30 Kasım 2010 00:00

Çocukların sağlığı için...

ÇOCUK Hastalıkları Uzmanı Dr.Yaşar Durmaz, 5 yaşına kadar gelen her iki çocuktan birinde demir eksikliği olduğunu söyledi.

Paylaş

ÇOCUK Hastalıkları Uzmanı Dr.Yaşar Durmaz, 5 yaşına kadar gelen her iki çocuktan birinde demir eksikliği olduğunu söyledi. Durmaz, bu çok önemli soruna karşı önlem alınması gerektiğini aktardı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Yaşar Durmaz; “Çocuk hekimi olarak sık gördüğümüz hastalıklar çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonları ve gastroenterit dediğimiz mide barsak enfeksiyonlarıdır.Okula yeni başlayan çocuklar genellikle daha sık hastalanırlar ancak seneler geçtikçe bağışıklıkları artar ve hastalanma sıklığı azalır. Engellenmesi çoğu zaman tam mümkün olmasa da kış hastalıklarından çocuklarımızı korumak için yapabileceğimiz şeyler var” dedi.
Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların sıklıkla yaşandığını belirten Durmaz, önceki yıllarda kasım-aralık aylarında yoğunlaşan gribal enfeksiyonların takvim değiştirdiğini ve artık ekim ayından itibaren ortaya çıktığına dikkati çekti.
Durmaz, ailelere bu dönemde çocukların sağlıklı kalmasını sağlamak amacıyla şu önerilerde bulundu:
* Beş yaşına kadar gelen her iki çocuktan birinde demir eksikliği var. Bu çok önemli sorunu öğrenmeniz ve önlem almanız mümkün.
* Sebzedeki C vitamini etteki demirin emilimini sağlıyor. Bu nedenle etli sebze yemekleri yapın.
* Ailede, kolesterol yüksekliği yoksa her gün bir tane haşlanmış yumurta yiyebilir diyoruz.
* Süt ürünüyle pekmez vermeyin. Etli sebze yemeğinin yanında yoğurt, süt olmamasına özen gösterin. Bunlar demirin emilimini önler.
* Kahvaltıda badem, ceviz, fındık, kuru meyve yedirin, bunlarla zenginleştirilmiş tahıllar da faydalıdır.
* Hazır meyve suyu vermek yerine, meyveyi sıkarak posasıyla, vitaminlerini kaybetmeden içmesini sağlayın.
* Makarnayı sebzeli, etli bir yemekle yemesini sağlayın.
* Çocuğunuzun haftada bir iki defa balık tüketmesine destek olun.
* Kolalı içecekleri yasaklamak, cazibesini artırıyor. Bu nedenle hiç eve almamak gerekiyor. Aile tüketmeyince çocuk aramıyor. Ailenin örnek olması büyük önem taşıyor. İstediği zaman tattırmak lazım ama kısıtlamak daha iyi.
* Tahıllar, bulgur, buğdayla zenginleştirilmiş çorbalar içmesine özen gösterin.
* Bazı çocuklar süt içemiyor. Bu durumda çocuğunuza sütlü tatlılar verebilirsiniz. Yoğurt da yiyebilir. Süte kakao katıp çok az şeker atarak da çocuklarınıza içirebilirsiniz. (KÜTAHYA)
ÖNCEKİ HABER

Çevreciler Sinop’ta buluştu

SONRAKİ HABER

Rize Belediyesi’nden ağaç kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...