08 Aralık 2010 00:00

Çiftçilerin kuraklık korkusu

DİYARBAKIR’da iki sene önce yaşanan kuraklığın ardından büyük mağduriyet yaşayan çiftçilerin, bu yıl da yağmur yağmaması nedeniyle tarlalarına ektikleri tohumların bazıları yandı.

Paylaş

DİYARBAKIR’da iki sene önce yaşanan kuraklığın ardından büyük mağduriyet yaşayan çiftçilerin, bu yıl da yağmur yağmaması nedeniyle tarlalarına ektikleri tohumların bazıları yandı. Bazı çiftçiler, ektikleri tohumları tarlalardan, büyük bir emek harcayarak kaldırdı. Çiftçiler tohum ekmek için yağmurun yağmaya başlamasını bekliyor. Bir ay içerisinde yağmur yağmaması durumunda, çiftçiler, bu yıl tohum ekemeyip hasat da toplamayacak. Konu hakkında açıklama yapan Diyarbakır Tarım İl Müdürü M. Ali Koçkaya, Ekim ayı ile Kasım ayı yağış ortalamalarının ekilen tohumların kurumaya yüz tutmasına neden olduğunu söyledi. Koçkaya, sulama sistemi olan arazilerde yağmurun yağmayışının önemli olmadığını söyleyerek, “Suyun olmadığı sadece yağmur suyuyla beslenen yerlerde kuraklık problem oluyor” dedi. Kuraklık yaşandığı taktirde, çiftçilere yardım amacıyla ödenecek olan ödenekler hakkında henüz bir kararın alınmadığını dile getiren Koçkaya, “Bu Bakanlar Kurulu tarafından alınacak bir karar. Eğer böyle bir karar alınırsa Tarım İl Müdürlüğü olarak gerekli tespitleri yaparız ve ödenekleri kriterlere uygun olanlara sağlarız” diye belirtti.
‘VAATLERİN HİÇ BİRİ YERİNE GELMEDİ’
Kuraklık nedeniyle çiftçilerin çok mağdur olduğunu belirten çiftçi Murat Aykal, hükümetin çiftçilere yalan vaatler verdiğini belirterek, çiftçinin hiçbir sorunuyla ilgilenmediğini söyledi. Üç yıl önce bölgede ciddi bir kuraklık afeti yaşadığını hatırlatan Aykal, “Bölgeyi ziyaret eden Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, bölgede kuraklığın olmadığını savunmuştu. Önümüzdeki seçimlerde hükümet yetkilileri bölgede yine çiftçilere gelip vaatlerde bulunacak ve yapacakları vaatlerin hiç birini de yerine getirmeyecektir. Biz onların bu tür vaatlerine alıştık” diye konuştu. Devletin çiftçilerin hibe kredilerine de değinen Aykal, “Ben hükümettin hibe kredisine başvuruda bulundum. Kendi toprağımı sulaya bilmek için müracaat ettim, ama bana sulama borusu verilmedi. Kendi imkânlarımla borçlanarak alıp, kendi toprağımı sulamaya çalışıyorum. Ektiğim bin dönümden sadece 200 dönüm araziyi sulayabiliyorum, geri kalan arazim yağmur yağmadığı için tamamen kurudu. Yağmur yağarsa yeniden toprağı sürüp ekmek gerekir. Hükümetin sözde değil pratikte çiftçileri görmesi ve yardım etmesi gerekir” dedi.
‘KURAKLIK SİGORTASI İÇİN YASA ÇIKARILSIN’
Hükümetin çiftçilere kuraklık sigortası çıkarmasını isteyen çiftçi Namık Kızıl, “Bölgede Devlet Su İşleri tarafından kooperatifler kurulmuş. Kooperatif kurulan köylere 9-10 kuyu açılıp su çıkarmaya çalışılıyor. Çıkarılan suyla toprakların sulanması hedefleniyor. Suyu olan çiftçiler, suyu başka çiftçilere parayla satıyor. Hükümetin çiftçilere yardım etmesini bekliyoruz” çağrısında bulundu.
‘YAĞMUR YAĞMAZSA FELAKET OLACAK’
Bismil Ziraat Odası Başkanı Hibetullah Ay ise, yağmurun yağmamasının çiftçiler açısından bir felaket olacağını söyledi. İlçede ortalama sulanmayan 1 milyon dönüm kuru arazinin olduğunu belirten Ay, kuraklıkla birlikte bu arazilerin zarar görmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret etti.

ÖNCEKİ HABER

Memet Kılınçaslan Beylikdüzü’nde anıldı

SONRAKİ HABER

‘Soruşturmayı kınıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...