03 Kasım 2010 00:00

Çin nüfusunu sayıyor: Say say bitmez...

DÜNYANIN en kalabalık ülkesi Çin’de nüfus sayımı başladı. 10 gün sürecek sayımda 6 milyon memur, kapı kapı tüm ülkeyi dolaşacak.

Paylaş

DÜNYANIN en kalabalık ülkesi Çin’de nüfus sayımı başladı. 10 gün sürecek sayımda 6 milyon memur, kapı kapı tüm ülkeyi dolaşacak. Çin, nüfus sayımı çerçevesinde büyük şehirlere yapılan göçü de ilk kez belirlemiş olacak. Ülkede altıncısı yapılan nüfus sayımı çerçevesinde ülkede bulunan yabancılar, Hong Kong, Makau ve Tayvan ana karayla birlikte sayılacak. Sayımda altı milyon kişi her evi tek tek ziyaret ederek, doğru sayıya ulaşmaya çalışacak. Çin’de 2000 yılının verilerine göre, resmi olarak 1 milyar 295 milyon kişi yaşıyor. Ancak ülkede daha önce yapılan seçimlerde ülkenin diğer eyaletlerinden büyük şehirlere en az altı aylığına çalışmaya gelen işçilerin sayılmaması, yasa dışı iç göçler ve kayıtsız yaşayanlar nedeniyle çok sağlıklı bir neticeye ulaşılamamıştı. Çin, bu nedenle ilk kez vatandaşlarının nerede oturduğuna ve nereye kayıtlı olduğuna bakmaksızın 1 Kasımdan itibaren nerede olduğunu dikkate alarak, herkesi sayacak. Yetkililer, bu sayede ülke genelinde özellikle büyük şehirlerdeki demografik yapıyı tahminlerden rakamlara dökecek.
TEK ÇOCUK POLİTİKASI
Bu arada yetkililer, bu sayede ülkede tek çocuk politikasına uymayan ve kayıtsız olarak çocuk sahibi olan ailelerin de tespit edileceğini ve bu ailelere ceza verileceğini belirtti. Çin’de son on yıldır nüfusun ne kadar büyüdüğüne dair kesin bir veri bulunmuyor. Uzmanlar, ülke nüfusunun her yıl yüzde bir büyüme gösterse bile on yıl içerisinde 130 milyona ulaşarak son on yılda neredeyse ABD nüfusunun yarısı kadar büyüme gösterdiğini düşünüyor. Yetkililer, nisan ayı sonunda ülke genelindeki rakamların açıklanacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Fırsat, Kürt sorununun çözümüne hizmet etsin

SONRAKİ HABER

İşgaller unutulmasın diye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa