07 Kasım 2010 00:00

Yerli dizi yersiz uzun

Televizyon kanallarının reyting ve rant kavgası dizi sürelerini inanılmaz bir noktaya getirdi.

Paylaş

Televizyon kanallarının reyting ve rant kavgası dizi sürelerini inanılmaz bir noktaya getirdi. Her hafta bir uzun metraj film yaratır gibi yazmak/çekmek zorunda kalan senaristler, “tadında bırakalım” çağrısı yaptı. Senaristler Derneğinden (Sender) yapılan açıklamada “Setlerde çalışan arkadaşlarımız, gece-gündüz, yağmur çamur demeden inanılmaz kötü koşullarda üstelik çoğu sigortasız olarak çalışmak zorunda bırakılıyor.
Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş dizi süreleri yüzünden televizyon sektörü bir kölelik düzenine dönüştü. Artık bu kölelik düzenini daha fazla sürdürmek istemiyoruz” sözlerine yer verildi.
DİZİLER REKLAMLA BİRLİKTE 60 DAKİKA OLMALI
Hükümetin AB uyum yasaları çerçevesinde imzalayıp üç yıldır yürürlüğe koymadığı kararı hatırlatan Sender, bu karara göre televizyon dizilerinin süresi, 12 dakikası reklam olmak üzere en fazla 60 dakika. Yani dizi süreleri en fazla 48 dakika olmalı. Oysa Türkiye’de araya giren onlarca reklamla birlikte bir dizi izlemek için iki-iki buçuk saat ekran başında oturmak gerekiyor.
Yazarların, yönetmenlerin, yapımcıların ve hatta izleyicilerin bile memnun olmadığı, yalnızca kanalların daha fazla kâr etmesini sağlayan ve Türkiye’yi giderek kalitesizliğe götüren bu sistemin bir an önce değiştirilmesini acilen talep eden Sender üyesi senaristler yarın saat 15.00’te TC Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, Başbakanlık, Kültür Bakanlığı gibi pekçok kuruma Galatasaray Postanesi’nden kapsamlı bir dilekçe yollayacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

MERHABA DÜNYALI

SONRAKİ HABER

SADEDE GELELİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...