11 Kasım 2010 00:00

Kadınların yürüyüşü sürüyor

“Kimliğimin, bedenimin ve emeğimin sömürülmesine karşı mücadele ediyor, barış için yürüyorum” sloganıyla önceki gün Hakkari’de startı verilen kadınların Ankara yürüyüşü sürüyor.

Paylaş

“Kimliğimin, bedenimin ve emeğimin sömürülmesine karşı mücadele ediyor, barış için yürüyorum” sloganıyla önceki gün Hakkari’de startı verilen kadınların Ankara yürüyüşü sürüyor. Hakkari’den yola çıkan kadınlar dün Tatvan’daydı. İstanbul’daki yürüyüş kolu da dün yola çıktı.
Hakkari’de yürüyüşü başlatan kadınlar önceki gün akşam saatlerinde Van’a ulaştılar. Şehir merkezinde yolu trafiği kapatarak belediye parkına yürüyen kadınlara polis müdahale etmek istedi, ancak başarılı olamadı. Yürüyüşçüler, KESK Şubeler Platformu binası önünde geleneksel kıyafetleri ve ellerinde meşalelerle bekleyen Vanlı kadınlar tarafından karşılandı. Feqiye Teyran Parkı’nda kadınlar adına açıklama yapan Ankara Barış İçin Kadın Girişimi üyesi Şükriye Ercan, savaşın kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti artırdığını söyledi.
Hakkari kolunun dünkü ilk durağı Bitlis’in Tatvan ilçesiydi. İlçe girişinde yüzlerce kişi tarafından karşılanan kadınlar, yine yolu trafiğe kapatarak “Jin Jîyan Azadî”, “Kadına Uzanan Eller Kırılsın”, “Operasyonlara Hayır”, “Kadınlar Barış İstiyor”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganlarıyla iki kilometre yürüdü.
GÜLDÜNYA ANILDI
Sosyalist Kadın Meclisleri Ankara Sözcüsü Burcu Aslan tarafından yapılan açıklamada, “Töre adı altında kadınlar çağ dışı yöntemlerle katlediliyor. Bu yaşananlara devletin hiçbir yaptırımı olmadığı gibi yaşananlara göz yumuluyor. Kadınların katledilmesinin ardından erkek egemenliğinde olan yargı, işlenen cinayetlerin sonunda uyguladığı indirimle adeta erkekleri ödüllendiriyor. Genç ya da yaşlı fark etmeksizin kadınlar bıçaklanarak, boğularak, vurularak, bedenleri kesilerek, dağlanarak parçalanarak öldürülüyor” denildi.
Erkek egemen devletin kadın katillerini korumaya devam ettikçe kadın mücadelesinin de devam edeceğine işaret eden Aslan, tecavüze uğrayıp hamile kaldığı için aile kararıyla kurşunlanarak öldürülen Bitlisli genç kadın Güldünya Tören’i de andı. Aslan, “Güldünyaların, Medinelerin, N.Ç.’lerin öldürülmediği yaşamlarının karartılmadığı, tacizlerin tecavüzlerin olmadığı bir dünya istiyoruz” dedi.
Basın açıklamasının ardından Siirt’e hareket eden kadınlar, Batman, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman güzergahını izleyecekler.
İSTANBUL KOLU YOLA ÇIKTI
Ankara yürüyüşünün İstanbul kolu da dün yola çıktı. Öğle saatlerinde Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen kadınlar, ellerinde taleplerinin yazılı olduğu dövizlerle, zılgıtlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yürüdüler.
SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, yürüyüşçüler adına yaptığı açıklamada, Türkiye’de son 7 yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını hatırlatarak, Türkiye’nin kadın erkek eşitliğinde 128 ülke arasından 121. sırada yer aldığına ve AİHM’de mahkum olduğuna dikkat çekti. Yorgun, “Kadınlara yönelik suçlara bahane kabul etmiyoruz” dedi. Kadınlar daha sonra hep birlikte Odakule’ye yürüyerek, Ankara’ya gidecek arkadaşlarını otobüslere bindirdiler.
Yürüyüşün İstanbul kolu Kocaeli, Bursa, Eskişehir güzergahında ilerleyerek yarın Ankara’da olacak. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Yoksul kuyruğu uzadı ödemeler kısıldı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...