15 Kasım 2010 00:00

HAYVANCILIGI KURBAN ETTİLER


Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ithal hayvanların satışının gerçekleşeceği bir Kurban Bayramı’nın geçeceğini belirtti. İthal hayvan ve et politikasının bayram süresince kurbanlıkların fiyatlarında düşüşe yol açmayacağını kaydeden Yetkin, ithal hayvanla, yerli hayvanın fiyatının aynı olduğunu sözlerine ekledi.
Yetkin dün İçkale Otel’de düzenlediği basın toplantısında, özellikle Trakya Bölgesi’nde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, 782 bin küçükbaş ve 12 bin büyükbaş hayvan için özel ithalat izni ve kontrol belgesi verdiğini hatırlattı. Türkiye’ye şu ana kadar 196 bin küçükbaş ve 12 bin büyükbaş hayvan girişi olduğunu kaydeden Yetkin, devletin 2009 yılındaki açığı kapatmaya çalıştığına dikkat çekti.
İTHAL VE YERLİ FİYATLARI AYNI
İstanbul’da ithal hayvanların Anadolu’ya geçişine izin verilmemesini, “Türkiye’de Anadolu’da yerli, Avrupa’da ithal hayvan satışına izin verilmesiyle çok ilginç bir sahne yaşandı”diye değerlendiren Yetkin, bunun fiyatlarda bir değişikliğe yol açmadığını belirtti.
Avrupa yakasındaki ithal hayvan alımının gerekçesinin, “Yükselen et fiyatlarını ve hayvan açığını kapatmak” olduğunu vurgulayan Yetkin, “Avrupa yakasında satılan ithal kurbanlık fiyatları ile Anadolu yakasındaki yerli hayvan fiyatları arasında bir fark yok” dedi. Yetkin, Avrupa yakasından Anadolu’ya ithal hayvan geçirilmesinin yasak olmasına rağmen Anadolu’nun çeşitli yerlerine ithal hayvan götürüldüğünü de sözlerine ekledi. Yetkin, Türkiye’de buna rağmen yerli hayvanın ithal hayvana oranla daha çok tercih edildiğini belirterek, “Vatandaş, Avrupa’dan Anadolu’ya gelip yerli hayvan alıyor” dedi.
‘BAKANIN AÇIKLAMASI ETİK DEĞİL’
Tarım ve Köyüşleri Bakanı Mehdi Eker’in ‘kurbanlıklarınızı 3. gün alın’ çağrısını eleştiren Yetkin, bunun tüketiciye olan güvensizliğin göstergesi olduğunu belirtti. Yetkin, “Bu çağrı besici ve üretici tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştır. Tüketiciyi bu şekilde yönlendirmek etik değildir” dedi. Yetkin, “Bu tür açıklamanın hem tüketici hem de üretici açısından doğru olmadığını” söyledi.
Bu sene hayvan pazarlarında geçen seneye oranla üçte bir veya dörtte bir oranında hayvan bulunduğuna dikkat çeken Yetkin, bu sebeple bayramın 2. ve 3. gününde fiyatların düşmeyeceğini belirtti. Bakanın açıklamasının bu yönden bakıldığında pratikte de geçersiz olduğunu sözlerine ekleyen Yetkin, kurbanlıkları 10 gün önceden almak ile bayramda almak arasında fark olmadığını vurguladı.
BAYRAM SONRASI DÜŞÜŞ GEÇİCİ
Bayramdan sonra, en fazla 100 bin ton etin piyasaya sürüleceğini belirten Yetkin, bunun sonucu olarak fiyatlarda yaklaşık bir aylık süre için yüzde 10-15’lik oranda bir düşüş olacağını ifade etti.
“Fiyatlarda kısa sürede tekrar artış yaşanacaktır ve bu kaçınılmazdır” diyen Yetkin, fiyatların istikrarsızlığının sebebinin et tüketimi ve nüfus artışı olduğunu söyledi. Yetkin, arz-talep dengesinin oluşmasıyla fiyatlarda da istikrar sağlanabileceğini ifade etti.
‘TÜRKİYE’YE 500 BİN BESİ HAYVANI LAZIM’
Yetkin, Türkiye’de hayvancılıkta süren tüm bu sorunların acil olarak 500 bin besi hayvanının ahırlara konması ve bunun 3 yıl boyunca her yıl tekrarlanmasıyla çözülebileceğini ifade etti. Yetkin, Türkiye’de tüketime değil, hayvancılığa yönelik böyle bir politikanın uygulanmasıyla 3 yıl sonra hayvancılıktaki sorunların çözüleceğini dile getirdi. İthalatın ne zamana kadar devam edeceğinin çok acil olarak planlanması gerektiğini vurgulayan Yetkin, bu sürecin hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini ifade etti. Bakanlığın bir plan yapıldıysa da bunu kamuoyuyla paylaşması gerektiğini belirten Yetkin, ithalat döneminin bitirilmesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et