18 Kasım 2010 00:00

ABD’de açlık rekor kırdı

DÜNYANIN ‘süper gücü ve en zengin ülkesi’ olan ABD’de yeni yayınlanan hükümet raporuna göre, 2009 yılında gıda sıkıntısı, verilerin toplanmaya başladığı 1990’lardan beri en yüksek orana ulaştı.

Paylaş

Dünyanın ‘süper gücü ve en zengin ülkesi’ olan ABD’de yeni yayınlanan hükümet raporuna göre, 2009 yılında gıda sıkıntısı, verilerin toplanmaya başladığı 1990’lardan beri en yüksek orana ulaştı. Resmi rakamlara göre, 2009 yılında ABD’deki hane halklarından yüzde 15’i gıda sıkıntısı yaşadı, açlık sorunuyla karşı karşıya geldi.
Durumdan en fazla etkilenen grup ise bekar anneler ve Latin Amerika kökenlilerle siyahlar. 3.5 milyon bekar anne sofraya yeterince yemek koyamadıklarını söyledi. Latin Amerika kökenli ve siyah Amerikalılar da bu durumdan orantısız olarak etkilenen gruplar arasında.
‘Gıda güvensizliği’ yaşayan hane halkları, ekonomik durumları nedeniyle belli dönemlerde gıda sıkıntısı yaşayan, ancak bu durumun yıl boyunca sürmediği evler. Gıda sıkıntısı yaşayanların yaklaşık yüzde 60’ı hükümetten gıda yardımı alıyor. ABD Başkanı Barack Obama hükümetinin ekonomik krizle birlikte artırdığı gıda yardımı uygulamasından, 2009 yılında her ay yaklaşık 34 milyon kişi yararlandı.
AŞEVLERİ ÇÖZÜM OLMUYOR
Gıda güvensizliğinin artması, aşevleri ve gönüllü kurumlar üzerindeki baskıyı da artırdı. Washington merkezli Şehir için Ekmek isimli aşevinin başkan yardımcısı Jeannine Sanford, krizden çıkılmasının açlık sorunun bitmesi anlamına gelmeyeceği uyarısını yaptı.
Sanford, kriz boyunca gıdaya erişimde yardıma ihtiyacı olan insan sayısında büyük bir değişiklik olmadığını, aşevine gelenlerin çoğunun yaşlı, engelli ya da yoksulluk sınırının çok altındaki kişiler olduğunu söyledi. Bu grupların ekonomi düzelince de durumlarını iyileştirme imkanı olmadığını söyleyen Sanford, “Engelli yardımı almak, engelin kendisi gibi kalıcı bir durum ve ekonomiyle değişmiyor. Bu gruplar hala kısıtlı bir gelirle mücadele etmeye devam ediyor olacak” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Onlar için bayram değil’

SONRAKİ HABER

Ahmet Kaya unutulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...