29 Kasım 2010 00:00

‘Engelli arkadaşlarımızın hayalleriyle oynandı’

Dünya Özürlüler Günü için 400 engelliye 3 gün tatil vaadeden Hükümet’in, “hava şartları olumsuz” diyerek tatili iptal etmesine engelliler tepki gösterdi.

Paylaş

Dünya Özürlüler Günü için 400 engelliye 3 gün tatil vaadeden Hükümet’in, “hava şartları olumsuz” diyerek tatili iptal etmesine engelliler tepki gösterdi.
Basın toplantısı düzenleyen Engelliler Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan İçli, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları ve T.C Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı eşgüdümüyle 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde 400 engelliye ve refakatçilerine 3 günlük tatil projesi hazırlandığını ve konfederasyonlardan katılacak engellilerin listesinin istendiğini söyledi. İçli, belirlenen tarihe bir hafta kala Özürlüler İdaresi’nden gelen bir yazı da “yeterli bütçelerinin olmadığı ve havanın kötü olduğu” gerekçesiyle bu tatilin ileri bir tarihe ertelendiğinin iletildiğini kaydetti. “Yeterli bütçe yoksa duyurulmaması lazımdı. Ciddiyetsiz bir durumla karşı karşıyayız” diyen İçli, engellilerin hayalleriyle oynanıp boşa umutlandırıldığını söyledi.
KONFEDERASYONLAR EŞİTLENDİ
Öte yandan İçli toplantıda engelli örgütlerinin resmi durumuyla ilgili de açıklama yaptı. İlk olarak eski Dernekler Kanunu’nda yer alan “her engel grubunda bir federasyon, bu federasyonların çatı örgütü olarak tek bir konfederasyon kurabileceği” hükmünün yeni Dernekler Kanunu’yla birlikte ortadan kalktığını belirtti. Yeni kanunla birlikte örgütsel demokrasiyi ve hak eksenli mücadeleyi benimseyen engellilerin oluşturduğu derneklerin Engelliler Konfederasyonu’nu meydana getirdiğini kaydeden İçli, ancak 2008’de yapılan İş Kanunu görüşmesinde komisyonun eski idareye göre karar vererek sadece Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun muhatap aldığını söyledi. İçli, “Konuyu Meclis komisyonlarına getirmiş olmamıza rağmen engelliler adına faaliyet gösteren konfederasyonların eşit katılımı için gerekli düzenlemelerin yapılması sağlanamamıştı” dedi.
Engelliler Konfederasyonu’nun konuyu CHP’yle konuşup Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını ve durumun eşitlik ilkesine aykırı olması nedeniyle “Türkiye Sakatlar Konfederasyonu” ibaresinin iptal edildiğini belirten İçli, “Böylece Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun yasalardan doğan tekeli kırılarak Engelliler Konfederasyonu ile her alanda eşit konuma gelmiş oldu” dedi. Bu değiştirmenin yeterli olmadığını belirten İçli, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’na karşı olmadıklarını ancak, eşitlik ilkesine aykırı olan diğer yasalardaki Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ibarelerini kaldırarak her iki konfederasyonu eşit biçimde gözeten yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ARTIK ÖLÜM YARIŞI BAŞLAYACAKTI

SONRAKİ HABER

Füzeyle kalkan!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...