05 Kasım 2010 00:00

‘Panayır tipi fuarcılıktan uzaklaşıyoruz’

İSTANBUL Kitap Fuarına katılan Edebiyatçılar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası 29. İstanbul Kitap Fuarının profesyonelleşme bakımından bir ilerlemeye işaret ettiği konusunda hem fikir.

Paylaş

İSTANBUL Kitap Fuarına katılan Edebiyatçılar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası 29. İstanbul Kitap Fuarının profesyonelleşme bakımından bir ilerlemeye işaret ettiği konusunda hem fikir. TÜYAP’a katılımın artışından memnun olduklarını söyleyen edebiyatçılar, özellikle uluslararası katılımın önemine dikkat çektiler..
Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan Kitap Fuarının bu yıl ilk defa olarak konuk ülke ağırlamasının, bu çerçevede konuk ülke için uluslararası bir salonun ve forum alanının ayrılmasını olumlu buluyor. Uluslararası katılımın daha örgütlü yapılmasını önemsediğini ifade eden Cengizhan bu eğilimin İstanbul Kitap Fuarını “panayır” tipi bir fuarcılıktan uzaklaştıracağı görüşünde. Cengizhan şöyle konuştu; “Batı’da kitap fuarları yayıncıların, yazarların, telif ajanslarının, meslekten aktörlerin bir araya geldiği ve sonuç alınan fuarlardır. Genelde fuarın son birkaç günü halka açıktır. Bizde de yavaş yavaş panayır tipi fuar geleneğinden profesyonel anlamda kitap fuarı olmaya doğru bir eğilim var. Bu mutluluk verici.”
TÜYAP Kitap Fuarına alışmış okur kitlesinin ilgisini eksik etmediğine de işaret eden Gökhan Cengizhan, geçmişe oranla rastlantısal olarak kitap almaktansa daha çok sayıda okurun bilinçli bir kitap arayışı içinde olduğunu da gözlemlediğini aktardı.
‘ŞİİR YAYINCILIĞINDA BİLE KIPIRDANMA VAR’
Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan da İspanya’nın konuk ülke olarak fuarda ağırlanmasının iki ülke arasındaki kitap alışverişine olumlu yansıyacağı düşüncesinde. İstanbul Kitap Fuarının İstanbul’un yüz akı olduğunu söyleyen Ercan, idarecilerin yayınevlerinin ve yazarların Fuarın üzerine titrediklerini ifade ediyor.
Enver Ercan’ın bu yılki Fuarda dikkatini en çok çeken, etkinliklere katılım olmuş. “Bu benim için sürpriz oldu. Her yıl olduğu gibi ilgi de yoğun. Bizanstan Günümüze İstanbul Şiirleri diye bir etkinlik yaptık. Açıkçası biraz mutsuzdum, ‘İnsanlar İstanbul şiirleri dinlerler mi?’ diye düşündüm. Salona bir girdim, insanlar ayakta. İnsanlar yeniden şiir dinlemeye, okumaya başladılar gibi geldi bana” diyen Ercan, kitaplar çeşitliliğinin artmasının okurları kitaba cezbedecek bir gelişme olduğuna dikkat çekiyor. “2009 rakamlarına göre Türkiye’de basılan kitap çeşidi 35 bin. Bir yıl evvel bu 17 bindi. Ki ‘okumuyoruz, kitap satılmıyor’ gibi bir sıkıntı içindeyiz. Bir yıl önceye oranla iki katı. Bu daha artacak tabii. Ben şiir yayıncılığı yapıyorum -ki nafile bir şey- onda bile bir kıpırdanma dikkat çekiyor.”
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çarlık Rusyası Pera Müzesi’nde

SONRAKİ HABER

Ferhat Tunç’a Beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...