24 Kasım 2010 00:00

Eğitime mavi boncuk: FATİH Projesi


EĞİTİM SEN Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliği ile gerçekleşen Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi’nin AKP Hükümetinin popülist politikalarının eğitim sektöründe geldiği boyutu açıkça gösterdiğini ifade etti. Projenin uygulanabilir olmaktan uzak olduğunu vurgulayan Kılıç, projenin seçim yatırımı görüntüsünde olduğunu belirtti. Kılıç, 350 bin işsiz öğretmen varken interaktif eğitime bu denli bütçe ayrılmasının eğitimcilerin gözünü boyamak olduğunu ifade etti.
ÖĞRETMEN DE YOK, ÖDENEK DE
Kılıç dün yazılı bir açıklamayla, Başbakanın FATİH Projesi ile 3 yıl içerisinde 40 bin okula 614 bin 364 diz üstü bilgisayar ve projeksiyon cihazı, 38 bin 688 çok amaçlı fotokopi makinesi ve akıllı tahta sağlanacağı ve toplam 300 bin derslik yapılacağı vaadini değerlendirdi.
1.5 milyar TL’ye mal olacağı ifade edilen akıllı sınıf projeleri ile “Öğretmenlerimizin tebeşir tozu yutmaktan kurtulacağı” iddiasını hatırlatan Kılıç, “Oysa okullarda tebeşir tozu yutan öğretmen sayısı ihtiyacın çok altındadır ve 350 bini aşkın işsiz öğretmen kadrolu olarak atanmayı beklemektedir. Resmi açıklamalar bile öğretmen açıklarının 140 binin üzerinde olduğunu göstermektedir” dedi. Okul ve derslik sayısının yetersizliği, kalabalık sınıf mevcutları, ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim uygulamaları gibi sorunların eğitim sisteminin düzenli ve sağlıklı işlemesinin önünde engel olduğuna dikkat çeken Kılıç, her iki okuldan birinde sıra, sandalye, ders araç gereci, teknik donanım, atölye ve salon eksikliği gibi donanım eksikliğine rastlandığı söyledi. Eğitime bütçeden yeterli payın ayrılmaması ile birlikte okulların eksikliklerinin her geçen gün arttığını belirten Kılıç, okulların yıllardır “Kendi yağında kavrulmak” zorunda bırakıldığını kaydetti.
Türkiye’deki okulların yüzde 78’inin ödenek sıkıntısı çektiğini ifade eden Kılıç, ilköğretim okullarında ise okul giderlerinin önemli bir bölümünün okullardaki ticari girişimlerden ve öğrenci velilerinden alınan paralarla karşılandığının altını çizdi.
‘PROJE İNANDIRICI DEĞİL’
Kılıç, bugüne kadar okullardaki fiziki donanım ve altyapı eksikliği için kalıcı çözüm üretmeyen hükümetin bu projeyle eğitimin birikmiş sorunlarına çözüm getiremeyeceğini dile getirdi.
Kılıç, “Hükümetin FATİH adı altında bir ‘çılgın proje’ ile kaşımıza çıkması ve sanki sihirli bir dokunuşla eğitimin birikmiş sorunlarına birdenbire çözüm bulacakmış gibi hareket etmesi samimi olmadığı gibi, inandırıcı da değildir” dedi.
Eğitim sistemini kuşatan sayısız sorun varken bu projenin ortaya atılmış olmasının dikkat çekici olduğunu belirten Kılıç, “AKP Hükümeti 8 yılı aşkın bir süredir iktidarda olmasına rağmen eğitimin yapısal sorunlarına kalıcı çözümler geliştirmemiş, genel seçimlere yedi ay kala toplumun çeşitli kesimlerinin oylarını alabilmek için sağa sola ‘mavi boncuk’ dağıtırken, eğitimin payına söz konusu mavi boncuklardan ‘FATİH’ projesi düşmüştür” dedi. Kılıç, içeriğinden bağımsız olarak belirlenen projenin adının bile bu projenin bir “Şov malzemesi” olduğunu gösterdiğini söyledi.
‘SEÇİM YATIRIMI DEĞİL, ÇÖZÜM LAZIM’
“Eğitime ayrılan bütçenin ve okulların temel ihtiyaçları için ayrılan ödeneklerin yetersizliği, öğretmen açıkları, ilköğretimde okul sayısının artması gerekirken azalması, okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki derslik açıkları, kalabalık sınıf mevcutları, ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim, okulların fiziki donanım ve altyapı sorunları gibi temel sorunlara çözüm üretmeden, bu doğrultuda somut adımlar atılmadan yaşanan sorunların üstesinden gelmek mümkün değildir” diyen Kılıç, projenin bir seçim yatırımı olduğunu ifade etti. Kılıç, hükümeti bu tür projelerle halkı beklenti içine sokmak yerine, eğitimin acil sorunlarına çözüm üretmek için somut, planlı ve uygulanabilir adımlar atmaya çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et