08 Aralık 2010 00:00

Performans dayatması korkutuyor

Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda işe geç gelmek, hatalı üretim yapmak, mazeret izni veya rahatsızlanıp rapor almak işçilerin korkulu rüyası.

Paylaş



Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda işe geç gelmek, hatalı üretim yapmak, mazeret izni veya rahatsızlanıp rapor almak işçilerin korkulu rüyası. Çünkü bunlardan birini yaşamak aylık performans değerlendirmesinin düşmesi anlamına geliyor. Yüz puan üzerinden yapılan değerlendirmede iki ay üst üste 59’un altında puan alan işçinin işten atılacağı söyleniyor. Uygulamayı “kaygı verici” olarak değerlendiren Hyundai işçileri, yeni başlayan bu uygulamanın sonuçlarının henüz görmediklerini, işveren temsilcilerinin söylediklerinin ise endişelerini artırdığını dile getirdiler.
GENEL MÜDÜR DEĞİŞTİ
Sendikasız bir işyeri olmasına rağmen Hyundai işçileri hakları için eylem yapmaya yabancı değil. Gazetemize konuşan 15 yıllık bir işçi, ‘98 yılında da yemeklerin iyileştirilmesi talebiyle yemeğe çıkmama, yine ücretlere zam talebiyle bir vardiyada üretimin durdurulması eylemlerinin yapıldığını hatırlattı. Hyundai işçisi “’98’deki eylemden sonra ücretlere yüzde 40 zam aldık. Geçen yıl da eylemden sonra da yüzde 10 zam alındı. Herkes memnun kaldı. İşçinin kendine güveni geldi. Hatta sendika lafları bile edilmeye başlandı. Tabi bunlar işverenin de kulağına gitti ve içerde baskı arttı” diye konuştu. Eylemin ardından genel müdürün değiştiğini ve Güney Koreli bir müdürün geldiğini anlatan işçi “Yeni müdür geldiğinde önceleri herkes çok korktu. Müdür neredeyse fabrikadaki herkesle tek tek konuştu. Fabrikada işçilerin Türk Metal Sendikası yöneticileriyle yemek yiyeceği söylentileri dolaşıyordu o zaman. Müdür eylemi değil daha çok da bu yemeği sordu herkese. Sendika işi ile kimlerin uğraştığını öğrenmeye çalıştı ve bunun üzerine de 4 arkadaş işten atıldı” diye konuştu.
İŞÇİ UMUTLANDI!
İşten atmaların işçileri sindirdiğini kaydeden Hyundai işçisi devam etti: “İlk başlarda herkes işten atılmaktan korkuyordu. Sonra yeni genel müdür bir uygulama başlattı. Fabrikada her Çarşamba gündüz vardiyasında işçilerle VIP salonunda yemek yemeğe ve sorunları dinlemeye başladı. Zamanla korku ve endişeler ortadan kalktı. Genel müdüre güven duymaya başladı işçi. Eskiden amirler müdürler işçiye hakaret ederken bu müdür işçi ile oturup yemek yedi. Bu da işçileri etkiledi. Bakın bu adam bizi adam yerine koyuyor diye düşündü herkes. Fabrikanın değişik yerlerine şikayet kutuları kondu. Müdür işçilere dedi ki ‘Her türlü şikayetinizi sicil numaranızı yazarak bana iletebilirsiniz. Bu kutuların anahtarı sadece bende.’ Tabi işçi güveniyor, hoşuna gitti herkesin” dedi.
Fabrikada ayrıca öneri sistemi uygulamasının da hayata geçirildiğini ifade eden 10 yıllık başka bir Hyundai işçisi “Her işçinin yılda 4 öneri vermesi zorunlu. Bu önerilerde sadece fabrikaya bir kazanç sağlıyorsa dikkate alınıyor. Öneri sistemleri, şikayet kutuları, genel müdürle VIP salonunda yenilen yemekler işçi de ‘Biz de fabrika yönetimine katılıyoruz’ duygusu uyandırmak içindi. Kısmen başarılı oldu da denebilir” diye konuştu.
HAVA TERSİNE DÖNDÜ
Birkaç ay önce başlatılan performans uygulamasıyla fabrikada yeni genel müdürle birlikte esen olumlu hava tersine dönmeye başlamış. “Performans uygulaması işçileri kaygılandırıyor şimdi. Adam çocuğu hastalandığında bile izin almaya korkuyor. Çünkü performanslar aylık tutuluyor. Yüz üzerinden hesaplanıyor. İki ay üst üste 59 puanın altında aldığında işine son verileceği söyleniyor” diyen işçi, bundan daha iyi baskı yapılamayacağını dile getirdi.
Performans uygulamasına göre işe geç gelmenin, hatalı mal üretmenin, mazeret izni almanın, hastalandığında rapor almanın eksi puan olarak değerlendirildiğini aktaran Hyundai işçisi “Yasal mazeret iznini bile eksi olarak değerlendiriyorlar. Fabrikada bel boyun fıtığı rahatsızlığı olanlar çok. Ama insanlar doktora gitmeye de, izin almaya da korkar hale geldiler” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)



ÜCRETLER ARASI FARK BÖYLE KAPATILIYOR!
Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda üretilen Accent Era’nın 2009 yılında “Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobil markası” unvanını kazandığını, İ20 üretiminin de fabrikada yapılmaya başlandığını kaydeden 15 yıllık Hyundai işçisi “Gabrika başarıdan başarıya koşuyor ama işçiyi düşünen yok. Eylül ayında yüzde 1-1,5 arasında zam yaptılar bize. Sözde aradaki makası kapatmak için yüksek ücret alana az, düşük ücret alana çok zam yapıldı. Çok zam denilen de en fazla yüzde 10. Aradaki makası kapatmak demek yukarıdakini aşağı çekmek değil aşağıdakini yukarı çıkarmak” dedi.




EN KALİTELİ ÜRETİMİN YAPILDIĞI FABRİKA

Hyundai Assan İzmit Fabrikası; Türkiye ve başta Avrupa olmak üzere yakın bölgelerdeki tüm pazarlar için en önemli modellerden olan Accent Era ve İ20 Troy’u üretiyor. 1200 işçinin çalıştığı; Pres, Gövde, Boya, Montaj ve Motor Montaj olmak üzere 5 atölyeden oluşan fabrikada; saatte ortalama 22 araç üretilirken, günlük toplam üretim adedi yaklaşık 400 adedi buluyor. Accent Era ve i20 Troy modelleri başta Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz gibi Avrupa ülkeleriyle birlikte Ortadoğu ve Kuzey Afrika dahil olmak üzere 60’tan fazla ülkeye sadece Türkiye’den ihraç ediliyor. Hyundai Assan İzmit Fabrikası şu an dünyadaki tüm Hyundai üretim merkezleri arasında en yüksek kalitede üretim yapan fabrika olma unvanını elinde bulunduruyor. Biri fabrika alanı yakınında olmak üzere her birinde yaklaşık 600 işçinin çalıştığı Assan Hanil, Dual Otomotiv ve Howon isimli yan sanayileri bulunuyor.
Arzu Sarpkaya
ÖNCEKİ HABER

Konferansa çağrı yapıldı

SONRAKİ HABER

Sabırla sebatla anlatmak gerek...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...