03 Aralık 2010 00:00

Gül: Nefret söyleminden uzak durulmalı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, son dönemde yükselen yabancı düşmanlığı, İslamofobi, Yahudi karşıtlığı, ayrımcılık ve ırkçılığa karşı ortak harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, “Nefretin körüklediği farklı dini ve kültürel algılamalar, toplumlarımız arasında ve içinde ayrışma ve hatta çatışmalara davetiye çıkarıyor” dedi.

Paylaş

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, son dönemde yükselen yabancı düşmanlığı, İslamofobi, Yahudi karşıtlığı, ayrımcılık ve ırkçılığa karşı ortak harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, “Nefretin körüklediği farklı dini ve kültürel algılamalar, toplumlarımız arasında ve içinde ayrışma ve hatta çatışmalara davetiye çıkarıyor” dedi.
AGİT Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde İngilizce konuşma yapan Gül, İstanbul’da 11 yıl önce yapılan zirveden sonra ilk kez Kazakistan başkanlığında düzenlenen zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zirvenin dayanışma içinde çalışma ve farklılıkları aşma yönünde eşsiz bir fırsat olduğunu ifade eden Gül, Astana zirvesinin söz konusu sorunlara ilişkin dönüm noktası olması için zirveye katılan liderlere görev düştüğünü belirterek, taahhütlerin gerçeğe dönüşmesi için liderlerin kararlılıklarını sergilemesinin zorunlu olduğunu söyledi. Gül, bu konuda bir deklarasyon yayımlanmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Gürcistan, Moldova ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı konularında barışçıl çözüme katkıda bulunmaya devam edeceğinin altını da çizdi.
Gül, Orta Asya ülkelerinin sınır aşan tehditlere karşı diğer bölgeler kadar güçlü savunması olmadığını savunarak, AGİT’in bölgedeki faaliyetlerinde kapasite artırıcı çabalara daha fazla katkıda bulunmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu çerçevede Türkiye, AGİT’in Kırgızistan’da güvenlik inisiyatifi alarak polis gücü tayin etmesini desteklemektedir” dedi. Afganistan’daki güvenlik ve istikrardan bahsetmeden Orta Asya’nın güvenlik ve istikrarının konuşulamayacağını dile getiren Gül, ülkedeki istikrar projelerine AGİT’in nasıl daha fazla katkıda bulunabileceği üzerinde durulmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Gül, AGİT’in sorumluluk üstlendiği bir diğer bölgenin de Güneydoğu Avrupa olduğuna işaret etti. Kosova’nın AGİT’in vereceği her türlü katkıya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gül, Belgrad ve Priştine yönetimleri arasında yapıcı diyalog sağlanması gerektiğini söyledi.
Gül, şöyle devam etti: “Son dönemde yükselen yabancı düşmanlığı, İslamofobi, Yahudi karşıtlığı, ayrımcılık, ırkçılığa karşı ortak harekete geçilmeli. Nefretin körüklediği farklı dini ve kültürel algılamalar toplumlarımız arasında ve içinde ayrışma ve hatta çatışmalara davetiye çıkarıyor. Buradaki herkesi ülkelerimizde bu fenomene karşı mücadelede ve nefret söylemlerine karşı konuşmalar yapmada öncü olmaya davet ediyorum. Avrupa Bakanlar Komitesinin başkanlığını yürüten Türkiye, bu konuya özel bir önem verecektir.”
Kuzey Kore’yi Güney Kore’ye ait adayı top ateşine tutmasından dolayı kınayan Gül, Kuzey Kore’yi ateşkese uymaya çağırdı. (ASTANA)
ÖNCEKİ HABER

DSP’li Al: DSP, CHP ile birleşmeli

SONRAKİ HABER

Bağırma, adam gibi cevap ver!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...