06 Kasım 2010 00:00

Geleceğimiz için YÖK’e hayır

YÖK’ün kuruluşunun 29. yılında çeşitli kentlerde eylemler yapıldı.

Paylaş

YÖK’ün kuruluşunun 29. yılında çeşitli kentlerde eylemler yapıldı.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri fen edebiyat fakültesi önünde toplanarak halaylar çekip türküler söylediler. Yoğun güvenlik önlemlerinin alınması, YÖK’ün “Öğrencileri her alanda potansiyel suçlu” olarak gördüğünü doğruladı. SDÜ öğrencileri yaklaşık 250 kişi ile fen edebiyat fakültesi önünden başlayarak ‘YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek’, ‘Formasyon hakkımız engellenemez’, ‘İş bilim özgürlük’, ‘Anadil haktır engellenemez’ sloganları atarak merkezi dersliklerin önüne kadar yürüdüler.
Merkezi derslikler önünde yapılan açıklamayı öğrenciler adına Tülay Durdu yaptı. YÖK’ün kurulduğu günden beri üniversiteleri denetleme ve bilimi baskı altına almanın bir aracı olarak çalıştığını, öğrencileri potansiyel tehlike olarak gördüğünü ve öğrencilerin eğitim ve sosyal hayatlarını kendi elinde tutmak istediğini söyledi.
BASKICI DEĞİL BİLİMSEL EĞİTİM
İstanbul’da İTÜ, MSGSÜ, MÜ ve YTÜ öğrencileri tarafından yapılan eylemde, YÖK’ün kaldırılması talep edildi. Beyazıt’ta bulunan İstanbul Üniversitesi merkez kampüsü önünde bir araya gelen öğrenciler, ‘Eşit, parasız, anadilde eğitim’ pankartı açtı. Polis ve özel güvenlik birimlerinin üniversite içinden çıkartılmasını isteyen öğrenciler, ayrıca din ve vicdan özgürlüğü üzerindeki baskıların son bulmasını talep etti. Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler, eğitim sistemine muhalif çalışmalar yaptığı için kapatılarak yerine Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi kurulan Öğrenci Kültür Merkezi önüne yürüdü. Kültür ve sanat haklarının engellenemeyeceğini dile getiren öğrenciler, burada halaylar çekerek YÖK’ü protesto ettiler.
GAZİANTEP’TE YÜRÜYÜŞ
Gaziantep üniversitesi öğrencileri üniversite kampusü içerisinde YÖK’e hayır protestosu gerçekleştirdi. İnşaat mühendisliği önünde bir araya gelen üniversite öğrencileri yürüyüş yaptı. Öğrenciler yürüyüş sırasında sık sık ‘parasız bilimsel anadilde demokratik eğitim’, ‘be zıman jiyan nabe’sloganları attılar.
GERİCİ DÜZENE KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI
Antakya Emek Gençliği, “YÖK düzeni hayalimizdeki üniversitenin önünde engel olmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu. Emek Partisi il binasında açıklama yapan Emek Gençliği üyeleri, tüm gençleri gerici eğitim düzenine karşı birlik olmaya çağırdı.
ANADİLDE EĞİTİM İSTEDİLER
Pamukkale Üniversitesi öğrencileri, YÖK’ü protesto ederek, anadilde eğitim istedi.
Denizli Barış ve Kardeşlik Platformu adıyla bir araya gelen öğrenciler, basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 60 kişilik grup, Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Kampüsünde bir araya gelerek, ‘Bê ziman jiyan nabe’, ‘Eğitim haktır satılamaz’, ‘Zimanê me rûmeta me ye’ yazılı dövizler taşıyarak, aynı içerikte sloganlar attı. Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada anadilde eğitime dikkat çekilerek, YÖK’ün üniversitelerdeki baskılarına değinildi. Açıklamada, Kürt öğrencilere yönelik geçtiğimiz hafta yapılan ülkücü saldırı da kınandı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

YÖK 12 EYLÜL ZİHNİYETİNİN ÜRÜNÜ

SONRAKİ HABER

UNiVERSiTEDE VAHSET!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa