18 Kasım 2010 00:00

‘Onlar için bayram değil’

KURBAN Bayramı kimileri için uzun bir tatil, kimileri içinse sadece çalışma gününden ibaret. Ankara’daki şoförler, çiçekçiler, temizlik işçileri ve esnaf bayramda da çalıştılar.

Paylaş

Bu Kurban Bayramı kimileri için uzun bir tatil anlamı taşırken, birçokları çalışmak zorunda kaldılar. Bayramı çalışarak geçirenler arasında otobüs şoförleri, çiçekçiler, temizlik işçileri ve esnaf gelirken, “Elbette bizler de ailemizle olmayı isterdik” dediler.
Kurban Bayramı’nda, çalışma koşulları ve geçim sıkıntısından dolayı tatil yapamayan ve bayramı çalışarak geçirenler az değildi. Ankara’nın işlek sokakları ve meydanlarında çöpleri toplayan temizlik işçileri, lahmacun ve kebap pişiren ustalar, halkı sevdiklerine kavuşturan belediye otobüs şoförleri bu bayramda da mesaideydiler.
Ankara’da Kızılay sokaklarında bayram boyunca çalışan esnafla ve işçilerle sohbet ettik. Geçim sıkıntısı ve yaşam şartlarından dolayı uzun saatler ve yorucu koşullarda çalışan emekçiler bayramda da bu temponun değişmediğini belirttiler. Tatil yapmak istediklerini fakat ekonomik koşullardan dolayı ne izin yapmaya ne de memlekete gitmeye fırsatları olduğunu söyleyen emekçiler, buna rağmen işlerini en iyi şekilde yapmaya devam ediyorlar.
HEM İŞTE VE HEM EVDE ÇALIŞMAYA DEVAM
Çankaya Belediyesi temizlik işçilerinden Ceyhan Kuşkaya ve Fadime Gülcan bayramda çalışanlardan. Sadece 2 günlük izinleri olduğunu belirten Ceyhan Kuşkaya, eve erken gidebilirse bayram ziyaretlerini yapabildiğini söyledi. Çalışma koşullarının zor olduğunu fakat zoru başarmanın da önemini belirten Kuşkaya, “İşe sabah 7’de başlayıp, öğlen 3’te bırakıyoruz. 8 saat çalıştıktan sonra gidip yemek yapıp ev temizliyoruz, ütü yapıyoruz” dedi.
Erkek temizlik işçilerinden farklı olarak evlerine gittikten sonra ev işlerine de devam ettiklerini vurgulayan Kuşkaya, “Evliyim, iki çocuğum var. Okumayı çok istedim fakat okuyamadım. Bence bütün kız çocuklarının okuması gerekiyor. Okumalı ve çalışmalılar. Kadınların kendi parasını kendisi kazanması lazım” dedi.
Kuşkaya, çalışan kadınların ve ev kadınlarının iyi bir bayram geçirmelerini diledi.
Lahmacun ustası Alper Küçükkaya da bayramda memleketine gidemediğini ve yoğun olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi. “Bayramda dört gün boyunca vardiyalı olarak çalışıyoruz, Türkiye’de bayramda da çalışılır, burası böyle bir memleket, çalışmaya devam” diyen Küçükkaya, para kazanmak için çok fazla çalışmak gerektiğini bayram, tatil gibi günleri çok fazla kullanamadıklarını söyledi. Kebap ustası Nurettin Çalışkan da bayram boyunca izin yapmadıklarını belirterek, “Kurbanımı kestim, geldim çalışmaya devam ediyorum” dedi.
Çiçekçi, Erol Uğurelli ise bayramda zaten tatil yapmadıklarını bunun yanı sıra bayramdan dolayı işlerde de bir düşüş olduğunu belirtti.
‘BAYRAMDA KIBRIS’A TATİLE GİTMEK İSTERDİM’
Bayramda ücretsiz olan belediye otobüslerinin yoğun olarak çalışan şoförlerine de bayramın kendileri için ne anlama geldiğini sorduk. Hareket amiri Mesut Kaplan, “Böyle günlerde tatil yapmayı herkes ister fakat ekonomik şartlardan dolayı yapamıyoruz. Ben mesela askerliğimi Kıbrıs’ta yaptım. Oraya tatile gitmek isterdim, fakat mümkün değil. Çalışma şartları bunu gerektiriyor” diyerek, kendisinin kadrolu olduğunu ve sözleşmelilerle arasında 2 katı kadar bir ücret farkı olduğunu belirtti.
Ekonomik olarak insanların çok zor durumda olduklarını sözlerine ekleyen Kaplan, kamu hizmeti yaptıklarını bunun için de fazlasıyla çalıştıklarını söyledi. Şöför Cemal Kılıç ise insanların yoğun olarak bayram ziyaretlerine gittiklerini, kendilerinin de onları taşıdığını belirterek, “Bayram iznimiz yok, biz de haftalık iznimizi değerlendirmek zorunda kalıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Hilal Yağız / Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

Milyonerlerin sayısı da parası da arttı

SONRAKİ HABER

ABD’de açlık rekor kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa