03 Aralık 2010 00:00

AKP’den ikinci ‘torba’ teklifi

KAMU borçlarını yeniden yapılandıran ve içerisinde kamu alacaklarına “Af, kısmi af, ceza ve faiz” indirimi gibi düzenlemeler içeren kapsamlı torba yasa ...

Paylaş

KAMU borçlarını yeniden yapılandıran ve içerisinde kamu alacaklarına “Af, kısmi af, ceza ve faiz” indirimi gibi düzenlemeler içeren kapsamlı torba yasa tasarısının ardından, AKP bu kez, çeşitli kanunlarda değişiklik öngören torba yasa teklifi hazırladı.
AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın imzası ile TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifi ile “Orman Kanunu, Köy Kanunu, Avukatlık Kanunu, Tarım Reformu Kanunlarında” değişiklik öngörülüyor.
Köy Kanunu’nda yapılan değişiklik ile; daha önce belediye haline dönüşmek veya başka belediyelerin sınırlarına dahil olmak üzere tüzel kişiliğini kaybeden köylerde, çeşitli nedenlerle taşınmaz satışı yapılan hak sahiplerinin ödemesi gereken hesap, kesinleşmemiş davalarda uygulamayacak.
Yapılan bir diğer düzenlemeye göre; orman köyleri sınırları içerisinde odun dışı orman alanlarından köylülerin faydalanması öngörülüyor. Daha önce köylülerin idareten faydalandığı alanlara şimdi kanuni dayanak getiriliyor.
Bu çerçevede; köylerde, köylüler odun dışı orman alanlarında yetişen defne, kestane, mantar… gibi ürünlerden faydalanacaklar. Bunun için idareden izin almaları gerekmeyecek.
Öte yandan kanuna dayanılarak, odun dışı orman alanlarında ağaçlandırma yapılacak.
ARAZİ TAPULAŞTIRILMASI KOLAYLIĞI
Düzenleme; Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nda, “Toplulaştırma” başlıklı maddeyi değiştiriyor. Yapılan değişiklikle; isteğe bağlı olanlara öncelik vermek kaydıyla, arazi toplulaştırmasını teşvik için ilgili kuruluşça arazi genişletmek ve kredi imkanlarından daha fazla yararlandırmak gibi destekleyici tedbirler getiriliyor.
Bu çerçevede; Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, kırsal alanda su temini ve kullanılmış suların uzaklaştırılması hizmetleri, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleriyle birlikte planlanacak. Tarla içi geliştirme hizmetleri; tarla yolları ve sanat yapıları, açık ve kapalı drenaj, sulama tesisleri, kimyasal maddeler kullanılarak arazi ıslahı, toprak muhafazası ve dere yatağı ıslahı gibi faaliyetleri kapsayacak. Toplulaştırmada kanal ve yol gibi, kamunun ortak kullanacağı alanlar olarak planlanan yerlerdeki mütemmim cüzlerin karşılığı ile çiftçiye yeni parseller teslim edilene kadar doğabilecek gelir kayıplarını, uygulayıcı kuruluş karşılayacak.
BARO BORÇLARINA DÜZENLEME
Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklikle; avukatların ödenmemiş baro ödeneği kesintilerinin kanunun yürürlüğe girmesinden sonra bir ay içerisinde ana paranın ödenmesi halinde, işlenmiş faiz borcu silinecek. Baro keseneğinin ödenmemesine bağlı olarak yürütülen levhadan ve sicilden silme işlemleri bir ay süreyle durdurulacak, staj yapan avukatların kredi borcunun tamamının, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içerisinde ödenmesi halinde, işlem faiz borcu silinecek. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Ücretsiz muayeneye aldanmayın!

SONRAKİ HABER

Mimarlar üst geçitleri mühürledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...