6 Kasım 2010 00:00

Geçmişleri su, gelecekleri ipotek altında


VAN’da yapılan Sarı Memet Barajı yüzünden köyleri devlet tarafından, “Size konut, toprak, hayvan vereceğiz” vaadiyle boşaltılan köylülere, aradan geçen 18 yıla rağmen bir lira dahi yardım yapılmadı. Köylüler, devletin kendilerini konut ve 30 dönümlük arazi için senet karşılığında 260 bin lira borçlandırarak, geleceklerini ipotek altına aldığını belirtti.
DEVLETE İNANDILAR AMA...
Van’ın Muradiye ilçesinde 1987-1991 yılında yapımına başlanan ve 1992’de su tutmaya başlayan Sarı Memet Barajı nedeniyle köyleri su altında kalan Çekmak, Avzeça, Çıraklı köylerinde yaşayan yüzlerce aile, devlet tarafından kendilerine konut, arsa, büyükbaş hayvan, banka kredisi verilecek sözüyle, köylerinden çıkartıldıktan sonra kendilerine tek bir lira yardım edilmeden ortada bırakıldı. Her şeyleri su altında kalan ve gidecek başka bir yeri olmayan köylülere, devlet ancak 16 yıl sonra bir dağ dibinde konut yaptı. Yaptığı her bir konutu ailelere 80 bin liradan, 30 dönüm araziyi de 180 bin liradan veren devlet, hiçbir şeyi olmayan aileleri 260 bin lira borçlandırdı. Konuyla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından köyleri boşaltılan her aile için düzenlenen dosyada da, “Afet nedeniyle boşaltılan köyler” ibaresinin resmi olarak belirtilmesine rağmen, buna ilişkin herhangi bir düzenlemenin yapılmadığını belirten köylüler, hiçbir şekilde afet yardımından yararlanamadıkları söylediler.
Boşaltılan köylerin sakinlerinden olan Faik Akçakaya, baraj nedeniyle köylerinden çıkmak zorunda kaldıklarını, boşaltılan üç köyden 250 ailenin göç ettiğini, bu ailelerden kimilerinin Van merkeze kimilerinin de batı illerine göç etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Akçakaya, baraj inşaatının başladığı yıllarda devlet yetkililerinin kendilerine konut, arazi, büyükbaş hayvan, banka kredisi vereceği sözleri üzerine köylerini boşalttıklarını belirtti.
2008 yılında TOKİ idaresi tarafından yapılan Yeşilköy TOKİ konutlarının bitmesi üzerine bu konutların sadece barajdan dolayı mağdur olan kişilere verileceğinin söylendiğini, açılış esnasında ise yetkililerin konut sahibi olmak için sonradan ödemek şartıyla konut başına 80 bin liradan senet karşılığında kendilerine ev verilebileceğinin söylendiğini dile getiren Akçakaya, şu an yıkılmak üzere olan ve gerçek değeri belki 20 bin lira dahi etmeyecek bu konutları kabul etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Akçakaya, köylerinin 10 kilometre uzağındaki engebeli araziden her aileye 30 dönüm arazinin de 180 bin liradan yine senet karşılığında sonradan ödemek şartıyla verildiğini ifade etti. Böylelikle her ailenin 260 bin lira borcunun olduğunu ve bu borcu ödeyebilecek hiç kimsenin olmadığını, devletin bu senetlerle hayatlarını ipotek altına aldığını dile getirdi.
TOPRAKLAR AKP’Lİ ÇELİK’E VERİLDİ İDDİASI
Diğer bir Köylü Mahmut Gündoğdu da köylerinden baraj yüzünden çıktıklarını, devlet yetkililerinin sonrasında verdikleri sözlere riayet etmediğini ve aileleri borçlandırdığını söyledi. Kendilerine vadedilen arazinin AKP Milletvekili Hüseyin Çelik’e verildiğini öne süren Gündoğdu, kendilerine de hiçbir şekilde kullanamayacakları köyün 10 kilometre uzağındaki arazilerin para karşılığında verildiğini kaydetti. Gündoğdu, hiçbir geçim kaynaklarının olmadığını belirterek, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istedi.
(Van/DİHA)

Evrensel'i Takip Et