22 Kasım 2010 00:00

Dersim katliamı politik malzeme olamaz


DERSİM Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği, (DAKAD) tarafından düzenlenen “Dersim Katliamı Seyit Rıza ve 1937-38” panelinde konuşan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak Dersim’de yaşananı soykırım olarak nitelendirdi. Kışanak, Dersim katliamın politik malzeme olarak kullanılmasına karşı da mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
DAKAD tarafından Seyit Rıza Salonu’nda düzenlenen panele, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sözcüsü Cemal Coşkun, BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Yazar Faik Bulut konuşmacı olarak katıldı.
Panelde konuşan Faik Bulut, Dersim’e yeni bir kimlik dayatıldığını belirterek, “Bugünlerde Dersim’e yeniden bir kaftan biçme, yeniden elbise dikme, yeniden kimliğini tanımlama dayatılıyor. “Zaza” ve “Alevilik” adı altında Dersim’i sanki bir cemaatmiş gibi gösterme uğraşı var. Bunu da giderek AKP’lileştirmek, Fettullahlaştırarak yapmaya çalışıyorlar. Bu fikir dayatılıyor. Bu yanlış bir şey” dedi.
DERSİM’DE SOYKIRIM YAŞANDI
Gültan Kışanak ise; konuşmasına Ecevit’in çalışma odasında bulunan ve İsmet İnönü’nün imzasını taşıyan politik programı anlatarak başladı. Bu programın, bir asimilasyon programı olduğu söyleyen Kışanak, 1937-38 Dersim olaylarına yaşanan katliamda en büyük tahribatı geride kalanların yaşadığını belirtti. Katliamda geride kalanlar için “beyaz soykırım” olarak adlandırdıkları ciddi bir asimilasyon politikasının Dersim’de uygulandığını dile getiren Kışanak, Şark ıslahat planı içinde Kürdistan’da yatılı bölge okullarının kurulması, Kürtçe konuşanlara ceza verilmesi, göçmenlerin bu bölgeye yerleştirilmesi, bölgenin ileri gelenlerinin batıya sürülmesi uygulanmıştır ama Dersim’de bu çok büyük oranlarda hayata geçirilmiştir. Bir de diğer isyan bölgelerinde yaşanmayan bir şey burada çok vahim bir şekilde uygulanmıştır. Ki Dersim’de yaşanana soykırım dememiz için yeterlidir” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kürt sorunu konusunda yeni politik bir program hazırladığını ifade eden Kışanak, bu programda Kürtleri bir halk olarak kabul edilmediğini belirterek, “Bu politik program içerisinde yeni dönemin sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yeni planlar içerisinde olduğunu görüyoruz. Demek ki beyaz soykırım dediğimiz sosyal, kültürel, siyasal soykırım diyebileceğimiz politikanın farklı araç ve yöntemlerin yeniden güncellenmek istendiğine dair ipuçları veriyor. Kürtlere yönelik bu genel programın içinde Dersim’in çok özel bir yeri var” diye konuştu. Dersim katliamının politik malzeme yapılmasına tepki gösteren Gültan Kışanak, buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Halkın mücadelesi ile Dersim adının iade edileceğini anlatan Kışanak, “Yetimlerin kime verildiği ortaya çıkacak, Seyit Rıza’nın mezarına biz bir anıt yapacağız” dedi.
(Dersim\EVRENSEL)
Kemal Özer

Evrensel'i Takip Et