25 Kasım 2010 00:00

AKP elini TRT’den çek!


Haber-Sen üyeleri Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) çalışanlarının sürgün edilmesine tepki gösterdiler. 33 TRT çalışanının tayin adı altında sürgün edildiğini belirten Haber-Sen üyeleri, kadrolaşmaya da dikkat çektiler.
Ankara’da TRT Genel Müdürlüğü önünde buluşan KESK’e bağlı Haber-Sen üyeleri, “Yaşasın demokratik, özerk TRT mücadelemiz” pankartını açtılar. Ellerinde “Gerici, rantçı, yandaş TRT yönetiminden hesap soracağız”, “İnadına emekli olmayacağız” dövizlerini taşıyan ve “Sürgünler bizi yıldıramaz”, “TRT halkındır yok edilemez” sloganları atan emekçilere, KESK Genel Başkanı Sami Evren, BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, TMMOB’a bağlı odaların yöneticileri ve çok sayıda kitle örgütü temsilcisi de destek verdi.
TEK GÖRÜŞÜN KANALI
Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, kamu hizmeti ve sosyal devletin tasfiyesi kapsamında TRT’de yeni sürgünlerle karşı karşıya olduklarını belirtti. TRT Ankara’nın deneyimli muhabir, montajcı, spiker, kameraman ve diğer görevlerde bulunan 33 emekçisinin sürgünle tehdit edildiğini dile getiren Yılbaşı, “Uzun zamandır TRT’de altyapısı hazırlanan tasfiye ve kadrolaşma hamlesinde sona geliniyor” diye konuştu. Mevcut TRT yönetiminin siyasi kadrolaşmaya önem vererek, yılların birikimini yaratmış emekçileri görmezden geldiğini ifade eden Yılbaşı, “Yargı kararlarına rağmen deneyimli yayıncılar kızağa alındı, kamu hizmeti yayıncılığı tasfiye edildi. Özerk ve bağımsız olması gereken TRT tek bir görüşün ve sesin kanalı haline geldi” diye konuştu.
TRT BU DÖNEMDE İLKLERİ YAŞADI
TRT’nin yayınlarından ötürü ilk defa bir siyasi partiye tazminat ödediğini bildiren Yılbaşı, bu dönemde ayrıca ilk kez üç TRT yöneticisine yayınlarında tarafsızlık ilkesini ihlal ettikleri için dava açıldığını kaydetti.
Canlı yayınları nedeniyle bir seçim öncesi ilk defa TRT’nin Yüksek Seçim Kurulu tarafından uyarıldığını da hatırlatan Yılbaşı, “Yine bu dönemde TRT bir katili ekrana çıkarıp, işlediği suikasta dair tek bir soru sormayarak neredeyse o cinayetten akladı” dedi. Söz konusu yönetim anlayışını eleştiren sendikalı veya sendikasız TRT çalışanlarının üzerinde baskı uygulandığını ifade eden Yılbaşı, 33 emekçinin “tayin” adı altında sürüldüğünü söyledi. Sürgünlerin durdurulmasını isteyen Yılbaşı, TRT’nin birikiminin heba edilmemesini istedi.
EMEKÇİLER BİRLİK OLMALI
KESK Genel Başkanı Sami Evren de, sürgünlerin durdurulmasını isteyerek, TRT yönetiminin çalışanlarına karşı yaptığı hukuksuzluklara “dur” denmesini istedi. Kamuda taşeron çalışmanın yasaklanmasını istediklerini belirten Sami Evren, “Sendikal mücadele tüm TRT çalışanları için vardır. Baskı ve sindirme politikalarına karşı kadrolu ve taşeron tüm emekçilerin örgütlenmesi gerekiyor” dedi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da, TRT yönetiminin iktidarın yandaşı haline geldiğini ve deneyimli çalışanları sürerek yanlış yaptığını söyledi. Emek örgütlerinin gazetecilere yapılan saldırılara karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini dile getiren Abakay, sürgünlerin durdurulmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)


TRT KAMU YAYINCILIĞI HiZMETi YAPMIYOR
TRT’de yaşanan kadrolaşma ve sürgüne İzmir ve İstanbul’dan da tepki geldi.
İzmir’de TRT Bölge Müdürlüğü önünde Haber-Sen İzmir 1 ve 2 No’lu şubeler tarafından düzenlenen eyleme, TRT çalışanları ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel katıldı.
Haber-Sen Disiplin Kurulu Üyesi ve TRT Çalışanı Emire Özkoç, uzun zamandır TRT’de altyapısı hazırlanan tasfiye ve kadrolaşmada sona gelindiğini ifade ederek “Önce sanatçı arkadaşlarımız ve deneyimli yöneticiler başka kurumlara gönderilmek istendi. Buna direndik. TRT’nin bir okul olmasında emeği geçmiş tüm değerlere sahip çıktık” dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel de yaptığı konuşmada, bilgi birikimi ve deneyime sahip insanların TRT’den tasfiye edildiğini belirterek, “TRT hafızasını yitiriyor” dedi. Halktan alınan vergilerle TRT’nin ayakta durduğuna dikkat çeken Sertel, “Halkın evlatlarına yönelik böyle acımasız uygulamalar kabul edilemez. Sürgünler durdurulsun” dedi. Haber-Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Nuri Sonay Teker de, yurtdışındaki sendikaların TRT’deki sürgünlere ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektubu okudu. Harbiye’de bulunan İstanbul Radyosu önünde yapılan eyleme DİSK, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de destek verdi. Burada konuşan Haber-Sen Merkez Yöneticisi Mehmet Demir, TRT’de asli ve sürekli yayın hizmetinin yasalara aykırı şekilde taşeron şirketlere devredildiğini söyledi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Turgay Olcayto ise bir katili ekranlara çıkaran TRT’nin kamu yayıncılığı hizmeti yapmadığını söyledi. TRT’nin çağdaş evrensel bir yayın tarafsız yayın ilkelerine aykırı davrandığını dile getiren Olcayto, TRT’de teşeron ve tektip tönetim sisteminta çalışmaların yürütüldüğünü, buna karşı çıkakanların ise sürgün edildiğini belirtti.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de TRT’de sürgünlerin son bulması için sonuna kadar mücade edeceklerini söyledi. HABER MERKEZİ

Evrensel'i Takip Et