1 Aralık 2010 00:00

Kötü gidişe dur denmeli


Türk Harb-İş Başkanlar Kurulu, taşeronlaştırma ve güvencesizlikle beslenen esnekleştirmenin çalışma koşullarını daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nı toplu iş sözleşmesinin gereklerini yerine getirmeye çağıran Harb-İş Başkanlar Kurulu, başta Türk-İş olmak üzere, sendika ve konfederasyonları kötü gidişata karşı tavır almaya çağırdı.
Harb-İş Sendikası’nın 26 Kasım 2010 tarihinde toplanan Başkanlar Kurulu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. 2011 yılında kamuda çalışan yaklaşık 300 bin işçinin toplusözleşme görüşmelerinin başlayacağına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, bu süreçte yapılacakların Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı işyerleri ile Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri (ANT) işyerlerinde çalışan 24 bin Harb-İş üyesi ve aileleri için büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Türkiye’de milyonlarca kişinin işsizlik sorunu ve gelir dağılımı bozuklukları ile yüz yüze kaldığı belirtilen bildirgede, milyonlarca işçinin sigortasız, güvencesiz, sendikasız ve toplusözleşmesiz bir ortamda, insana yaraşır iş koşullarından yoksun biçimde düşük ücretlerle çalıştığının altı çizildi.
SENDİKALAR SALDIRI ALTINDA
Sendikaların dolaylı ve dolaysız saldırılarla karşı karşıya kaldığı, taşeronlaştırma ve güvencesizlikle beslenen esnek çalışma koşullarının giderek kötüleştirildiğine dikkat çekilen bildirgede, “Son yıllarda ortaya çıkan en önemli sendikal sorunların başında, imzalanan toplu iş sözleşmelerinin, bilinçli olarak sistemli biçimde uygulanmaması gelmektedir. Sendikaları ve üyelerini zorlayarak, baskı altında tutarak gerçekleştirilen bu yöntemin özellikle kamu kuruluşlarında ve sendikamızın örgütlü ve yetkili olduğu savunma işkolunda ortayla çıkması demokrasi açısından düşündürücüdür” denildi.
BAKANLIKLAR TİS’İ UYGULAMIYOR
Toplu iş sözleşmesinin uygulanması sorunlarının yaşandığı işyerleri arasında Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri işyerlerinin önemli yer tuttuğu ifade edilen bildirgede, toplu iş sözleşmesinin uygulanmaması nedeniyle açılan ve Harb-İş lehine sonuçlanan davaların Milli Savunma Bakanlığı tarafından uygulanmaması eleştirildi. Bildirgede, “Sendikamızın yasa ve toplusözleşme hükümleri uyarınca toplu hak uyuşmazlığı sürecine başlaması, türlü yöntemlerle etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır. Yargıtay ve Sayıştay’ın aldığı tartışmasız kararların bir an önce uygulanması gerekirken, yorum davası açılarak ödemeler ertelenmeye, geciktirilmeye ve böylece daha fazla kamu zararına yol açacak dolambaçlı yol ve yöntemler seçilmektedir” denildi.
Bildirgede, “Çalışanlar için büyük bir haksızlık oluşturan gelir vergi adaletsizliğine son verilmesi” için Türk-İş ve tüm sendikalar ortak tutum alarak eylemler düzenlemeye çağrıldı. (Ankara/EVRENSEL)

TEMİZ SİCİL ŞARTI 6 YILDAN 10 YILA ÇIKARILIYOR

MECLİS’e sunulan yasa tasarısı ile memurun görev ve sorumluluğu artmadan, aylıklarının artmasını sağlayan kademe ilerlemesinde, 6 yıllık sicil notu ortalamasının 90 ve üzeri olma şartı kaldırılarak yerine; memurun son 10 yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almamış olması şartı getiriliyor.
Mevcut yasada, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4’üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir hükmü bulunuyor.
Ancak bu şekilde bir atama yapılabilmesi için aranılan şartların yeniden yapılandırma paketinde değiştirilmesi öngörülüyor.
657 Sayılı Kanunun 68. Maddesi ile bir atamanın yapılabilmesi için gerekli şartlar belirtildi.
Buna göre eski yasada yer alan, “Ancak bu şekilde bir atama yapılabilmesi için yetkilinin; 1. Dereceli görevlerden ek göstergesi 650 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, 1. ve 2. Dereceli görevlerden ek göstergesi 650’den az olanlar için en az 10 yıl; 3. ve 4. dereceli görevler için en az 8 yıl, 08/06/1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır” ifadelerinde yer alan 650 ek gösterge, 5300 olarak değiştirildi. (ANKARA)

Evrensel'i Takip Et