30 Kasım 2010 00:00

Etkin soruşturma neden yürütülmüyor?

ŞIRNAK’taki hukukçular ve insan hakları savunucuları, son dönemde askeri bölgelerde meydana gelen patlamalar...

Paylaş

ŞIRNAK’taki hukukçular ve insan hakları savunucuları, son dönemde askeri bölgelerde meydana gelen patlamalar, toplumsal gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yaşanan çocuk ölümlerine dikkat çekerek, yaşanan ölümler karşısında etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini duyurdu.
Şırnak Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği, İHD, Şırnak Genç-Der’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kitle örgütü, yaşanan çocuk ölümlerine dikkat çekmek için Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Kurumlar adına açıklama yapan Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Ali Bayram, son dönemlerde kara mayınları ve askeriye yakın yerlerdeki yerleşim yerlerinde ölümlerin çoğaldığını ve askeriyeye ait patlayıcı maddelerle ölen çocuk sayısının yükseldiğine dikkat çekti. Türkiye’nin Ottowa Mayın Yasaklama Sözleşmesini imzalamasının ve ülkedeki tüm kara mayınlarını temizleyeceğine dair verdiğin taahhüdün üzerinden 10 yıl geçtiğini ifade eden Bayram, uluslararası kamuoyuna verilen taahhüde rağmen Anti Personel Mayınlara Karşı Uluslararası Kampanyanın açıkladığı verilere göre Türkiye’nin 814 bin 951 anti-personel mayını temizlemediğini söyledi. Temizlenmeyen mayınlar can almaya devam ettiğini dile getiren Bayram, “Minik yürekler, küçücük yaşamlar her gün parçalanmakta ve ateş düştüğü yeri yakmaktadır” dedi.
GÖRMEZDEN GELİNİYOR


YİNE ASKER KURŞUNU YİNE ÇOCUK YARALAMASI
VAN’ın Erçek beldesine bağlı Yeniçavuş (Mamedik) köyünde askerlerin kaçak sigara olduğu gerekçesiyle kamyona ateş açması sonucu bahçede bulunan Murat Ersözsoy (9) adlı çocuk iki bacağından yaralandı.
Yeniçavuş (Mamedik) köyünde dün sabah saatlerinde meydana gelen olayda, Özalp ile Erçek Jandarma Karakolu’ndan geldiği öğrenilen askerlerin kaçak sigara taşıdığı iddiasıyla plakası öğrenilemeyen kamyonete ateş açtı. Açılan ateş sonucu o sırada evin bahçesinde bulunan 9 yaşındaki Murat Ersözsoy bacaklarından vuruldu. Ersözsoy, Van’da tedavi altında alındı. Ersözsoy’un sol bacağından aldığı kurşunun sağ bacağını da yaraladığı belirtildi. Erözsoy’un amcası Nurettin Ersözsoy, askerin kaçakçı olduğu gerekçesiyle bir araca rasgele ateş açtığını belirterek, “Murat o sırada bahçede oynarken kurşun ona değdi. Olay köyün içinde meydana geldi. Daha sonra askerler olay yerinden uzaklaştı” dedi. (VAN)
Sadece kara mayınların değil, 30 yıllık çatışmalı sürecin bıraktığı serbest patlayıcıların da can kayıplarına neden olduğunu ifade eden Bayram, son yıllarda Şırnak’ta savaş atığı serbest patlayıcılar nedeniyle onlarca çocuğun bedeni ve yaşamının parçalandığını söyledi. Askeri birliklerin yerleşim yerleri ile iç içe olmasının, özellikle eğitim alanlarının çocukların oyun alanları ile yan yana olmasının küçük bedenlerin kolayca hedef olmasına sebebiyet verdiğine dikkat çeken Bayram, “Okullarımızın kışlalarla, askeri birliklerle iç içe olmasının bizlere kurşunlara hedef olan çocuklardan, sivillerden, bedenleri parçalayan serbest patlayıcılardan ve mayınlardan başka bir getirisi yoktur” dedi. Şırnak’ta, insanların ellerinin, gözlerinin, ayaklarının parçalanmasına sebebiyet verenler sadece mayınlar ve serbest patlayıcılar olmadığını belirten Bayram, toplumsal olaylara güvenlik güçlerini yaptığı müdahalelerde de insanların mağdur edildiğini ve kimi zamanda ölümlerin yaşandığını söyledi. Güvenlik güçlerin toplumsal olaylara müdahale ederken, toplumun ve bireyin can güvenliğini sağlamak olduğunu anlatan Bayram, bunun için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Mayınlar ve serbest patlayıcılar nedeni ile meydana gelen ölüm ve yaralanmalara rağmen soruşturmaların etkin bir şekilde yürütülmediğini ifade eden Bayram, bugüne kadar mayınlar ve serbest patlayıcılar ile ilgili olarak Şırnak’ta açılmış tek bir dava bulunmadığını söyledi. Kolluk kuvvetlerinin toplumsal gösterilere müdahale esnasında uyguladıkları şiddetin zaman zaman medyaya dahi yansımasına rağmen bu hususta ya görmezden gelinerek soruşturma açılmadığını ya da etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirten Bayram, duruma tepki gösterenlerin engellendiğini ve suçlandığını söyledi.
(ŞIRNAK)
ÖNCEKİ HABER

Newroz konuşmalara hapis istemi

SONRAKİ HABER

‘Öcalan’ın barış çağrıları dikkate alınmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...