4 Aralık 2010 00:00

UCRETLER DUSECEK SURGUN ARTACAK


Asgari ücretin 16 yaşından değil, 18 yaşından küçükler ve büyükler diye değiştirilmesi, 16 ve 17 yaşındaki yaklaşık 250 bin çalışanın daha çok prim ödeyeceği için ücretlerinin düşmesi sonucunu doğuracak.
Bundan sonra yapılacak düzenlemeyle asgari ücret “16 yaşından küçükler ve büyükler” diye değil, “18 yaşından küçükler ve büyükler” diye değiştirilecek.
Bu değişikliğin sonuçlarını ve torba yasanın ayrıntılarını Ali Tezel Habertürk’teki köşesinde değerlendirdi. Tasarıdaki maddeyle getirilen değişiklikle halen 16 yaşından büyükler 760.5 lira brüt ve 544 lira net ücret, 16 yaşından küçükler ise 648 lira brüt ve 464 lira net ücret alırken, bundan sonra 18 yaşından büyüklere 544 net, küçüklere 464 lira verilecek. Yakında asgari ücreti 16 yaşından küçükler-büyükler değil de 18 yaşından küçükler-büyükler diye ayıracaklar. Bu gelişmeyle, 16 ve 17 yaşındaki gençlerin ücretleri ayda 80 lira azalacak. Asgari ücretle değişiklik daha gündeme gelmeden SGK şimdiden bunu uygulamaya başlamış. 16 ve 17 yaşındaki gençler şimdiden daha çok SGK primi ödeyecekler.
ÇIRAKLAR DA MAĞDUR
Torba kanun ile ayrıca asgari ücrette yaş kademesi değiştirilince çırak statüsünde çalışan yaklaşık 250 bin işçinin de maaşı düşecek. Çırak olarak çalışanlar halen brüt asgari ücretin yüzde 30’unu, yani 229 lira alarak çalışıyorlar. Yeni kanunla çırakların maaşı 178 liraya düşürülüyor. Yani maaşları zaten düşük olan çırakların geliri 51 lira daha azalmış olacak.
SSK’LI OLANIN TARIM SİGORTASI SONA ERECEK
“Tarım Bağ-Kur’lu olanlar, SSK’lı işe girerlerse Tarım Bağ-Kur sona erer, SSK çalışması bitince otomatik Tarım Bağ-Kur başlatılır” denilerek olumlu bir düzenleme yapıldığını beliten Ali Tezel şu bilgileri verdi: 29’uncu maddeyle, ayda 30 günden az olarak işverenlerince SGK’ya bildirilen işçiler 30 günden eksik kalan sürelerini isterlerse isteğe bağlı kapsamında her ay veya sonradan borçlanma suretiyle ödeyebilecekler. Borçlanma süreleri de SSK’lı gibi değerlendirilecek; şu anda ödedikleri zaman Bağ-Kur’a sayılıyordu. Yerinde bir düzenleme, reformun hataları düzeltiliyor. Ayrıca, ayda 30 günden az olarak işverenlerince SGK’ya bildirilen işçiler, 30 günden eksik kalan sürelerini isterlerse isteğe bağlı kapsamında her ay ödemeleri halinde SSK’lı gibi değerlendirilecek; zira şu anda ödedikleri zaman Bağ-Kur’a sayılıyordu. Buna ilaveten, ayda 30 günden az SGK’ya bildirilenler, isterlerse İŞKUR’a işsizlik sigortası primini de her ay ödeyebilecekler.
BABALARA VERİLEN CEZAYA AF
Başbakan 2007 yılında “18 yaşından küçüklere gittikleri hastanelerde sorgusuz sualsiz tedavi imkanı getirdik” dedi ama sonraki şu cümleyi unuttu: “Ana-babalarının kesesinden.” Uygulamaya göre 18 yaşından küçüklerin ana-babasının sosyal güvencesi yoksa, hastanede bakılıyor ama ana-babadan biri o gün zorunlu GSS’li oluyor ve kanuna göre bir ay içinde gelir testi yaptırıp SGK’ya GSS giriş bildirgesi düzenlemek zorunda. Bunu bilmeyen ana babalara şu ana kadar önce 760 lira ceza, sonra da en yüksek GSS primi olan aylık 182 lira borç çıkartıldı. (HABER MERKEZİ)


TORBA YASA UZMAN SÜRGÜNÜNÜN ÖNÜNÜ AÇTI
TÜRKİYE Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, torba yasaya tepki göstererek, tasarının yasalaşması halinde, memurların başka kurumlara sürgününün ve kamuda çok başlılığın önünün açılacağını söyledi.
Dün dün bir basın toplantısı düzenleyen Bircan Akyıldız, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda olan torba yasa ile kamu kuruluşlarında kurumlar arası sürgünlerin önünün açılacağına dikkat çekerek, kamu da kariyer yapabilmenin de önünün kapandığını söyledi.
Akyıldız, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Memurlar istekleri dışında başka bir kuruma nakledilemezler” ibaresinde yapılmak istenen değişikliğe dikkat çekti.
Akyıldız, yapılmak istenen değişiklikle bazı müşavir, başuzman ve müfettişlik kadrolarının iptal edilerek, Devlet Personel Başkanlığı eli ile sürgünlerin gerçekleştirileceğini ifade etti.
Bu tasarıyla kurumların sadece merkez teşkilatlarında görev yapan uzmanlarının özlük haklarının iyileştireceğini belirten Akyıldız, kariyer uzmanlığında aranan şartları taşıyan aynı türden sınavlarda başarı gösteren taşra teşkilatlarındaki uzmanların ise göz ardı edileceğini söyledi.
KAMUDA ÇOK BAŞLI BİR YAPI OLUŞACAK
Tasarının bu haliyle uzmanların kariyer uzmanlığının ellerinden alındığına işaret eden Akyıldız, bu kişilerin haklarının gasbedildiğini, ayrımcılığa tabi tutulduklarını ve eşitler arasında eşitsizlik yaratıldığını söyledi.
Tasarının kabulü ile birlikte kamuda alt düzeyde esnek ve güvencesiz, sözleşmeli statüde çalışanların, üst düzeyde ise kamu dışından transfer edilen özel sektör CEO’larının istihdam edileceğini belirten Akyıldız, bu durumun kamuda çok başlı bir yapının doğmasına neden olacağını vurguladı. Kamuda müşteri odaklı bir yaklaşımın yoğunlaşacağına işaret eden Akyıldız, bu durumun personel ve vatandaş arasındaki ilişkiyi ve kamu çalışanına bakışı da olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)