9 Kasım 2010 00:00

Taşeronu sağlıkta süpüreceğiz


DEV Sağlık-İş Sendikasında örgütlü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi işçileri hastane yönetiminin taşeron ihalesi açmasına karşı eylem yaptı.
Hastane işçileri taşeronun değil hastanen işçisi olduklarını Çalışma Bakanlığı’nın 2009’da aldığı kararla ispatlamalarına rağmen, hastane yönetimi her ay 11 bin TL ceza ödemeyi göze alarak işçileri taşeron olarak çalıştırmakta ısrar ediyor. Bu duruma karşı DÜ Tıp Fakültesi Başhekimliği önünde işçiler bir basın açıklaması yaptı. İşçiler sık sık “Taşeronu sağlıkta süpüreceğiz”, “Taşeron sağlıkta ölüm demektir”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları attı.
Basın açıklamasını okuyan Dev Sağlık-İş Diyarbakır Şube Başkanı Sedat Aydın “Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yıllardır taşeron şirketler aracılığıyla çalıştırılan bizler 29 Haziran 2009 tarihi itibariyle Çalışma Bakanlığı kararıyla asıl işveren olan hastanenin işçisi olduğumuz kesinlik kazandı. Bu durum taşeron sisteminin hukuksal ve idari iflasıdır” dedi.
YÖNETİM HER AY 11 BİN TL CEZAYI GÖZE ALIYOR
Bu karara rağmen hastane yönetiminin kanuna karşı hilede ısrar ettiğini, işçileri kendi sigorta siciline işlemek ve bordrosuna almak yerine SGK ve Maliye’nin usulsüz işlem nedeniyle vereceği para cezalarını göze alarak pazarlık usulüyle yeniden ihale yapacağını söyleyen Aydın, “Hastane yönetimi hukuken yapılması mümkün olmayan bu ihale ile bizleri hala taşeron aracılığıyla çalıştırmak istemekte ve açıkça hukuku yok saymaktadır” dedi.
Hastane yönetiminin bu hukuksuz uygulamasının karşılığı olarak her ay 11 bin TL para cezası ödemekte ısrar etiğin, taşeron sitemini “kahramanca” savunmaya çalıştığını, Çalışma Bakanlığının kararlarının DÜ Tıp Fakültesi’nde geçerli olmadığını söyleyen Aydın, örgütlenerek ve mücadele ederek kazandıkları hakları yine mücadeleyle korumaya kararlı olduklarını kaydetti. Aydın ihalenin yapılacağı 23 Kasım günü hastanede aileleri ve çocuklarıyla birlikte direnişe geçeceklerini söyledi.
2007 yılında Dev Sağlık-İş’te örgütlenmeye başlayan taşeron işçileri DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yönetiminin tüm engellemelerine rağmen örgütlenmede başarılı oldular. 700’e yakın işçi sendikada örgütlendi.
2009 Haziran ayında Çalışma Bakanlığı işçilerin taşeron değil, hastanenin işçileri olduğu kararına vardı.
Hastane işçileri bu yılın Ağustos ayında da Diyarbakır’da sendika binası açarak örgütlülüklerini sağlamlaştırdılar.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et