27 Kasım 2010 00:00

Kriz politikalarına hayır!

İtalya’da merkez sağ koalisyonun üniversitelerde gerçekleştirmek istediği reform tasarısını protesto eden öğrencilerin eylemi devam ediyor. İngiltere’nin ardından İtalya’da da ...

Paylaş

İtalya’da merkez sağ koalisyonun üniversitelerde gerçekleştirmek istediği reform tasarısını protesto eden öğrencilerin eylemi devam ediyor.
İngiltere’nin ardından İtalya’da da hükümetin üniversiteleri özelleştirme girişimine karşı çıkan öğrenciler sokağa döküldü. Öğrenciler parlamentoyu kuşattı, tarihi Kolezyum ve Piza Kulesi’ni işgal etti.
İtalya Eğitim Bakanı Maria Gelmini tarafından hazırlanan tasarı, yüksek öğretim kurumlarında bütçe kısıtlaması ve özelleştirmeyi öngörüyor.
Roma’da, Senato ve Temsilciler Meclisinin önünde oturma eylemi yapan öğrencilere öğretim üyeleri de destek verdi. Eyleme katılan öğretim üyeleri, kadrolu araştırmacıların çoğunun ortadan kaybolacağını, onların yerini ise geçici okutmanların alacağını ifade etti.
Bir grup öğrencinin Senatoyu basma girişimi ise, polis tarafından engellenirken yaşanan arbedede 10 öğrenci yaralandı. Roma ve Pisa gibi kentlerde, şehir merkezine de taşan gösteriler sırasında öğrencilerin yolları kesmeleri sonucunda trafikte zaman zaman aksamalar yaşandı.
İtalya’nın simgeleri kabul edilen Kolezyum ve Piza Kulesi de öğrencilerin hedefindeydi. Öğrenciler tarihi yapıları bir süreliğine işgal etti.
Kolezyum’un üzerinden slogan atan ve Piza Kulesi’ne çıkan öğrenciler “Reforma hayır” yazılı pankart açtı. Protestolar çerçevesinde öğrenciler bazı üniversiteleri de işgal etti.
(DIŞ HABERLER)

YUNANİSTAN’DA EYLEMLER SÜRÜYOR

YUNANİSTAN’ın başkenti Atina’da, hükümetin bütçe açığının daraltılması hedefli ekonomik önlemleri, çalışma koşulları ve polis şiddetini protesto amacıyla gösteriler düzenlendi. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliğinin (PAME) çağrısıyla düzenlenen gösterilerin yanı sıra, öğrenciler ve kendilerini iktidar karşıtı olarak adlandıran gruplar da protesto gösterileri düzenledi. Gösteriler, yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilirken, katılımcılar, çalışma koşulları ve kemer sıkma önlemlerini protesto ettiler.
Kamu ve özel sektör çalışanları ile şehir içi toplu taşıma araçları şoförleri de 3 ile 5’er saat arasında değişen iş durdurma eylemlerine gittiler. Öğrenciler ücretsiz eğitim talebiyle, iktidar karşıtı gruplar da polis şiddetini protesto etmek amacıyla gösteri yaparken eylemler nedeniyle kent merkezi uzun süre trafiğe kapalı kaldı.
ÖNCEKİ HABER

Sanki iç savaş...

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa