08 Kasım 2010 00:00

Lastik-İş seçimi yinelenecek

BRİSA Fabrikası’nda işten atılan işçilerin, Lastik-iş Sendikası Kocaeli Şube Kongresi’nin yenilenmesi talebiyle açtıkları dava, Yargıtay tarafından onaylandı.

Paylaş

Brisa’dan atılan işçilerin Lastik-iş Sendikası Kocaeli Şube Kongresi’nin yenilenmesi talebiyle açtıkları dava, Yargıtay tarafından onaylandı. Karar gereğince Lastik-iş Sendikası Kocaeli Şubesi’nde seçimler yenilenecek. Fabrikada 11 Kasım’da delege seçimlerinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Sendika yönetimine muhalif oldukları için işten atılan Brisa işçilerinin delegelikleri Üsküdar 1. İş Mahkemesi tarafından sendikanın tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesi ile düşürülmüş, Yargıtay 9. Dairesi ise bu kararı bozmuştu. Bu kararın ardından sendika şube kongresinin yenilenmesi için Kocaeli 2. İş Mahkemesine başvuran işçilerin talebi haklı bulunmuş, karara itiraz eden sendika yönetimi ise davayı Yargıtay’a taşımıştı. Yargıtay bir kez daha işçileri haklı bularak 8 Kasım tarihinde gerçekleştirilen şube kongresinin yenilenmesine karar verdi. Karar, atılan işçiler tarafından sevinçle karşılanırken Brisa’da çalışan işçiler ise “işçinin gerçek iradesinin seçimlere yansımayacağına inandıkları” için 11 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek delege seçimlerinde aday olmayacaklarını açıkladılar. Gerek mahkeme kararından gerekse de 11 Kasım tarihinde Brisa’da delege seçimlerinin yenileneceğinden haberdar olmayan, gelişmeleri gazetemizden öğrenen Pirelli işçileri ise bu kararın zaten sorgulanan şube yöneticilerinin meşruluğunu daha da tartışılır hale getirdiğini vurguladılar.
İŞÇİNİN HAKLILIĞI ORTAYA ÇIKTI
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız atılan işçilerden Yasin Bıçaklıoğlu, kararın 24 Mart tarihinde yapılan ilk delege seçiminin hukuka uygun olduğunu ortaya çıkardığını belirterek “O gün yapılan seçimlerle işçi vermesi gereken mesajı verdi ve gerçek sıkıntıyı gösterdi” dedi. Açtıkları davalarla sendika yöneticilerinin yaptıkları usulsüzlükleri tek tek açığa çıkardıklarını dile getiren Bıçaklıoğlu, “Şimdi bu yönetim bizim delegeliklerimizi tüzüğe aykırı diyerek iptal ettirdi. Bu tüzük maddelerinin hukuka aykırı olduğunu ortaya çıkardık biz açtığımız dava ile. Yani hukuka aykırı bir tüzükle seçimleri düzenleyen, yine hukuka aykırı bir tüzükle seçilen bu kişilerin seçilmişlikleri mahkeme kararı ile iptal olduğu halde yeni seçimleri düzenlemeleri ne kadar meşrudur? Ayrıca diğer fabrikalarda yapılan delege seçimleri sırasında da bu tüzük uygulandı o zamanda hukuka aykırılık yok muydu? Oralarda da seçimlerin yenilenmesi gerekmez mi?” dedi.
Bu kadar hukuksuzluğu ortaya çıkarmalarına rağmen ne DİSK Genel Merkezi’nin ne de Çalışma Bakanlığı’nın harekete geçtiğini vurgulayan Bıçaklıoğlu, “Bu kadar hukuka aykırı durum var ortada neden hala harekete geçilmiyor anlamak imkansız” diye konuştu.
ADAY OLMAYACAKLAR
11 Kasım tarihinde delege seçimlerinin yenileneceği Brisa’da; mahkeme kararının kendilerini şaşırtmadığını belirten işçiler ise sendika yöneticilerinin hukuk tanımaz tavrı nedeniyle işçinin gerçek iradesinin seçimlere yansımayacağına inandıkları için aday olmayacaklarını ifade ettiler. Bir Brisa işçisi “Biz zaten geçtiğimiz yıl yapılan delege seçimlerinde arkadaşlarımızı seçerek tavrımızı göstermiştik. Türlü ayak oyunları ile bu süreci tersine çevirdiler. Şimdi arkadaşlarımızın çok büyük bir bölümü başka sektörlerde işbaşı yaptı. Yeniden aday olamayacaklar. Bu kadar entrikanın döndüğü bir yerde aday olmanın da anlamı yok” şeklinde konuştu. 64 işçinin atıldığı günden bu yana içerde işçiye dönük baskının arttığını, o günden bu yana basına yansımasa da bir çok işçinin performans, devamsızlık gibi gerekçelerle işten çıkarıldığını anlatan Brisa işçisi, “İşten atmalar ya da yapılan baskılar işçi üzerinde etkili olmadı dersek yalan olur. İşçi korktu. Yaşananlar da bunda etkili oldu tabi. Patronla kol kola yürüyen bir anlayış var karşımızda. ‘Bak adamlar o kadar uğraştılar onlar bile yapamadı’ diye düşünüyor çoğunluk. Bu durumun en hayırlı yanı bu adamların koltuk uğruna neler yapabileceğinin açığa çıkmış olması. Yaptıkları tüm hukuksuzluklar açığa çıktı ” dedi. Brisa işçisi ayrıca sözleşme süreleri Ocak ayına kadar uzatılan 160 geçici işçinin mahkeme kararının hemen ardından kadroya alınarak sendikaya üye yapıldığını söyleyerek, “İşi riske atmak istemiyorlar anlaşılan. Yoksa apar topar bu işçileri kadroya alıp sendikaya üye yapmazlardı. Hala çekinceleri var demek ki” değerlendirmesinde bulundu.
‘YÖNETİM MEŞRU DEĞİL’
Mahkeme kararını ve şube kongresinin yenileneceğini gazetemizden öğrenen Pirelli işçileri ise bu kararın zaten meşruluğu tartışılan şube yöneticilerinin meşruluğunu daha da tartışılır hale getirdiğini vurguladılar. Bir Pirelli işçisi “Bu karar Lastik-iş’de asla demokratik bir anlayışın olmadığını bir kez daha gösterdi. Bu saatten sonra bu sendika yöneticilerinden demokrasi adına bir şey beklenemez. Artık bunların meşruluğu daha da tartışılır. Bu kararla 8 Kasım’da yapılan kongrenin hukuksuz olduğu ortaya çıkmış oldu. Bu adamlar yaklaşık 1 yıldır hukuksuz bir şekilde bu sendikanın tüm olanaklarını kullanıyorlar. Bu işçi bunu sorgulamalı” şeklinde konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

İskandinavya’da casusluk skandalı

SONRAKİ HABER

Kritik süreçte Irak ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...