11 Mart 2011 08:58

Soma'da işçiler kazandı!

Soma direnişi kazanımla neticelendi. Soma’da maden işçilerinin pazartesi gününden bu yana taşeronlaştırma, kamuya ait işyerlerinin kapanması ve küçültülmesine karşı sürdürdükleri mücadele işçilerin istedikleri şekilde sonlandı.Açık ocaklardaki üretimi kademeli olarak daraltan E.L.İ Müess

Soma'da işçiler kazandı!
Paylaş
Uygar Elmas / Ender Gündüz

Açık ocaklardaki üretimi kademeli olarak daraltan E.L.İ Müessese Müdürlüğü, iki ay kadar önce Deniş Açık Ocak'ın personelini ve iş makinelerini diğer açık ocak panolarına dağıtmıştı. Son olarak da sahadaki iş makinelerinin tamir ve bakımının yapıldığı Işıklar atölyesinin dağıtılması kararı “Ocaklar kapanıyor mu” sorusunu akıllara getirmiş ve Maden-İş Sendikasının işçilerle beraber aldığı karar doğrultusunda Müessese Müdürlüğü önünde eylemlere başlanmıştı. Müessese Müdürlüğünün sendikayla görüşmesi ve işçilerin taleplerini kabul etmesi sonucu dün işçiler eylemlerini sonlandırdı.

Türkiye Maden-İş Genel Merkez Sekreteri Vedat Ünal ve Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay’ın, Müessese Müdürüyle yaptığı görüşmede, işçilerin istekleri olan Işıklar atölyesinin yenisi yapılana kadar yerinde kalması ve cenk yerlerinin taşınmaması, Deniş işyerinin kamu yönetimi ile devam etmesi, 216 evler lokalinde eşit, adil hizmet verilmesi ve son olarak kamyonların hurdaya çıkarılmaması konularında söz aldıkları belirtildi.

Türkiye Maden-İş Genel Merkez Sekreteri Vedat Ünal’ın işçilere yaptığı konuşmada, direnişin başladığı ilk günden itibaren Genel Merkez Yönetimi olarak şubenin almış olduğu kararların arkasında olduklarını ifade etti. Haklı olarak zor koşullar altında demokratik tepkinizi kullandınız diyen Vedat Ünal “Biz de Genel Merkez Yönetimi, Şube Yönetim Kurulu ve E.L.İ yönetimi ile birlikte sizlerin haklı taleplerinizi dile getirmek üzere müessese müdürü ve yönetimi ile görüştük. E.L.İ ile yapılan uzun görüşmede taleplerin yerine geldiğini, T.K.İ ve E.L.İ yönetimi eş zamanlı olarak şahitlerin önünde bunları kabul etti” dedi. Metal-İş Ege Bölge Şube Başkanı Tamer Küçükgençay da, kamuda A panosu, Eynes, Sarıkaya ve deniş açık ocaklarında kamu eliyle üretim yaptıklarını, son gelişmelerle ışıklar atölyenin yerinin kaldırılıp, çalışanlarının, 15-20 km daha uzak olan cenk yerine taşınmasıyla bu sıkıntılı sürecin başladığını söyledi.

Küçükgençay, “Eğer Işıklar atölye gitmiş olsaydı, belki üç beş ay bunu deneyeceklerdi. Sonra tekrardan, işte bu iş böyle olmuyor, araçlarımız da eski nasıl olsa deyip hurdaya ayrılıp, tekrardan hizmet alanında özelleştirme başlayacaktı. Bizim itirazımız bunaydı. Biz kamu eliyle bu işi yürütecek güçteyiz ve arkadaşlarımızla sonuna kadar arkasındayız” dedi.

SAĞIR SULTANA DUYURDUK

Müessese Müdürlüğü önünde görüştüğümüz işçiler, mücadele ederek istediklerini aldıklarını belirtti. Bundan sonraki süreçte de uyanık olunması gerektiğin vurgulayan işçiler, kamunun tavsiyesine izin vermeyeceklerini söyledi. Bu süreçlerde ve eylemlerde, birleşerek kazanıldığını söyleyen maden teknikeri Selçuk Metin, “İşyerlerinin nasıl ayakta olduğunu, burada birçok insana, sağır sultana da duyurduk. Biz madenci olarak dünyanın en ağır işini yapıyoruz ve bu en ağır işi yaptığımız yerde de en azından küçük bir saygıyı hak ettiğimize de inanıyoruz” dedi.

Kamyon şoförü Mahmut Arslan ise, haklı olarak iş yerlerinin kalması ve üretimin devam etmesi için müessesenin önünde sendikalarıyla beraber eylem yaptıklarını ve bugün eylemlerine karşılık almamış olsalardı, sonuç alıncaya dek eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

25 yıldır cenk yeri atölye işçisi olarak çalışan Cemal Özbek, mücadelelerinin ufaltılıp cenk yerine toplanmasına karşı verildiğini belirterek, “Bu işletmeyi ufaltmak, özel şirketin önünü açmak, hizmet alımının önünü açma politikalarıdır. Biz işçiler olarak bu durumun Soma için kötü olacağını düşünüyoruz” dedi.

Deniş atölyesinde çalışan Selamı Kalpak bu durumun 2010 Aralık ayında başladığını, açık ocaklarda üretim fazla diyerek ellerinde bulunan iş makinelerini ve kamyonları karşı bölgeye nakledileceğini söyledikleri belirtti. Eynes Panosunda dozer operatörü olarak çalışan bir işçi de, eylemin işçilerin kararlığı sayesinde neticeye vardığını ve bu netice sonucunda işçilerin hak ettiği değeri aldığını söyleyerek, “Taşeronlaştırmayı işçilerin birlik olarak durdurması gerekir. İşçiler de bu şekilde kararlılığını gösterdiği sürece hiçbir engelin bizim karşımızda durabileceğini sanmıyorum. Bu geçici bir durum değildir, bunun sonuna kadar gideriz. İşyerinde sendikanın kararlı olmasının karşısında işçiler de birlik ve beraberlik sağlayarak, bu tutumu sergilediği sürece hiçbir engel karşımızda duramaz, bütün engelleri aşabileceğimizi biliyoruz” dedi.

ESNAFTAN İŞÇİYE DESTEK

Soma esnaflarından tekel bayii işletmecisi Onur Saral, taşeronlaştırmaya karşı olduğunu ve her zaman işçilerin yanında olarak, onların mücadelesine destek verdiklerini ve her zaman destekleyeceklerini açıkladı. Saral, “Soma’nın maden işçilerine ihtiyacı var, en azından buralar özelleşmesin. Çünkü özelleştiği takdirde Soma’da taşeron firmalar çoğalıyor ve asgari ücretle insanlar burada köle vari bir şekilde, ağır şartlarla çalıştırılıyor. Tabi bunun karşılığında biz de ekonomik olarak zorluklarını yaşıyoruz. Devlet T.K.İ ve E.L.İ sahip çıksın” dedi. Pide dükkânı çalıştırıcısı Ömer Polat ise, “4 günlük cirom bin lira iken şimdi beş yüz liraya düştü. Kamuda çalışırken 1200-1300 lira alırken daha az alıyorlar özel şirkette, nasıl gelip de benden yemek yesinler?​” diye sordu. 2005’e kadar özel sektör olmadığını, ondan sonra arttığını söyleyen Polat, “Kamuda kalsın bu sektör, özel şirkette insanlar zor geçiniyor, zorlukları çok” dedi. Kahvehane işletmecisi Kemal Canpolat ise özelleştirme politikalarının halka verdiği zararlara değinerek, maden işçilerinin mücadelesini desteklediğini belirtti. (Soma/EVRENSEL)


SENDİKALARDAN DESTEK AÇIKLAMALARI

Tes-İş Soma Şube Başkanı Bedri Demiraslan, maden işçilerinin taşeronlaştırmaya, özel sektöre ve hizmet alımına karşı yapmış olduğu bu eylemi desteklerini söyledi. Kamu kuruluşlarında özelleştirmeye ve hizmet alımına karşı olduklarını dile getiren Demiraslan, “Bunun yerine insan onuruna yakışır bir ücretle kamuya işçi alınmasına taraftarız. Bu direnişi, işçi camiasıyla emekçilerin hep beraber mücadelesinin sonucunda bu tür şeylerin engelleneceğini düşünüyoruz” dedi. Demiraslan, globalleşen dünyada, sermayeye karşı tüm sendikaların aynı düşüncede olması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Eğitim-Sen Soma Şubesi Baş temsilcisi Kadir Özdemir de, Soma’da işçilerin birkaç gündür büyük bir mücadelesine sahne olan gösterilerin olduğunu ve hak kayıplarına karşı, özelleştirmelere karşı işçiler kazanım elde ettiğini söyledi. Bu tür mücadelelerin yıllardır olduğunu ve bütün emekçilerin birlikte olması gerektiğine vurgu yapan Özdemir, “Birlikte olunca neler olduğunu, bir kez daha Soma’da işçiler kanıtladı” dedi. Soma ESM iş yeri temsilcisi Veli Can Kaya ise Bu uygulamalarla taşeronlaştırma ve özelleştirmelerin yolunun açılmak istendiğini söyleyerek, bu süreçte emekçilerin birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

EMEP'TEN DESTEK

Emek Partisi Soma İlçe Başkanı İbrahim Dağdelen: “Soma maden işçilerinin özleştirmelerin önünü açan; atölyelerinin kapatılmak istenmesi, açık ocaklarının taşerona verilmesi, dışarıdan kamyon kiralanması düşüncesi ve uygulamalarına karsı yaptıkları eylem sonucunda Müessese Müdürlüğüne  geri adım attırmışlardır. Bu da işçi ve emekçilerin birleşip mücadele ettiklerinde sermaye ve onun hükümetinden gelen saldırılara karşı başarılı olabileceklerini bizlere göstermiştir. İşçi ve emekçilerin işyerlerine sahip çıkma ve kazanılış haklarını korumak ve geliştirmek için her günden daha fazla birliğe beraberliğe ihtiyacı vardır. Biz Emek Partisi olarak işçilerin mücadelesini destekliyoruz. Her zaman onların yanında olmaya devam edeceğiz.” (Soma/EVRENSEL)

 



 

ÖNCEKİ HABER

'İleri demokrasinin utanç tablosu'

SONRAKİ HABER

Erdoğan unutmaya devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...