17 Kasım 2010 00:00

Bayram öncesi Migros’un
iki yüzü

Bayramda müşterilerine mutlu bayram dilekleri dağıtan Migros, çirkin yüzünü işçisine gösterdi. Migros’ta hakkını arayan...

Paylaş

Bayramda müşterilerine mutlu bayram dilekleri dağıtan Migros, çirkin yüzünü işçisine gösterdi. Migros’ta hakkını arayan bir işçi sudan gerekçelerle bayram arifesinde işten atıldı.
Aydın Yıldız 21 aydır çalıştığı Migros’ta 19 aydır Tez Koop-İş işyeri temsilciliği yapıyordu. Şarküteri bölümünde çalışan Yıldız, Migros ile sendika arasında mesai ücretlerinin ödenmesi konusunda yaşanan anlaşmazlık sonrasında kendisinin ve diğer arkadaşlarının haklarını aramaya başlaması nedeniyle işten atıldı. Ama Migros işten atılma gerekçesini tadımlık peynir ve zeytin yemesi olarak açıkladı.
Yıldız bayrama işsiz giriyor. Hem de Migros’un şarküteri bölümünde müşteriye bozuk ürün vermemek için tattığı zeytin ve peynir nedeniyle. Bu Migros’un gerekçesi. Yıldız, mesai ücretleri için verdiği mücadele sonrasında mağaza müdürünün açığını bulmak için gece gündüz uğraştığını söyledi.
MİGROS KENDİSİ İLE ÇELİŞİYOR
Tez Koop-İş Sendikası, Yıldız işten atılınca Genel merkez Yöneticisi Haydar Özdemiroğlu ve Adana’da bulunan siyasi parti ve emek örgütlerinin de katılımı ile bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Yıldız’ın müşterileri de katılarak destek verdi. Bayram öncesinde işsiz kalan Yıldız, tadımlık zeytin ve peynir yemesinin sudan bir gerekçe olduğunu söyledi. İşten atılma nedeninin kendisinin ve arkadaşlarının hakkını aramak olduğunu dile getiren Yıldız, “21 aydır Migros’ta şarküteri görevlisi olarak çalışıyorum. Şarküteri çalışanlarının görevleri sattıkları ürünü tatmalarıdır. Çünkü müşteriye bozuk ürün satılmaması gerekir. Migros’ta verdiği eğitimlerde buna dikkat çeker. Yani Migros kendi söylediği işi yaptığım için beni işten attığını söylüyor” dedi.
ASIL GEREKÇE HAK ARAMA
İşten atılma gerekçesinin Migros’un kendisi ile çeliştiğini gösterdiğini aktaran Yıldız, mesai ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle Bölge Çalışma Müdürlüğüne yaptığı başvuru sonrasında mağaza müdürünün kendisine olan tavrının değiştiğini dile getirdi. Başvuruyu yaptığı günün ardından gelen üç gün boyunca mağaza müdürünün kamera kayıtlarından geçmişe dönük hatalarını aradığını aktaran Yıldız, bir hatamı bulamayınca normalde görevim olan bir sebepten dolayı kendisinin işten çıkartıldığını ifade etti. Migros işvereninin kendisini işten atmayı kafasına koyduğunu belirten Yıldız, “Zeytin ve peyniri tatmasaydım bu sefer neden görevini yapmadın diye işten atacaklardı” dedi.
30 yıldır Tez Koop-İş ‘in örgütlü olduğu Migros’un sendikal faaliyetlere sıcak bakmadığını söyleyen Yıldız, işten atılmasının asıl nedeninin sendikal faaliyet yürütmesi olduğunu ifade etti.
Yıldız, Migros’tan kendilerine hak vermesini bekleyip almak için mücadele ettiği için işten atıldığının altını çizdi.
MÜŞTERİLERİNE MÜCADELESİNİ ANLATACAK
Kendisinin de işe girmeden önce bir Migros müşterisi olduğunu dile getiren Yıldız, bayram öncesinde müşterilerine süslü cümle ve ilanlarla mutlu bir bayram dileyen Migros’un işçisine ise bayramda işsizliği reva gördüğünü ifade etti.
Bayram öncesinde işsiz kaldığı için üzgün olduğunu belirten Yıldız, haklı mücadelesini sürdüreceğini vurguladı.
Sendikası ile birlikte mücadelesini ve haklılığını anlatacağını söyleyen Yıldız, “Bildiriler dağıtıp, eylemler yapacağım. Müşterilerime haklılığımı anlatacağım. Zaten yapılan eylemde müşterilerim gelip desteklerini sundular. Daha fazla insana ulaşıp destek isteyeceğim” dedi.
(Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

DiaSA’nın ucuz planı

SONRAKİ HABER

Fazla et tüketimi sağlık problemlerine yol açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...