3 Kasım 2010 00:00

Barack Obama’nın sınav günü


ABD’de seçmenler, 435 üyeli Temsilciler Meclisinin tamamı, Senato’nun 37 üyesi ve 37 eyaletin valisiyle eyalet meclisleri üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Seçimlerin, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında ciddi çekişmeye sahne olması bekleniyor. Anket sonuçları doğru çıkarsa, seçimler sonrasında Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirecek, ancak Demokratlar, sayıları azalsa da Senatoda çoğunluğu sürdürmeyi başarabilecek. Bu noktada seçimlerde, Cumhuriyetçilerin çoğunluk parti konumuna gelebilmesi için Temsilciler Meclisinde 39, Senatoda 10 yeni sandalye kazanması gerekiyor.
EKONOMİK VAATLER ÖN PLANDA
Ekonomideki kırılganlık, seçmenlerin özellikle bu alanda verilen vaatlere yoğunlaşmasına neden oldu. Bu noktada Cumhuriyetçiler düşük vergi, daha az devlet harcamaları ve müdahalesi vaatlerine, Demokratlar ise küçük işletmelere getirilen vergi kolaylıkları ile sağlık reformunun maddi ve manevi getirileri gibi konular üzerinde odaklanıyor. Bu nedenle seçimler, Obama yönetiminin sağlık ve mali reformlar gibi konularda attığı adımlara ABD’lilerin bakışını da yansıtacak. Seçimlerde, son dönemde popüler hale gelen Çay Partisi hareketinin etkinliği de test edilmiş olacak.
YÖNETİMİN POLİTİKALARI SINANACAK
Seçimler 22 ay önce iktidara gelen ABD Başkanı Demokrat Barack Obama’nın politikalarına yönelik bir güven oylaması niteliği de taşıyor. Seçimlerde, ekonomik krizin etkilerinin hâlâ belirgin şekilde hissedilmesi ve yüksek işsizlik oranlarının sürmesi gibi nedenlerle Obama’ya güvenin, anketlerde belirtildiği gibi azalıp azalmadığı, veya ne kadar azaldığı seçim sonuçlarında ortaya çıkacak. Çünkü, Obama’dan ‘hayal kırıklığı yaşayan’ bazı seçmenlerin ara seçimlerde Cumhuriyetçi adaylara yöneleceği, bu durumun da Cumhuriyetçi Partiye Kongrede önemli kazanımlar getireceği yorumları yapılıyor.
Kamuoyu yoklamaları, halkın ekonomik krizin faturasını Obama’ya çıkaracağını ve tercihini Cumhuriyetçilerden yana kullanacağını gösteriyor. NBC News ve Wall Street Journal’ın ara seçimler öncesinde yaptığı ankete göre, seçmenlerin neredeyse yarısı Kongrenin Cumhuriyetçilerin kontrolünde olduğunu görmek istiyor. Demokratların Anket Yetkilisi Peter Hard, çıkan sonuçların ardından, “Demokratlar yaklaşan fırtınanın gücünü hissedecek” yorumunda bulundu.
ABD’nin Eski Başkanı Bill Clinton, her iki tarafından da seçimlerden mağlup çıkacağını savunuyor, “Yaşadığımız bu korkunç durgunlukla, insanların çok üzgün olduğu bu durumla ilgili endişeliyim. Seçimlerin gerçeklerden yoksun olması, pek çok seçmenin gerçekte istediği sonucu elde edemeyecek olması beni endişelendiriyor. Bu ne sağ ne de sol ile ilgili. Bu dün ve bugün ile ilgili” diyor.
(DIŞ HABERLER)

‘TÜRKİYE- İSRAİL İLİŞKİLERİNDE BİR YOL BULUNACAK’

Türkiye ve İsrail arasında esen soğuk rüzgarlara ABD’den yorum geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Türkiye ile İsrail’in aralarındaki işbirliğini yeniden başlatmanın bir yolunu bulacaklarını umduklarını söyledi. Gazetecilerin İsrail yerel basınında çıkan Türkiye’nin, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde İsrail’i tehdit listesine aldığı yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Crowley, böyle bir listeden haberdar olmadığını belirtti. Ancak Türkiye-İsrail ilişkilerine dair yorumda bulunan Crowley, şöyle konuştu, “ABD’nin iki çok yakın dostu Türkiye ile İsrail arasında gerilimler olduğunun tabii ki farkındayız. Türkiye ve İsrail’in geçmişteki işbirliği, hem bu iki ülke, hem de ABD ve bölge açısından çok değerli oldu. Elbette iki ülkenin, aralarındaki işbirliğini yeniden başlatmanın bir yolunu bulacaklarını umuyoruz” dedi.

Evrensel'i Takip Et