ise bizlere ‘Siz yıllardır köyde kiracı veya misafir olarak oturuyormuşsunuz’ denildi. Bunun üzerine biz Başbakanlığa, Elazığ Valiliğine, İl Afet Müdürlüğüne ve Kovancılar kaymakamlığına dilekçe yazdık hepsi dilekçelerimize ağız birliği yaparak ‘Köyde misafir veya kiracı olarak oturuyormuşsunuz’ cevabını verdiler. Şimdi ben düşünüyorum da yıllardır kendi köyümde misafirmişim de haberim yokmuş” şeklinde konuştu.
KONUTLAR JANDARMAYA
Konut verilmeyen depremzedelerden Binnur Kahraman devletin kendilerine ev vermeyerek kışın yazlık çadırda bıraktığını söyledi. Kahraman “Ben kendimi bildim bileli bu köyde yaşıyorum. Depremde evim yıkıldı. 8 aydır çocuklarımla yazlık çadırda yaşıyorum. Şimdi bizlere ev verilmeyerek kışı da çadırda geçirmemiz isteniyor. Yapılan konutlar için kuralar çekildikten sonra 10 konut arttı. En azından bu konutların kendilerine verilmesi için birçok yere dilekçe verdik ama kabul edilmedi. Şimdi ise artan 10 konut köyde bulunan jandarmaya veriliyor” dedi
KEKO’YA DA EV YOK
Yaşanan depremde annesini ve kardeşini kaybettikten sonra medyanın, deprem bölgesine gelen siyasetçi ve iş adamlarının gözdesi haline gelen Keko’nun babası Mehmet Çiçek’e de yapılan konutlardan verilmedi.
Oğlunun medyada çok tutulması nedeniyle kendilerine köyde farklı bir gözle bakıldığını belirten Çiçek “Ben depremde eşimi ve çocuğumu kaybettim. Aylardır oğlumla birlikte bu yazlık çadırda yaşamaya çalışıyoruz. Benim Elazığ da kendime ait evim var ama Keko annesinin ve kardeşlinin mezarı burada olduğundan dolayı köyü bırakıp gitmek istemiyor. Yapılan konutlardan bize verilmedi. Neden olarak diğerleri gibi bize de aynı gerekçe gösterildi. Doğup büyüdüğüm aynı zamanda çocuklarımı büyüttüğüm köyde şimdi kiracı olarak gösteriliyorum. Bazı insanlar köyde olmamasına rağmen sırf kayıtları var diye konut veriliyor” diye konuştu. (Elazığ/DİHA)
Serkan Demirel
ÖNCEKİ HABER

TİS’teki zam teklifi yükseltilmeli

SONRAKİ HABER

Hükümetin belediyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...