06 Kasım 2010 00:00

‘İran nükleer tehdit değil’

KİTLESEL İmha Silahları Komisyonu Başkanı Hans Blix, İran’ın nükleer silahlanmasının bölgede bir tehdit teşkil ettiğini düşünmediğini ...

Paylaş

KİTLESEL İmha Silahları Komisyonu Başkanı Hans Blix, İran’ın nükleer silahlanmasının bölgede bir tehdit teşkil ettiğini düşünmediğini söyledi, “Ülkelerin güvenlik amaçlı nükleer silah bulundurmaları yasa dışı değildir” dedi. İstanbul Bilgi Üniversitesinde düzenlenen “Nükleer Silahsızlanma ve Nükleer Güç: Olasılıklar, Beklentiler” Konferansı’nda konuşan Blix, İran’ın bölgede tehdit oluşturmasının olası bir savaş anlamına gelmediğini belirtti. İran’la ilk kez gerçekleşen diyaloğun ümit verici gelişme olduğunu ve kısa zamanda pazarlıklara başlanılması gerektiğini söyleyen Blix, ‘barış uğruna’ yüzyıllardır binlerce insanın öldüğünü, en son Irak’ta yaşanan savaşta 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade etti. Blix, “İran’ın nükleer silahlanmasını bölgede bir tehdit teşkil ettiğini düşünmüyorum. Ülkelerin güvenlik amaçlı nükleer silah bulundurmaları yasa dışı değildir” diye konuştu.
İsrail’in ve ABD, Rusya, Çin gibi süper güçlerin de nükleer silah bulundurduklarını, bunun nedeninin de toprak güvenliğini koruma amaçlı olduğunu belirten Blix, ABD’nin ve Rusya’nın, İran’ın nükleer silahlanma konusundaki hassasiyetlerinin bir nedeninin de soğuk savaş sonrasında nükleer silahların tehlikesini ve zararını görmeleri olduğunu ileri sürdü.
Bu arada Fransız Le Monde gazetesi, ABD’nin İran için yeni bir teklif üzerinde çalıştığını yazdı. Haberde, Fransa ve İngiltere’nin karşı çıktığı teklifin, İran’ın Buşehr Santrali’nin ihtiyacını karşılamak için Rusya’ya 2 bin kilogram zenginleştirilmiş İran uranyumunun sevkiyatını da kapsadığı belirtildi. Haberde, bu durumda İran’ın yılın başından beri biriktirdiği zenginleştirilmiş uranyumun bir kısmından vazgeçmeyi kabul etmesi gerektiği belirtildi. Londra ve Paris’in, bu konuda Rusya ve Çin’den sonra haberdar edilmekten çok rahatsız olduğu belirtilen haberde, İngiltere ve Fransa’nın İran tarafından uranyum zenginleştirilmesine bir tür meşruiyet kazandıracağı düşüncesiyle bu planı kabule yanaşmadığı da ifade edildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail uluslararası yasaları değiştirmeye çalışıyor

SONRAKİ HABER

BBC çalışanları grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...